ZABRINJAVAJUĆA POJAVA

Među teško oboljelima sve je više mladih ljudi: Umiru i mlađi od 50 bez ikakvih drugih bolesti

P. N.

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

Na našim odjelima leže i oni koji su do sad bili potpuno zdravi, bavili se određenim sportom, bili fizički aktivni, pazili na prehranu, a sada se doslovno bore za svaki udisaj", rekla je ElizabetaDvorski

U posljednje vrijeme sve je veći broj mlađih pacijenata u našim COVID odjelima. Riječ je pretežno o osobama između 40 i 50 godina starosti, dakle radno aktivnom stanovništvu, kaže Elizabeta Dvorski, voditeljica Odjela za infektologiju Opće bolnice Varaždin, u kojoj su ovog mjeseca preminule već 63 osobe s koronavirusom.
U posljednja dva dana preminule su tri osobe koje su u pedesetim godina života, bez težih popratnih bolesti.


“Prilikom dolaska na odjel najčešće već imaju tešku kliničku sliku, kao što je obostrana upala pluća što onda iziskuje dugotrajnije liječenje i puno sporiji oporavak. Biti mlad, odnosno spadati u mlađu populaciju, danas ne znači i da ste zdravi. Upravo u toj populaciji, što zbog genetske predispozicije, što zbog samog načina života imamo jako puno osoba s kroničnim bolestima, kao što je pretilost, povišeni krvni tlak, šećerna bolest, bolestima respiratornog sustava poput astme ili KOPB-a, a to su najčešće i naši pacijenti s pozitivitetom.


Ako uzimate lijekove za regulaciju krvnog tlaka, ako imate problema s regulacijom šećera u svom organizmu ili pak uzimate lijekove za liječenje astme ili ublažavanje alergije, a mladi ste, to ne znači da ćete, ako se zarazite s novim koronavirusom, proći neokrznuto. Na našim odjelima leže i oni koji su do sad bili potpuno zdravi, bavili se određenim sportom, bili fizički aktivni, pazili na prehranu, a sada se doslovno bore za svaki udisaj”, rekla je Dvorski za Večernji list.