Predsjednik RH

Milanović odgovorio sucu Mrčeli, Josipu Rimac nazvao “madame Pompadour”, a dohvatio se i ministra Marića

Hina

Zoran Milanović / Foto Davor Kovačević

Zoran Milanović / Foto Davor Kovačević

Odakle ideja sucu da ide na televiziju i da propagira političke stavove? To je politički stav. Molim suce da ne govore o političkom sustavu u Hrvatskoj", nadodao je MilanovićPredsjednik RH Zoran Milanović ocijenio je prijedlog zamjenika predsjednika Vrhovnog suca Marina Mrčele da bi suci trebali birati predsjednik najvišeg suda potpuno besmislenim i opasnim.


“Ideju da se suci pojavljuju u prime-time i da govore kako bi trebao izgledati hrvatski Ustav, koji su uništili toliko puta, smatram da je vrlo opasno. Ja se ne usudim ići van s takvim idejama koje će promijeniti svijet, a jedan sudac, koji je očito tamo doživotno, to se usudi”, rekao je Milanović u srijedu u Sisku.


Ističući kako sebe kao predsjednika republike ne vidi u ulozi predlagatelja Ustava, nego nekoga tko štiti Ustav, Milanović je dodao da je Mrčelin prijedlog “potpuno besmislen” i da toga nema nigdje u Europi.
“Ja mislim da svi suci u Hrvatskoj trebaju imati plavu kosu i plave oči, a žene zelene ili smeđe. Odakle ideja sucu da ide na televiziju i da propagira političke stavove? To je politički stav. Molim suce da ne govore o političkom sustavu u Hrvatskoj”, nadodao je Milanović.


Predsjednik je i napomenuo da u Europskoj uniji način, metoda i izbor sudaca varira od države do države.


“To neka gospodin sudac i svi ostali pročitaju detaljno pa će vidjeti da nema jedinstvenog modela. Neka se stručnjaci počnu baviti nečime što je doista struka. U Njemačkoj je ta struka odraz kulture i politike koju ta država može izdržati. Problem sucu je što ja kao nestranačka osoba predlažem osobu koja je nestranačka osoba i njemu to smeta”, rekao je Milanović.


Kazao je i da, kada dođe vrijeme reizbora, on neće za predsjednika Vrhovnog suda predložiti istu osobu više puta.


“Ne znam što vam znači da će doći vrijeme izbora. Ja neću istu osobu predložiti dva puta. Gospođa Đurđević se može vratiti zvanju  profesorice u trajnom zvanju, to se ne može kupiti u kombiju u Dugopolju”, rekao je.


Milanović je pridodao i da suca Mrčelu i “nekolicinu njih u tom dječačkom klubu na Vrhovnom sudu smeta što je prijedlog jedna žena koja je neovisna i razmišlja svojom glavom”.


“I to je to. Žao mi je, dečki. Njihovo negativno mišljenje o kandidatkinji s radošću očekujem na prsa”, poručio je Milanović.


Predsjednik se osvrnuo i na aferu “Vjetroelektrane” u kojoj je u proširenju istrage, pored bivše državne tajnice u Ministarstvu uprave i nekadašnje kninske gradonačelnice Josipe Rimac, zahvaćena i bivša ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac.


Milanović je, nazvavši Josipu Rimac “madame Pompadour”, kritizirao i ministra financija Zdravka Marića kojem je Rimac dogovorila sastanak s vlasnikom vjetroelektrane Milenkom Bašićem kako bi poduzetnik pokušao dobiti kredit od države.


“Ne ide to tako. Ja nisam državnog odvjetnika nikada primio u četiri oka, a još manje preko telefona. Očito s tim kreditom nešto nije bilo košer da su ga banke izbjegavale. Ovo što je madame Pompadour, bivša gradonačelnica Knina, rekla to je nevjerojatno. To su ljudi pod zaštitom zna se koga”, ocijenio je Milanović i dodao da je Marić pogriješio još kada je imao kredit u Hrvatskoj poštanskoj banci (HPB).


“On je imao kredit za stan po kamati koja je bila manja od moje. On je dobio povoljan kredit kakve dobivaju samo zaposlenici i menadžment HPB-a. On je bio član Nadzornog odbora, otišao je Todoriću, a kredit zadržao. Što je to?”, zaključio je Milanović.


“Obnova bi mogla biti brža”


Predsjednik Republike Zoran Milanović, koji je u srijedu u Sisku s gradonačelnicom Kristinom Ikić Baniček (SDP) obišao gradsko središte kako bi se upoznao sa štetom, ocijenio je da bi obnova mogla biti brža.


Nakon obilaska je izjavio kako je već bio u Sisku i da je upoznat sa štetom na stambenim i drugim objektima, a na pitanje je li njegov dolazak dio izborne kampanje odgovorio je da “ide tamo gdje ga pozovu” te da ne misli “izmještati ured kao bivša predsjednica”.


Milanović je rekao da mu je sisačka gradonačelnica izrazila nezadovoljstvo tijekom obnove, pri čemu je dodao kako vjeruje da obnova može biti i brža.


Za primjer je naveo Zagreb, gdje je desetak, a možda i više građana, kako je rekao, sami počeli obnovu u nadi da će im novac biti vraćen. Odgovoran za takvo stanje, prema njegovim riječima, jest onaj koji drži blagajnu – to je nekad bio on, a sada je Plenković.


Na kraju obilaska posjetio je i novouređeni objekt Centra kreativne industrije – kreativni inkubator Sisak (CIKS), koji je utemeljen radi unaprjeđenja poduzetničke poslovne infrastrukture u gradu i koji povećava opseg i dostupnost usluga poduzetničkih potpornih institucija u području kreativne industrije. Službeno otvorenje CIKS-a najavljeno je za četvrtak navečer.


“To su projekti koji koštaju jako puno, koje ne može financirati država. Ovo je zgrada koja je dio povijesne baštine i čija obnova po zahtjevu konzervatora košta jako puno. Takvi objekti nemaju komercijalnu ulogu i ne stvaraju novac jer su baština. To se zove ulaganje u ljudsku infrastrukturu”, rekao je Milanović.