Predsjednik Republike

Milanović pohvalio Borisa Miloševića: “On ide čelom gdje se Milorad ne usudi čizmom”

Portal Novi list

Foto Tomislav Miletic/PIXSEL

Foto Tomislav Miletic/PIXSEL

Po Tesli se trebala zvati (nesuđena) srpska etnička banka u Hrvatskoj. Nije jasno što to predstavlja? Objasnit ću, piše Zoran MilanovićPredsjednik Republike Zoran Milanović još jednom se osvrnuo na temu lika Nikole Tesle na kovanicama eura. Pohvalio je držanje Borisa Miloševića, a usput i pokudio Milorada Pupovca.


“Jučerašnja ‘razmjena mišljenja’ Beograd-Zagreb na temu lika Nikole Tesle na kovanicama centa od eura otvorila mi je još jednu zanimljivu perspektivu, a na ovu reakciju potaknula me i jučerašnja trezvena i odvažna izjava Borisa Miloševića, potpredsjednika Vlade i najbližeg suradnika Milorada Pupovca.


Boris je još jednom požrtvovno išao čelom tamo gdje se Milorad ne usudi čizmom.
Naime, kaj… pisao je i govorio pokojni Joža Vlahović, prvi urednik Danasa. Po Tesli se trebala zvati (nesuđena) srpska etnička banka u Hrvatskoj. Nije jasno što to predstavlja? Objasnit ću”, piše Milanović na Facebooku.


Podsjeća da je prije nešto više od deset godina tu inicijativu pokrenulo Srpsko narodno vijeće u Hrvatskoj.


“Pokrenulo ju je u suradnji s državnim vrhom i razvojnim fondom Srbije, koji su u tu svrhu izdvojili gotovo pet milijuna eura srbijanskog javnog novca. Da bi banka bila registrirana u Hrvatskoj, trebala je udovoljiti rigoroznim normativno-kapitalnim uvjetima Hrvatske narodne banke.


Ideja i želja inicijatora je bila da hrvatska strana iz svojih izvora doprinese osnivačkom kapitalu. Cijeli projekt etničke banke je s vremenom, prvenstveno iz razloga poslovne neodrživosti, pao u poluzaborav.Osobno sam s tadašnjim ministrom financija Linićem nastojao pronaći neki izlaz, ali nije išlo ni s milijunima beogradskih eura, koliko god još na to pridodala Hrvatska. Namjere su bile iskrene. Nije išlo.


Na samom kraju mandata moje vlade hrvatska država darovala je SNV-u vrijedne nekretnine u Preradovićevoj u Zagrebu. Darovala, jer nasljedne osnove prema Privredniku, odnosno Prosvjeti, nije bilo… Baš zgodno!


Kada treba zajedničkim novcem Hrvatske i Srbije osnivati HRVATSKU PRAVNU FINANCIJSKU OSOBU (Tesla banku), problema nema. Tesla je u tom slučaju (valjda) zajednička baština.


Kada Hrvatska, skora članica Eurozone, predloži da Tesla bude na nekom novčiću, to je, prema Centralnoj banci Srbije, kulturna aproprijacija. Imam rješenje: kada Srbija uđe u Eurozonu, neka i ona predloži Teslu. Svi sretni”, piše Zoran Milanović.