Odluka bez presedana

Milanović objasnio zašto neće doći na konstituirajuću sjednicu Sabora: ‘Bit će još promjena. Veeelika pusa svim hejterima’

P. N.

Zoran Milanović / Foto : Jurica Galoic/PIXSELL

Zoran Milanović / Foto : Jurica Galoic/PIXSELL

Razlog da ne dođem na sjednicu nalazi se isključivo u domeni mojeg shvaćanja uloge i položaja Hrvatskog sabora - položaja neovisnosti o Predsjedniku. To je sve i to je, ujedno, i afirmativno i dobronamjerno prema SaboruPredsjednik Zoran Milanović oglasio se danas putem facebooka objasnivši svoju odluku o nedolasku na konstituirajuću sjednicu Sabora.


Njegovu objavu prenosimo u cijelosti:


‘Samo da pojasnim neke stvari u vezi s konstituirajućom sjednicom našeg Sabora:
“Razlog da ne dođem na sjednicu nalazi se isključivo u domeni mojeg shvaćanja uloge i položaja Hrvatskog sabora – položaja neovisnosti o Predsjedniku. To je sve i to je, ujedno, i afirmativno i dobronamjerno prema Saboru.


Čitam kako su do sada ‘svi predsjednici dolazili’ i kako je ‘ovo prvi puta da predsjednik ne dolazi’. Točno. Tuđman je dolazio i čvrsto stranački nadzirao rad Sabora, često i izvan i iznad okvira tadašnjih (velikih) ustavnih ovlasti predsjednika. Predsjednici/a Mesić, Josipović i Grabar Kitarović su dolazili iz svojih razloga, u koje ovdje ne ulazim, ali vjerujem da su bili dobronamjerni. Moj stav je različit.


Nešto i o ‘mističnom otajstvu’ tzv.  protokola. Protokol je prije svega inertni niz ponavljanja određenih radnji. Radnji koje mogu imati dublje simbolično značenje ili pak predstavljati puku klajnburgersku rutinu. Radnji dobrih, manje dobrih, a ponekad i priglupih. Protokol nije prirodni zakon, npr. zakon aerodinamike, koji moraš striktno slijediti ili, u protivnom, doslovno propadaš. Protokol ne kreiraju ‘stručnjaci’ i ‘piarovci’. Protokol stvaraju institucije.


Izabran sam voljom građana na čelo u najvećoj mjeri (ali ne isključivo) protokolarne institucije predsjednika Republike. Ne pada mi na um epigonski i automatizmom  ponavljati sve ono što je prije mene netko jednom napravio ili nije napravio.


Ovo je tek početak. Bit će još promjena. Na kraju, veeelika pusa svim hejterima. Najveća pusa lažnim analitičarima, redom osobno ugrađenim u sitne poslovne aranžmane s vlašću. Oni me vjerno prate već desetljeće i po.


Da parafraziram N. Buharina: na pobjedničkoj zastavi koju vijorim kap je i njihovog znoja’, poručio je Zoran Milanović.