Pismo Pásztoru Bálintu

Matica hrvatska u pismu predsjedniku subotičke skupštine poduprla izjavu Tomislava Žigmanova

Hina

Foto Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Foto Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Tomislav Žigmanov u srijedu je, u izjavi uoči sjednice skupštine Grada Subotice, istaknuo zabrinutost zbog uvođenja bunjevačkog jezika u službenu uporabu na području Subotice te uz ostalo ukazao na niz formalno-pravnih, političkih i jezikoslovnih argumenata protivnih toj namjeriMatica hrvatska uputila je u petak pismo predsjedniku Skupštine Grada Subotice Pásztoru Bálintu u kojemu je u cijelosti podržala izjavu predsjednika DSHV-a Tomislava Žigmanova od 3. ožujka u pogledu uvođenja “bunjevačkoga jezika” u službenu uporabu na teritoriju Grada Subotice.


Predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Tomislav Žigmanov u srijedu je, u izjavi uoči sjednice skupštine Grada Subotice, istaknuo zabrinutost zbog uvođenja bunjevačkog jezika u službenu uporabu na području Subotice te uz ostalo ukazao na niz formalno-pravnih, političkih i jezikoslovnih argumenata protivnih toj namjeri.


Matica hrvatska u petak je u pismu predsjedniku subotičke Skupštine u cijelosti podržala tu izjavu predsjednika DSHV-a u pogledu “pristupanja promjeni Statuta Grada Subotice radi uvođenja ‘bunjevačkoga jezika’ u službenu uporabu na teritoriju Grada Subotice, kao što bi dala podršku bilo kome tko bi se našao u sličnoj situaciji”.
“Matica hrvatska, kao i sve matice u slavenskim narodima, brine se o kulturnom i nacionalnom identitetu i ne može postupati drukčije. Nadamo se da ćete pri postupanju u vezi s ovim pitanjem imati na umu i naše mišljenje”, stoji u pismu koje potpisuje predsjednik Matice hrvatske Stipe Botica.


Vijećnici Skupštine Grada Subotice usvojili su u četvrtak, uz protivljenje predstavnika Demokratske stranke Hrvata Vojvodine, Odluku o pristupanju promjeni Statuta Grada, čime je pokrenuta procedura uvođenja bunjevačkog jezika u službenu upotrebu na teritoriju grada.