Strateško dobro

Mijenjaju se pravila igre: U Hrvatskoj više nitko neće moći prodati poljoprivredno zemljište ako ga prvo ne ponudi državi

Jagoda Marić

Poljoprivredno zemljište strateški je važna gospodarska kategorija / Foto DAMIR ŠPEHAR/PIXSELL

Poljoprivredno zemljište strateški je važna gospodarska kategorija / Foto DAMIR ŠPEHAR/PIXSELL

Prijedlog zakona predviđa da vlasnik zemljišta ne može drugom kupcu prodati zemlju ispod cijene koju je tražio od države ako Ministarstvo poljoprivrede odbije njegovu ponuduZAGREB – U Hrvatskoj nitko neće moći prodati poljoprivredno zemljište ako ga prethodno ne ponudi državi po tržišnoj cijeni. Pravo prvokupa država dobiva izmjenama i dopunama zakona o poljoprivrednom zemljištu čiji je konačni prijedlog s jučerašnje sjednice otišao u parlament, a predviđa i to da vlasnik ne može drugom kupcu to zemljište prodati ispod cijene koju je tražio od države ako Ministarstvo odbije njegovu ponudu. Vlada je u značajne promjene zakona krenula kako bi, objašnjeno je, osigurala da se na svom raspoloživom zemljištu osigura proizvodnja, ali vjerojatno je važan motiv za to da država dobije pravo prvokupa, iako to u Vladinom prijedlogu nije istaknuto, i to što početkom sljedeće godine istječe moratorij na prodaju poljoprivrednog zemljišta strancima, odnosno državljanima članica Europske unije.


Osobita zaštita


U obrazloženju Vlada navodi da je pravo prvokupa »u interesu zaštite poljoprivrednog zemljišta kao dobra od osobitog gospodarskog i ekološkog značenja jer je poljoprivredno zemljište Ustavom određeno kao dobro od osobitog gospodarskog i ekološkog značenja i ima osobitu zaštitu«.
Koliko će nove odredbe spriječiti takvu prodaju neizvjesno je jer već sada stranci, i to ne samo iz država članica EU-a, u Hrvatskoj osnivanjem tvrtki kupuju poljoprivredno zemljište. U objašnjenjima Vlada ne navodi ni procjenu koliko bi se građana ili tvrtki moglo odlučiti za prodaju poljoprivrednog zemljišta te koliko bi država godišnje trebala osigurati novca da konzumira svoje pravo prvokupa.
Značajne promjene dogodit će se i kad je u pitanju davanje državnog zemljišta u zakup, a poljoprivrednici su dosad iskazivali nezadovoljstvo načinom na koji jedinice lokalne samouprave daju u zakup to zemljište, pa se često događalo da ga dobiju oni koji se poljoprivredom ne bave, dok poljoprivrednici koji šire proizvodnju do zemljišta ne mogu doći. Iz novog zakona tako nestaju odredbe koje su omogućavale privremeno korištenje poljoprivrednog zemljišta koje je davano neposrednom pogodbom dosadašnjim korisnicima kojima su istekli ugovori i koji su u mirnom posjedu zemljišta. Poljoprivredno zemljište davat će se u zakup javnim natječajem koji bi se, kao i onaj o prodaji, trebao provoditi elektronički. »Pobjeda« na natječaju će se ostvarivati na osnovi prikupljenih bodova, a veći broj bodova dobiva onaj tko na poljoprivrednom zemljištu ostvaruje višu dodanu vrijednost, a pomaže i domicilnost, odnosno nastanjenost u lokalnoj jedinici koja daje zemljište u zakup, mladost, ekološka proizvodnja i spremnost na udruživanje.


Horvat: Nema potrebe za ostavkom


Vlada je jučer usvojila očitovanje na prijedlog oporbenih zastupnika za pokretanje pitanja povjerenja ministru prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darku Horvatu, ali što u odgovoru Vlade piše, javnost nije mogla doznati ni nekoliko sati nakon što je taj dokument usvojen jer na mrežnim stranicama Vlade nije objavljen. Na samoj sjednici Vlade premijer Andrej Plenković kazao je da je Vlada pripremila očitovanje, ministri su digli ruke za njega, i premijer je konstatirao da je usvojeno. Poslije sjednice Vlade ministar Horvat je kazao da su u tom očitovanju odgovorili na sve primjedbe zastupnika i da su u njemu zahtjev oporbe rezolutno odbili. Na pitanje novinara je li razmišljao i sam ponuditi ostavku s obzirom na to da su građani nezadovoljni brzinom obnove, Horvat je kazao da »nema potrebe u ovom trenutku za bilo kakve ostavke, niti je to bilo tko tražio«.
– Dinamika obnove iz tjedna u tjedan je brža i efikasnija i siguran sam da će se sve ono što je dano kao obećanje, vrlo brzo na samom terenu i vidjeti, poručio je Horvat.
Šef stožera za obnovu Banije i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved na sjednici Vlade je govorio o obnovi tog kraja, pa je kazao da je ovaj tjedan počela gradnja zamjenskih obiteljskih kuća, dok je Horvat kasnije u izjavi kazao da će obnova tek početi.
Medved je iznio podatak da su nekonstrukcijski obnovljene 1.332 obiteljske kuće, a da su u tijeku radovi na njih 1.070.
– Plan je da se svi korisnici mobilnih kontejnera, čije su kuće označene zelenom oznakom, vrate do 1. travnja u obiteljske domove, najavio je Medved. 


Izravna plaćanja


Propisano je i da se u maksimalnu površinu koja se može dati u zakup pojedinoj fizičkoj ili pravnoj osobi uračunavaju sve površine poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu države koje je pojedina fizička ili pravna osoba do sada po svim zakonima dobila u zakup.
Vlada je jučer donijela uredbu po kojoj će se dijeliti novac iz programa izravnih plaćanja, odnosno novac koji hrvatski poljoprivrednici dobivaju u okviru Zajedničke poljoprivredne politike EU-a. Riječ je o programu za 2021. godinu i prema njemu poljoprivrednici će kroz izravna plaćanja dobiti oko 2,9 milijardi kuna. Hrvatskoj je iz Europskog fonda za jamstva u poljoprivredi na raspolaganju 2,7 milijardi kuna, a iznos od 175 milijuna kuna se financira iz državnog proračuna. Poljoprivrednici su već u studenome avansno dobili 1,6 milijardi kuna iz programa izravnih plaćanja.