Plenkovićev pulen

Medved kaže da “velika koalicija” ne dolazi u obzir: ‘Škoro? Osobno nisam protiv’

P. N.

Foto Patrik Macek PIXSELL

Foto Patrik Macek PIXSELLMinistar hrvatskih branitelja Tomo Medved gostovao je u Točki na tjedan N1 televizije i naglasio da je uvjeren u pobjedu Andreja Plenkovića.


“Uvjeren sam u pobjedu Andreja Plenkovića i cijelog tima pod programom ‘Odvažno za Hrvatsku’, s jasnim smjernicama. Nijedno područje nije zanemareno. Usmjereni smo na konkretne mjere i programe”, rekao je ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved. Naglasio je da njegova suradnja s premijerom nikad nije bila upitna, uvijek je bila bliska te da ga iznenađuju komentari koji to dovode u pitanje. Bio sam u Vladi Tihomira Oreškovića pozvan za ministra branitelja. Nakon pada Vlade mandatar Andrej Plenković me pozvao i dao mi povjerenje da nastavim taj mandat. Od prvog trentuka smo izuzetno kvalitetno surađivali. I kao član Vlade i kao član stranke želim podcrtati sve mjere i programe koje smo osmišljavali u Ministarstvu branitelja, a za sve te programe i mjere imali smo punu potporu premijera. Suradnja je iznimno bliska pa me iznenađuju i ne znam odakle dolaze insinuacije da nisam bio dio njegovog užeg tima. Od prvog trenutka naša suradnja je bliska, u svakodnevnom smo kontaktu, rekao je Medved te rekao da je za njegova mandata ispunjena većina zahtjeva branitelja.


S kritikama suparnika Medved se ne slaže i kaže, prenosi N1, da je HDZ upravo ondje gdje ga je ostavio Franjo Tuđman te da slijedi njegov put.
– Ni ja nisam zadovoljan dok se i posljednji počinitelj za teške ratne zločine ne procesuiraju, ali to možemo raditi institucionalno. HDZ je danas pozicioniran točno tamo gdje ga je ostavio Franjo Tuđman. Ponosan sam jer sam dio karijere u 90-ima bio bliski suradnik Tuđmana i jako dobro znam kako je vidio HDZ i budućnost Hrvatske, i sve insinuacije su netočne. HDZ je na desnom centru, upravo ondje gdje ga je usmjerio Franjo Tuđman. Što se tiče izjava kandidata, izbjegavam komentirati izjave kolega. Odmah sam jasno komunicirao da svi predstave programe i pravac u kojem vide HDZ, ali budući predsjednik HDZ-a je budući predsjednik Vlade RH. Zato to mora biti snažan HDZ koji će se pripremiti za izbore, istaknuo je Medved za N1.


Uvjeren je da će, bez obzira na ishod, stranka nakon unutastranačkih izbora 15. ožujka izaći čvršća i spremnija za parlamentarne izbore. Pozvao je članove da izađu u što većem broju, no ne misli da će nakon toga doći do podjela:


Ne dovodi u pitanje poziciju HDZ-a unatoč kritikama.


“Mi smo taj dio jasno definirali i potvrdili gdje se nalazi HDZ, a što se tiče potencijalnih koalicijskih partnera, razgovarat ćemo iza parlamentarnih izbora za koje će HDZ imati većinu. Sigurno HDZ ne razmatra opciju mogućnost koailicije sa strankama ljevice, a i velika koalicija je isključena. HDZ je na desnom centru”, naglasio je ministar branitelja.


Govoreći o mogućim koalicijama i spominjući Miroslava Škoru, rekao je:


“Ne možemo dovesti u vezu da bi se izborom drugog kandidata smanjivali ili uvećavali koalicijski potencijali. Plenković svojom širinom i viđenjem HDZ-a tamo gdje ga je ostavio Tuđman, je otvoren i neću kalkulirati za ostale. Osobno ne bih imao ništa protiv ako g. Škoro registrira stranku, natječe se na izborima i osvoji mandate, ali to su samo hipoteze…”