Pandemija

U Međimurskoj županiji testirano više od 20 posto stanovništva, u čakovečku bolnicu stiglo u pomoć stiglo 11 medicinskih sestara i tehničara

Hina

Foto Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Foto Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Posavec je istaknuo kako se ozbiljno razmišlja o sekundarnom respiracijskom centruU Međimurskoj županiji dosad je testirano više od 20 posto stanovništva, rekao je u četvrtak župan Matija Posavec.


Posavec je izvijestio i da je Županijskoj bolnici u Čakovcu u pomoć stiglo 11 medicinskih sestara i tehničara.


“S današnjim brojkama došli smo na preko 20 posto ukupnog testiranja našeg stanovišta jer se testiranja ne obavljaju samo u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo, nego se uzorci uzimaju i u drugim hrvatskim laboratorijima i drugim ustanovama“, rekao je župan Posavac i dodao da je jučer, s obzirom na to da je bio blagdan, uzeto nešto manje uzoraka, 409, ali i dalje iznad prosjeka.
Na konferenciji za novinare županijskog Stožera civilne zaštite rekao je da je 26 novozaraženih, a aktivna su 1174 slučaja.


Posavec je istaknuo kako se ozbiljno razmišlja o sekundarnom respiracijskom centru.


Ravnatelj Županijske bolnice u Čakovcu Tomislav Novinščak izvijestio je da imaju 97 pacijenata i u protekla 24 sata troje umrlih visoke i vrlo visoke dobi s mnogim komorbiditetima.


„Dobar i zadovoljavajući podatak je da imamo samo nešto malo više od tri posto djelatnika naše bolnice pozitivno i oko 2,5 posto u samoizolaciji“, rekao je Novinščak.


Predstavljeno je 11 medicinskih sestara i tehničara koji su u čakovečku bolnicu došli na ispomoć iz Klinike Magdalene, Bolnice “Sveti Duh” i Specijalne bolnice u Krapinskim Toplicama.


U Zavodu za hitnu medicinu Međimurske županije trenutačno je sedam djelatnika oboljelo od covida-19, a šest ih je u samoizolaciji.


Ravnateljica Vladimira Križaj Grabant rekla je da rade kao i do sada, ali imaju oko 30 posto više poziva te veći broj intervencija, posebice vikendom.


Na konferenciji za novinare župan Posavec najavio je antigensko testiranje na jednoj lokaciji uz granicu s obzirom na to da su žarišta i u susjednoj Sloveniji, a dosta Međimuraca ondje radi, te u jednoj osnovnoj i jednoj srednjoj školi kako bi se utvrdilo koliko je zaraze u javnom prijevozu i pri čekanju autobusa.


U vezi s nastavom, rekao je kako u školama nema kompletne online nastave, nego su pojedini razredi u samoizolaciji.


“Brojke zaraženih u osnovnim školama u ovom trenutku su 0,15 posto i 0,65 posto u srednjim školama, ali mislim da ne bi bilo loše da barem jedan dio srednjoškolaca bude na online nastavi. To je na stolu i raspravljamo“, rekao je župan Posavec te dodao da će se, ako liječnici kažu da bi online nastava za tjedan dana ili deset dana mogla smanjiti broj oboljelih, ići i u to.