Kandidat SDP-a

Milanović nakon relativne pobjede: ‘Idemo u drugi krug, ali ne idemo u rat. Želim zemlju jednakih’

P. N.

Reuters

Reuters

U ova dva tjedna pred nama borit ću se da na izbore nagovorim svakoga kome je hrvatski interes u prvom planu i da budemo solidarna zajednica. Želim zemlju jednakih, rekao je Milanović na početkuZoran Milanović u Tvornicu kulture stigao je praćen bučnim skandiranjem “Zoki, Zoki”.


– Hvala svima koji su danas glasali, hvala onima koji su glasali za mene i onima koji nisu. Idemo u drugi krug, ali ne idemo u rat. Ratovi su gotovi. To govorim od početka, idemo u civiliziranu građansku utakmicu u kojoj neka pobijedi bolji. Vjerujem da sam taj bolji ja. Hrvatska je dovoljno podijeljena uglavnom oko nebitnih stvari. Ono što sam prošao u svom životu i političkom radu me naučilo da gledam sebe i svoje greške i nikad se dovoljno ne vidim. U ova dva tjedna pred nama borit ću se da na izbore nagovorim svakoga kome je hrvatski interes u prvom planu i da budemo solidarna zajednica. Želim zemlju jednakih, rekao je Milanović na početku.


Kaže da u njemu nema ni gorčine ni straha.
– Kao što je govorio jedan davni političar; “Prema nikome sa mržnjom, prema svima s dobrom vjerom”. Svjestan sam da ima i onih koji su protiv mene, a moj zadatak je da se na isti način obratim i njima. U Hrvatskoj nitko ne smije biti drugi i nitko ne smije biti zapostavljen. Neću zagovarati prazno zajedništvo, jer ima onih koji to rade, a u stvarnosti se ponašaju drugačije. Svjestan sam da mnogima nisam po volji, ali ću svakome pristupiti kao čovjeku. Imate pravo na sreću i miran život, dodao je Milanović.


– Svjestan sam svih ograničenja predsjedničke dužnosti, onog što se može i što se ne može, smatram da sam zreo i spreman i pripravam raditi taj posao. To je više od posla, to je način života. Nitko se u Hrvatskoj u kojoj ću biti predsjednik neće osjećati kao građanin drugog reda. Morat ćete mi vjerovati na riječ. U toj civiliziranoj i sportskoj utakmici imam velike šanse i stoga pozivam sve hrvatske ljude da dobro razmisle u ova dva tjedna, izađu na izbore i daju mi taj mali dio vjere. Živjela Hrvatska. Razvijmo naše hrvatske barjake i idemo u sportsku utakmicu, zaključio je Milanović u svojem prilično pomirljivom prvom govoru nakon prvog kruga izbora.