Predsjednik Republike

Milanović: Dobro je da je donesena odluka o nabavi aviona, trebala je prije 3 mjeseca

Hina

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

Dobro je da je donesena ta odluka, sad treba ići u njezinu realizaciju, rekao je Milanović ustvrdivši da je trebala biti donesena prije tri mjeseca, no nije iz političkih razloga.Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović podupro je u petak odluku Vlade o nabavi francuskih borbenih aviona Rafale, dodavši da je ona tek početak procesa koji će trajati jedno vrijeme.


“Što se tiče ulaska u postupak nabave aviona i sklapanja ugovora, to je sad početak jednoga procesa koji će trajati jedno vrijeme”, rekao je predsjednik nakon svečane akademije u povodu Dana Hrvatske vojske.


Tek sada počinje proces, tek sad to treba početi ugovarati, rekao je.
“Sad smo na najboljem putu da budemo na putu”, dodao je Milanović upitan za komentar današnje Vladine odluke o nabavi 12 rabljenih francuskih višenamjenskih borbenih aviona tipa Dassault Rafale F3R po cijeni od 999 milijuna eura.


Dobro je da je donesena ta odluka, sad treba ići u njezinu realizaciju, rekao je Milanović ustvrdivši da je trebala biti donesena prije tri mjeseca, no nije iz političkih razloga.


U odgovoru na pitanje je li to dobra odluka, podsjetio je na svoje riječi da će poduprijeti sve ono što Vlada odluči. “Sad kažem da podupirem, razumijem zašto je donesena takva odluka”, rekao je napomenuvši kako nije istina da je on favorizirao Amerikance, o čemu se govorilo u javnosti.


Amerikanci su se sad vrlo džentlemenski ponijeli, nakon objave da nisu izabrani, istaknuo je predsjednik Republike dodavši kako će “oni to preživjeti”, a Hrvatska će s SAD-om nastaviti surađivati.


Tako će, rekao je, sljedeća nabava, ona oklopnih vozila, biti rezultat izravne pogodbe sa SAD-om. To će, objasnio je, biti donacija, a ne klasična nabava. “Ide se kroz donaciju, naravno nikad to ne dođe besplatno, ali je to već velika usluga”, dodao je.


“Malo tko bi se tako ponio. Ne prihvatiš njegovu ponudu i on kaže: OK, podržavamo sve što doprinosi hrvatskoj borbenoj snazi i sposobnosti”, istaknuo je.


Američki avioni bili su “malo preskupi, no nije ni ovo jeftino”, dodao je vezano uz nabavu francuskih aviona.


Upitan znači li ova odluka usmjeravanje prema strateškom partnerstvu s Francuskom, Milanović je odgovorio niječno dodavši da je Francuska tek prije nekoliko godina počela prodavati svoje zrakoplove. “Bit će malo više suradnje s Francuzima. Oni su članica NATO-a, vratili su se u vojnu strukturu”, dodao je.