Svečana inauguracija

Milanović položio prisegu: ‘Ovo je kuća za sve nas. Bit ću konstruktivni, ne korektivni partner’

P. N.

Foto  Damir Sencar HINA POOL / PIXSELL

Foto Damir Sencar HINA POOL / PIXSELL

Inauguracija počinje izvođenjem hrvatske himne koju će otpjevati Josipa Lisac uz klavirsku pratnju Zvjezdana Ružića, a Milanović će prisegu položiti pred predsjednikom Ustavnoga suda Miroslavom ŠeparovićemTočno u podne krenula je predsjednička inauguracija Zorana Milanovića, koja je po mnogočemu bitno drugačija od onoga čemu smo dosad svjedočili. Prva je koja se ne održava na Markovom trgu i na njoj su svega 43 uzvanika – dužnosnici po funkcijama,  obitelj izabranog predsjednika te članovi njegovog izbornog stožera.


NOVO! 12:24 – Milanović je govor započeo obraćanjem “građanima i građankama Hrvatske”, a zahvalio se svim svojim prethodnicima, za koje je uvjeren da su u svom vremenu i datim okolnostima dali svoj maksimum i radili u dobroj vjeri.


– Ne kanim biti korektivni, nego konstruktivni partner. Molim vas unaprijed zrno razumijevanja za svoje buduće greške, bit će ih. No one nikad neće biti namjerne, niti su ikad bile. Trudit ću se da iz tog zrna povjerenja izraste mandat na korist svim građanima Hrvatske, poručio je Milanović i naglasio kako je patriotizam za razliku od sirovog nacionalizma negacija isključivosti, “to je stalno nastojanje afirmacije onih aspektata državnosti koji su nađe živote učinili boljima”.
– Što bude širi spektar privrženosti Hrvatskoj, to će ova država biti sretnija. Patriotizam je i svijest o trijumfalističkim posrnućima koji su nažalost ponekad pratili naše pobjede u ratovima. Rqatovi su gotovi, danas je naša obaveza da se nijedan građanin ne osjeća ustrašenim diskriminiranim ili isključenim, zbog činjenice da je drukčiji ili drukčija – prema nacionalnom, radnom, spolnom ili bilo kojem drugom kriteriju. To je patriotizam zasnovan na pukoj ljudskosti, a ne na mitovima i predrasudama, dodao je i naglasio da Hrvatsku nikad neće činiti samo visokoobrazovani, znanstveno umjetnički ili sportsko nadareni. “Hrvatska jednako pripada nezaposlenom tokaru i prezaposlenom programeru”, rekao je.


– Ovo je kuća za nas, za sve nas koji smo tu, i koji će se vratiti. Živjela Republika Hrvatska, zaključio je Milanović.


Foto Jurica Galoić / PIXSELL


Foto Jurica Galoić / PIXSELLNOVO! 12:08 – Milanović je položio predsjedničku prisegu uz očekivani dodatak “Tako mi Bog pomogao”.


NOVO! 12:07 – Himnu “Lijepa naša” otpjevala je pjevačka diva Josipa Lisac.


NOVO! 12:03 – U svečanu salu ušao je i Zoran Milanović u pratnji supruge.


NOVO! 12:01 – Kolinda Grabar Kitarović stigla je na Pantovčak i izvršila posljednje postrojavanje svečanih postrojbi.


NOVO! 11:36 – Zoran Milanović krenuo je prije nekoliko minuta iz svojeg stana prema Pantovčaku.


Foto Slavko Midžor PIXSELL


Foto Slavko Midžor PIXSELLNOVO! 11:11 – Stigla je i Josipa Lisac.NOVO! 10:45 – Prvi uzvanici već su počeli pristizati na Pantovčak. Na inauguraciji će uz aktualnu predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović, od dužnosnika biti predsjednik Sabora Gordan Jandroković, potpredsjednici Sabora Milijan Brkić, Željko Reiner, Božo Petrov, Siniša Hajdaš Dončić i Furio Radin, premijer Andrej Plenković i potpredsjednici Vlade Davor Božinović, Damir Krstičević, i Predrag Štromar (Zdravko Marić je na službenom putu), predsjednik Vrhovnoga suda Đuro Sessa te načelnik Glavnog stožera general Mirko Šundov. Inauguraciji, koja će se održati u svečanoj dvorani na Pantovčaku, nazočit će i dva bivša predsjednika Republike – Stjepan Mesić i Ivo Josipović, Milanovićeva supruga Sanja sa sinovima te Milanovićeva majka Gina, kao i 19 članova izbornoga stožera izabranog predsjednika.


NOVO! 10:33 – N1 televizija javlja da će Milanović svoj govor ipak pročitati, a ne govoriti “iz glave”. Govor bi, kako se doznaje, trebao trajati desetak minuta.