Predsjednik Republike

Milanović: Da se ispričam!? Pa ja se ponašam kao hrvatski predsjednik, a Plenković kao ukrajinski agent

Portal Novi list

Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Nisam pretjerao. U reportima Europske unije piše da je to korumpirana zemlja. Hvala Bogu da postoje oni jer mi nismo najgori. Mi smo drugi najgori, ističe Zoran MilanovićPredsjednik Republike Zoran Milanović zbog svojih izjava o Ukrajini završio je na crnoj listi ukrajinske ekstremističke stranice “Mirotvorac”. U razgovoru za RTL Danas otkrio je boji li se za svoju sigurnost.


“Završila je i Vlada Republike na toj stranici jer navodno Vlada ima prebliske odnose s Rusijom. Neki dan je tamo bio i Grlić Radman, čovjek koji se okolo predstavlja kao ministar vanjskih poslova.


I govori da ja na predstavljam državu, nego on, dakle, sitni Plenkovićev sluga. Bio je u Moskvi kod Lavorova i čovjek je stvarno pozvao Putina u Hrvatsku prije dva dana”, rekao je Milanović.


Čega bi me bilo strah?
Ne vidi čega bi ga bilo strah.


“Pa doći će oni na moj popis. Ja očekujem od ukrajinske Vlade da se s takvim tipovima obračuna. Da ih naprosto dovede u red. Ukrajina je već osam godina u jednom groznom statusu prema EU prema koja se prema Ukrajini ponaša neodgovorno.


Nisu dobili ništa od EU, a obećavali su im milijarde i milijarde stavri. Ja ovo ne govorim da bih nekoga u vrijedio, niti sam ukrajinski neprijatelj niti ruski prijatelj”, rekao je.


Smatra da nije pretjerao u svojim izjavama oko Ukrajine.


“Nisam pretjerao. U reportima Europske unije piše da je to korumpirana zemlja. Hvala Bogu da postoje oni jer mi nismo najgori. Mi smo drugi najgori.


Ukrajina ima problem i mora ga početi rješavati i sa separatistima, koje ni Rusija nije priznala. Dakle, nastaviti razgovore i ne ignorirati činjenicu da postoje pregovarači koji nisu dobri dečki, ali i s njima treba razgovarat, a ne ići stalno na put konfrontacije s termonuklearnom i hipersoničoim silom, Rusijom, to nije Srbija.


Tko god ih na to potiče je opasan šarlatan, a takvih u Europi ima dosta. Tu nema prijateljstva”, kaže.


Nek’ se Plenković ispričava


Kako gleda na činjenicu da se Vlada ograđuje od njegovih izjava, a da se premijer Plenković ispričava?


“Nek’ se ispričava. On se ponaša kao ukrajinski agent, a ja kao hrvatski predsjednik. To je ogromna razlika. Dakle, ja nisam slizan s Rusima. Ja tamo nikada nisma bio službeno. Ja nisam nikada popio kavu s ruskim ambasadorom.


Ovaj tjedan se zalažem za Rusiju, a prošli tjedan sam prozvan da sam za Ameriku kada sam natjerao Vladu da uzme poklon, 80 i nešto Bradleyja.


Ja situaciju u Ukrajini pratim godinama. Znam taj prostor i nisam kao Plenković tamo otišao dva puta i pokupio dnevnice jer me poslao Europski parlament. Ja sam u tom prostoru i mislima i znanjem već godinama. Vladam i ruskim jezikom dosta dobro i nema nikakvu ljubav niti mržnje.


Dakle, Ukrajina slavi heroje iz Drugog svjetskog rata koji su masovni ubojice Poljaka i Židova. Tim ljudima se dižu spomenici po zapadnoj Ukrajini”, odgovorio je.


Ukrajinska vlast je nerazumna


Odlučan je da se nema kome ispričati.


“Kome da se ispričam. Ni govora! Ja mislim da je predsjednik Vlade jedan običan poltron. Koji ide tamo gdje mu nije mjesto. To je inače radio za vrijeme Kolinde Grabar Kitarović, no tenzije su bile manje.


Ukrajinska vlast nije bila tako militantna. To ponašanje je militantno. Ono je nerazumno, ja to moran reći to nije Srbija nego je Rusija.


Kolinda Grabar Kitarović je pokušavala nekim diplomatskim tonovima izgraditi nešto s Rusijom, a Plenković sve kontra i to je bila bipolarna politika. To je jedno ponašanje koje je meni teško objasniti. Sve što mene zanima je hrvatski interes.


I kad vidim jednu naslovnicu u jednim novinama da Hrvatska šalje 1.500 vojnika u Ukrajinu s upitnikom i onda me to pitaju. Šta je moja dužnost da kažem da bih smirio Hrvatsku javnost”, rekao je.


Je li u tom trenutku znao da su se hrvatski vojnici već vratili iz Poljske?


“Da, znao sam pa ja potpisujem naredbe. To je još jedna stvar koju Radman i Plenković lažu po svijetu”, kaže.


Je li o tome razgovarao s Plenkovićem?


“Ne, nisam jer nemamo nikakvu komunikaciju zato što čovjek živi u balonu. Živi u svom svijetu. Zgrčen je i pokušava obraniti svoje korumpirane i bezobrazne ministre i šefove kabinete”, rekao je Zoran Milanović u razgovoru za RTL Danas.