Kritika ministru obrane

Milanović: Stalno ću podsjećati na Banožićevo kazneno djelo; treba mu oduzeti poslovnu sposobnost ili ga treba utamničiti

Hina

Foto Ivica Galovic/PIXSELL

Foto Ivica Galovic/PIXSELL

"Ova poplava delikata i muljaža neće skrenuti moj fokus s činjenice da je trenutni ministar obrane čovjek koji se bavi kriminalom i koji pogoduje neplatišama, ljudima koji uđu u državni prostor, imaju cijelu shemu kako da ne plaćaju državu i onda ih se štiti, prostor ostaje zauzet, a država nema od njega ništa", rekao je predsjednikPredsjednik Republike Zoran Milanović ponovno je izjavio u ponedjeljak kako je ministar obrane Mario Banožić počinio kazneno djelo kada je kao ministar državne imovine dvije osobe tjerao da počine kazneno djelo čime je država ostala bez stotina tisuća kuna najma.


Milanović je istaknuo kako će stalno podsjećati na Banožićevo “galopirajuće krivično djelo” od prije dvije godine kada nije dao da se određeni prostori zapečate.


“Ova poplava delikata i muljaža neće skrenuti moj fokus s činjenice da je trenutni ministar obrane čovjek koji se bavi kriminalom i koji pogoduje neplatišama, ljudima koji uđu u državni prostor, imaju cijelu shemu kako da ne plaćaju državu i onda ih se štiti, prostor ostaje zauzet, a država nema od njega ništa”, rekao je predsjednik.
Ocijenio je kako je ministar maltretirao dvije visoke dužnosnice Državnih nekretnina koje su osnovane upravo zato da se ministar ne mora baviti takvim detaljima i da ga se zaštiti jer je “uvijek sumnjiv kada ulazi u predmete”.


“To je evidentna svijest o protupravnosti, to je šteta. Ili mu treba oduzeti poslovnu sposobnost ili ga treba utamničiti”, rekao je Milanović.


Dodao je kako takav čovjek ne može biti na čelu niti jednog sustava.


DORH je upitao što radi te rekao kako od saborskih zastupnika očekuje da se uključe ili da kažu da je u krivu.


“Ovo je pritisak, da, ali ja ne mogu dalje od ovoga. Ovo je pritisak i on završava na odjeku mojih riječi, ali ovo je nedopustivo, takvi ljudi ne smiju biti u hrvatskoj javnoj službi”, poručio je.


Upitan je li primjereno da predsjednik traži utamničenje nekog ministra, Milanović je odgovorio: “Apsolutno kad se dva dana šuti o tome”.


“Primjereno je, nužno je, nema druge. Došla je voda do grla, kao i s BiH”, ocijenio je.


Predsjednik je također rekao kako su u njegovoj zgradi u kojoj živi dva prostora u vlasništvu Državnih nekretnina zapečaćena, a unutra su stvari uzurpatora te je ustvrdio “kako se može ako se ministar ne zainteresira za neki predmet”.


Komentirajući izjavu predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića kako mu je sajam kobasica važniji od bilo čega što govori Milanović, rekao je kako on nije bitan u priči jer će “i tako zabiti vile u leđa Plenkoviću prvom prilikom i upiknuti sebe samoga”.