DOLINA HEROJA

Milanović odao počast partizanima: Na Sutjesci je poginulo 7.500 boraca od čega više od 4.000 Hrvata

Hina

foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Više od 7500 partizana u tim je borbama poginulo a među njima je bilo više od 4000 Hrvata, pretežito iz DalmacijeZAGREB – S porukom “Nesalomljivim Dalmatinkama i Dalmatincima” objavljenom na Facebooku, predsjednik Hrvatske Zoran Milanović odao je u utorak počast partizanskim borcima poginulima 1943. na Sutjesci.


Predstojnik njegova Ureda Orsat Miljenić položio je u utorak vijenac na spomenik partizanima poginulima 1943. na Sutjesci.  Na Tjentište u BiH došao je kao osobni izaslanik predsjednika Milanovića i položio je vijenac na spomen-kosturnicu uz monumentalni spomenik podignut 1971. godine u Dolini heroja gdje su pokopani ostaci 3301 poginulog partizana.


Vijenac je položio i na spomen obilježje na Gornjim Barama, mjestu na kojemu su borci Druge dalmatinske brigade u višednevnim teškim borbama u lipnju 1943. godine osigurali izvlačenje iz okruženja glavnine partizanskih snaga kao i Vrhovnog štaba i Tita.
U borbama vođenim u svibnju i lipnju 1943. godine oko 127 tisuća okupatorskih i kvislinških vojnika okružilo je nešto više od 20 tisuća partizana u nastojanju da uništi glavninu te vojske i zarobi Tita.


Više od 7500 partizana u tim je borbama poginulo a među njima je bilo više od 4000 Hrvata, pretežito iz Dalmacije. Samo je Druga dalmatinska brigada imala više od 1600 boraca a tijekom višemjesečnih borbi uz današnje granično područje između BiH i Crne Gore, koje su kulminirale bitkom na Sutjesci, poginulo je njih 715.