Probna matura

Maturanti ove godine po prvi put pišu digitalnu državnu maturu, evo kako će to izgledati

Portal Novi list

Foto M. Angelini

Foto M. Angelini

Maturanti ove godine probijaju led s nizom uvedenih novinaOvogodišnji će maturanti prvi put probnu maturu pisati u digitalnom obliku, a onu pravu po starom, kao i do sada. Kako će izgledati digitalna matura, doznao je HRT.


Ovogodišnji maturanti zadovoljni su što su probnu maturu pisali i u trećem razredu.


– Puno mi je pomoglo jer svi od prvog razreda spominju maturu, straše nas i vidjela sam da nije takav problem i da se sve može naučiti, rekla je maturantica Bjanka.
– Ova ideja probne mature u trećem razredu mi je pomogla da shvatim kako to sve funkcionira, rekla je maturantica Monika.


Matura pred vratima


A sada kada im je matura pred vratima – moći će još jednom provjeriti svoje znanje. No ne na isti način.


– Nego će NCVVO omogućiti svim maturantima ispite u digitalnom obliku koje će oni moći skinuti s naših mrežnih stranica već 1. veljače, a 1. ožujka ćemo objaviti riješene zadatke.


Tako će svaki maturant moći vidjeti tri mjeseca prije polaganja državne mature u kojoj mjeri još treba poboljšati svoje znanje da bi riješio što bolje ispite, rekao je Vinko Filipović, ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja.


Bit će to veliko rasterećenje i za nastavnike.


– Veliko je opterećenje bila probna matura u zgradi s obzirom na to da to zahtijeva velik broj dežurstava, a to je period kada su i na natjecanjima i završavaju se i projekti, to će svakako rasteretiti nastavnike, rekla je Dunja Marušić Brezetić, ravnateljica I. gimnazije Zagreb.


Ovogodišnje novine


A time su se vodili i u Nacionalnom centru.


– Iz vrlo praktičnih razloga mi ćemo izbjeći da nastavnici ocjenjuju ispite, dežurstva i sve ono što je izazivalo određene probleme na probnoj maturi prošle godine, dodao je Filipović.


Svima bi tako trebalo biti lakše, a maturantima itekako korisno.


Naime, ove godine upravo oni probijaju led s uvedenim novinama – pišu jedinstveni ispit iz hrvatskog jezika, dakle u povijest odlaze viša i niža razina.


Također, nakon četiri godine, esej je ponovno uvjet za prolazak, javlja HRT.