Za bolji položaj medicinara

Medicinske sestre i tehničari prosvjedovali na Zrinjevcu: ‘Prisiljavaju nas na cijepljenje i prijete nam premještajem’

Hina

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

Upozorili su na probleme vezane uz neadekvatno plaćen prekovremeni rad, sistematizaciju radnih mjesta, beneficirani radni staž, rad van kompetencija i priznavanje visokoškolskog obrazovanjaČlanovi Sindikata medicinske sestre/tehničari zajedno (SMSTZ) u četvrtak su održali prosvjed na Zrinjevcu odakle su poručili da ne postoji plan Ministarstva zdravstva za bolji položaj sestara i tehničara te im se prijeti i prisiljava na cijepljenje protiv covida-19.

Foto galerija: Prosvjedi medicinskih sestara i tehničara u Zagrebu Foto: Davor KovačevićUpozorili su na probleme vezane uz neadekvatno plaćen prekovremeni rad, sistematizaciju radnih mjesta, beneficirani radni staž, rad van kompetencija i priznavanje visokoškolskog obrazovanja.


Trenutno ne vidimo kako će se u skorije vrijeme poboljšati stanje jer nema jasnog plana resornog Ministarstva za boljitak hrvatskog sestrinstva. Svjesni smo svoje odgovornosti prema pacijentima, za koje predano skrbimo. Nažalost, zbog svakodnevno prisutnog umora i stresa postajemo i sami pacijenti, upozorili su medicinske sestre i tehničari na skupu u Zagrebu.
Prosvjednici su naveli kako ih se prisiljava na cijepljenje protiv covida-19 i da im se prijeti premještajem na drugo rado mjesto ako se ne cijepe, a ustvrdili su i da su covid potvrde u zdravstvu neprovedive. Rečeno je i da je postotak pozitivnih cijepljenih toliko velik da ga ministar ne smije javno reći.


“Kako smo godinu i pol radili bez cjepiva, testiranja i dovoljno opreme? Nisu nam baš ljudi umirali jer su ih zarazile neodgovorne sestre. Koji je vaš idući korak, ministre? Dijelit ćete otkaze? Onako nas je premalo. Nedostaje nas najmanje 8000, a ne poduzimate ništa”, rekla je jedna od medicinskih sestara.


Beroš: Prosvjed je legitiman, no nema mjesta manipuliranju činjenicama


Ministar zdravstva Vili Beroš poručio je u četvrtak kako je sindikalni prosvjed dijela medicinskih sestara i tehničara legitiman, no kako u njemu nema mjesta manipuliranju činjenicama te ponovio kako nema prisile za cijepljenje protiv covida-19.


Rekao je kako je plaćanje prekovremenih sati riješeno dodatkom Kolektivnom ugovoru, a prije nekoliko dana i plaćanje zaostataka za prekovremene sate, kroz komunikaciju sa sindikatima.


Vezano uz cijepljenje, ponovio je kako nema prisile, ali da svatko tko radi s bolesnicima mora znati da može prenijeti bolest osobi o kojoj brine.


“Želimo to spriječiti, ali na jedan razumom utemeljen način. Da li će doći do toga da netko ne dobije svoju plaću? Ako netko nije prebolio, ne želi se cijepiti i testirati, to će biti evidentirano u evidenciji u zdravstvenoj ustanovi i vrlo vjerojatno za taj period neće dobiti naknadu za rad. Međutim, ne vjerujem da će postojati takvi ljudi”, rekao je Beroš uoči sjednice Vlade komentirajući prosvjed medicinskih sestara i tehničara.