Predsjednik o Njemačkoj

Milanović: Neće biti bitnih promjena nakon 16 dobrih godina Angele Merkel

Hina

snimio Sergej Drechsler

snimio Sergej Drechsler

"Njemačka očito ima sada orijentaciju prema umjerenim liderima (...), vrlo odmjerenog stila u politici", drži MilanovićPredsjednik Zoran Milanović smatra da ishod parlamentarnih izbora u Njemačkoj neće donijeti bitne promjena ni u Europi ni prema Hrvatskoj.


“Ovo su tanke pobjede i tanke rezultati”, rekao je predsjednik komentirajući ishod parlamentarnih izbori održanih u nedjelju u Njemačkoj gdje je razlika između dviju vodećih stranaka vrlo tijesna, ali sada s jezičcem prevage na strani ljevice.


Socijaldemokrati (SPD) iz lijevog centra prema još privremenim podacima osvajaju 26,0 posto glasova, a slijede ih s 24,5 posto konzervativni blok CDU/CSU kancelarke Angele Merkel koja se povlači nakon 16 godina s vlasti.
Tu nije riječ o velikoj razlici, rekao je i ocijenio da je došlo do preslagivanja, smatra Milanović.


Završilo je “16 godina Angele Merkel” i to  “dobrih” 16 godina, rekao je.


“Po svemu sudeći kako sada stvari stoje”, vladu će formirati socijaldemokrati, ali “neće se ništa bitno promijeniti u njemačkoj politici, prema Europi i prema Hrvatskoj”, rekao je.


“Njemačka očito ima sada orijentaciju prema umjerenim liderima (…), vrlo odmjerenog stila u politici”, drži Milanović.


Njemački narod tako bira “s obzirom na to da su u povijesti doživjeli svašta i drugi od njih (Nijemaca) svašta”, rekao je Milanović pa zaključio “To je dobro”.