Vremenska prognoza

Meteoalarm zbog snažne bure izdao upozorenje za Kvarner: Vakula otkriva kad će se vrijeme konačno smiriti

P. N.

"Budite spremni na poremećaje, oštećenja konstrukcija i rizik od ozljeda zbog iščupanih stabala, polomljenih grana te letećih krhotina. Moguć je prekid prometa i prekid opskrbe električnom energijom", navodi se u upozorenjuZa područje Kvarnera na snazi je narančasto upozorenje meteoalarma zbog snažne bure koja mjestimice ima olujne i orkanske udare. Srednja brzina vjetra je 40 do 75 kilometara na sat, a udari mogu imati i do 165 kilometara na sat.


“Budite spremni na poremećaje, oštećenja konstrukcija i rizik od ozljeda zbog iščupanih stabala, polomljenih grana te letećih krhotina. Moguć je prekid prometa i prekid opskrbe električnom energijom”, navodi se u upozorenju.


“Kao da se želi “pošteno” ispadati prije dva, tri, ponegdje možda i više suhih dana – u noći na srijedu i tijekom srijede, osobito prijepodne, u nekim će hrvatskim krajevima biti i obilnije kiše, gdjegod i u obliku izraženih pljuskova s grmljavinom, a osobito se u Dalmaciji ne smije isključiti mogućnost nevremena s tučom. Dodatne bi nevolje u kopnenom području mogao prouzročiti i često umjeren, mjestimice i jak, na udare i olujan sjeveroistočnjak, na Jadranu većinom još jača bura – na sjevernom dijelu lokalno vjerojatno i s orkanskim udarima.
I dok će razmjerno vjetrovito biti i u četvrtak, posebice u prvom dijelu dana, oblaka će biti zamjetno manje nego u srijedu, ponegdje vjerojatno i nimalo. Sunčano će biti i u mirniji petak i ponovno malo vjetrovitiju subotu, kada će dnevna temperatura zraka uz južni i jugozapadni vjetar ponovno porasti. No, jutra će u petak i subotu u većini krajeva, osobito unutrašnjosti, biti najsvježija u ovome tjednu.


Već u nedjelju je ponovno velika vjerojatnost za novu promjenu vremena, na kopnu i sjeverni vjetar, na sjevernom dijelu Jadrana buru, osobito u kopnenom području i pad temperature, te u većini krajeva kratkotrajnu kišu. I ta moguća kiša u nedjelju, te osobito ova sigurna kiša u srijedu, ponegdje i obilna, dodatno će ublažiti posljedice dosadašnje suše, a i smanjiti opasnost od požara otvorenog prostora, koja je ovoga proljeća već ponegdje bila neuobičajeno visoka”, navodi za HRT Zoran Vakula.


Zbog jakog vjetra autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Delnice i Kikovica otvorena je samo za osobna vozila, a obilazak za ostala vozila je državnom cestom kroz Gorski kotar (DC3), izvijestio je u srijedu ujutro Hrvatski autoklub (HAK).


Na Jadranskoj magistrali (DC8) između Senja i Karlobaga, autocesti A7 Draga-Šmrika i lokalnoj cesti Križišće-Kraljevica (LC58107) zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle, a na dionicama Jadranske magistrale (DC8) Bakar-Senj i Karlobag -Sveta Marija Magdalena dodatno je zabrana za dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostorom.