Za čiste i održive izvore energije

Zoran Milanović osnovao Vijeće za energetsku tranziciju

Hina

Predsjednik Zoran Milanović osnovao Vijeće za energetsku tranziciju, / Foto Davor Kovačević

Predsjednik Zoran Milanović osnovao Vijeće za energetsku tranziciju, / Foto Davor Kovačević

Za predsjednika Vijeća imenovan je Julije Domac, posebni savjetnik predsjednika RH za energiju i klimu, a za članove 16 hrvatskih stručnjaka iz područja energetike, telekomunikacija , ekonomije i dr.Hrvatski predsjednik Zoran Milanović osnovao je u petak Vijeće predsjednika Republike Hrvatske za energetsku tranziciju, koje će se baviti pitanjima prelaska na čiste i održive izvore energije i zaštitom klime.


Za predsjednika Vijeća imenovan je Julije Domac, posebni savjetnik predsjednika RH za energiju i klimu, a za članove 16 hrvatskih stručnjaka iz područja energetike, telekomunikacija , ekonomije i dr.


“Stupanjem na dužnost odlučio sam na koje područja ću se usredotočiti, to nije demografija kao što je odabrala moja prethodnica, već dizanje svijesti o potrebi energetske tranzicije”, izjavio je Milanović nakon prve sjednice Vijeća.
Ideja je da stručnjaci na čelu s Domcem proizvedu dokument koji može ići u zakonodavnom smjeru kao doprinos putu na kojem se nalazimo.


Julije Domac / Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Julije Domac / Snimio Davor KOVAČEVIĆ


Domac je upozorio da je u zemljama EU-a u prvih šest mjeseci ove godine 40 posto energije proizvedeno iz obnovljivih izvora, a iz fosilnih 34 posto.


Istaknuo je da će Vijeće savjetovati predsjednika i davati smjernice za energetsku tranziciju, te podići razinu ambicije i kvalitete rada u svim sektorima koji se tiču energetske tranzicije.


“Energetska tranzicija nije pitanje tehnologija već pravednosti, davanja jednakih mogućnosti svim građanima, najbolji mirovinski fond u koji mogu ulagati, pitanje jednakosti, održivosti, morala, generacijske solidarnosti, domoljublja i budućnosti”, kazao je Domac.


Dodao je kako Hrvatska ima ljude koji su stručni, ima ogromne mogućnosti europskog financiranja, a sada i politički okvir za ubrzavanje energetske tranzicije.


Zoran Milanović i Julije Domac / Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Zoran Milanović i Julije Domac / Snimio Davor KOVAČEVIĆ


Za članove Vijeća imenovani su Ivan Andročec iz Hrvatske elektroprivrede, Dražen Jakšić iz Energetskog instituta Hrvoje Požar, Darko Jardas iz Regionalne energetske agencije Kvarner, Vedrana Jelušić Kašić iz Deloittea, Daria Karasalihović Sedlar s Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta, Mario Klobučar iz Hrvatskih šuma, te Ankica Kovač s Fakulteta strojarstva i brodogradnje.


Članovima su imenovani i Kristijan Lovrenščak iz Tehnostana d.o.o. Vukovar, Boris Markota iz Hrvatskog operatora prijenosnog sustava, Dino Novosel iz Hrvatskog telekoma, Bojan Reščec iz RP Global CSE d.o.o., Toni Vidan iz Zelene akcije, Maruška Vizek s Ekonomskog instituta Zagreb, Sandra Vlašić iz Terra Huba, Hrvoje Zovko iz Hrvatskog novinarskog društva i Tea Žakula s Fakulteta strojarstva i brodogradnje.


Zoran Milanović i Julije Domac / Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Zoran Milanović i Julije Domac / Snimio Davor KOVAČEVIĆ