Predsjednik Republike

Milanović: Dodik, Čović i Izetbegović trebaju se sastati sa mnom, Vučićem i Erdoganom

Hina

Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Milanović se u srijedu sastao sa srpskim članom predsjedništva Miloradom Dodikom, u jeku političke krize u Bosni i Hercegovini i napora američke administracijeHrvatski predsjednik Zoran Milanović kazao je u četvrtak da bi se predstavnici konstitutivnih naroda u BiH trebali sastati s njim, srpskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem i turskim Recepom Tayyipom Erdoganom, ali je prema toj ideji suzdržan Bakir Izetbegović.


Milanović se u srijedu sastao sa srpskim članom predsjedništva Miloradom Dodikom, u jeku političke krize u Bosni i Hercegovini i napora američke administracije da utječe na promjenu izbornog zakona.


Hrvatski predsjednik kazao je u četvrtak da su on i Dodik razgovarali o tome da za „zajednički stol“ sjednu “predstavnici konstitutivnih naroda u Bosni i Hercegovini” – Dragan Čović, Bakir Izetbegović i Milorad Dodik – „uz neku vrstu potpore mene, Aleksandra Vučića i predsjednika Erdogana“.
Milanović kaže da je „mislio kontaktirati“ Erdogana i da je uvjeren da bi pristao na tu ideju.


Međutim, čelnik najveće bošnjačke stranke SDA Bakir Izetbegović trenutno ima “neke rezerve” prema tome.


„Ja ga ne napadam i prozivam, on mora objasniti zašto“, kazao je Milanović novinarima u Delnicama, gdje je boravio zbog obilježavanja osnutka 138. brigade Hrvatske vojske ‘Goranski risovi’.


Takav bi format, smatra Milanović, mogao polučiti rezultate, dok pregovaranje putem „razno-raznih posrednika, veleposlanika, ne vodi nikamo“.


„To je Bosnu i Hercegovinu zakopalo u pijesak do vrata“, kazao je.


Milanovićev je ured u priopćenju u srijedu naveo da se predsjednik sastao s Dodikom kao „predstavnikom srpskog naroda“ u BiH, a istu je formulaciju Milanović ponovio u Delnicama.


„Znam da je to možda nekome anakrono, da to nekome djeluje bazično i primitivno. U Hrvatskoj su neke stvari moguće, u BiH nisu. Dayton je stupio ona snagu da bi se osigurao mir. Dayton je crta preko koje se ne smije ići“, poručio je Milanović.