Eurozastupnik

Matić traži da mu se premijer javno ispriča zbog izjave o prosvjedu šatoraša: ‘Počeo je otvoreno lagati’

Dražen Ciglenečki

Ilustracija Patrik Macek, Davor Puklavec, Luka Stanzl / PIXSELL

Ilustracija Patrik Macek, Davor Puklavec, Luka Stanzl / PIXSELL

Naravno da nije istina da je on bio u šatoru zato što ja kao ministar nisam želio primiti branitelje, kaže MatićBunt seljaka u Slavoniji probudio je u memoriji hrvatskih političara sjećanje na maratonski prosvjed hrvatskih branitelja u mandatu Vlade Zorana Milanovića, koji je HDZ aktivno podržavao.


Premijer Andrej Plenković odbacuje bilo kakvu usporedbu između ta dva prosvjeda. On je zapamtio, kako je izjavio, da su branitelji razapeli šator ispred Ministarstva branitelja zato što ih tadašnji ministar Predrag Fred Matić nije htio primiti. Zbog toga je, prisjetio se, kao europski zastupnik 19. prosinca 2014. došao susresti se s braniteljima prosvjednicima.


»Dragi prijatelji, pozdravljam vas uime delegacije HDZ-a u Europskom parlamentu. Došli smo vas podržati. Naravno da je naš stav da podržavamo Ustavni zakon o pravima branitelja«, rekao je tom prilikom Plenković svojim domaćinima.
Pričao im je i, može se to čuti na snimci dostupnoj na YouTubeu, o aktivnosti u Europskom parlamentu u vezi puštanja iz Haškog pritvora Vojislava Šešelja, ali nije spominjao da se Matić odbija sastati s braniteljima. Aktualni europski zastupnik Matić tvrdi da Plenković to nije niti mogao jer uzrok prosvjeda niti nije bila njegova nevoljkost da razgovara s predstavnicima branitelja.


Zato traži da mu se predsjednik Vlade – javno ispriča.


– Poznato je da sam ja njih svaki dan bezuspješno pozivao na sastanak. Uostalom, primio ih je i premijer Zoran Milanović, bio je izravan prijenos toga iz Banskih dvora, kao i predsjednik Sabora Josip Leko. Ali, njih je jedino zanimala moja ostavka, ultimativno su tražili i Ustavni zakon o pravima branitelja, a konačan im je cilj bio srušiti Milanovića i predsjednika Ivu Josipovića. Taj šator je bio stvar prestiža za desničare, dolazile su ih tamo svaki dan procesije ljubiti prsten Đuri Glogoškom. Kolinda je, primjerice, više puta bila u šatoru, a jednom ga je posjetio i Plenković, u to vrijeme objektivno politički pikzibner. Ali, on je također smatrao da se mora doći naslikavati u šator, rekao nam je jučer Matić.


Žao mu je, kaže, što je Plenković iznio sasvim krivu pozadinu prosvjeda branitelja.


– Dosad on nije bio kao ostali u HDZ-u, kao da se izolirao od njih, ali sada je počeo otvoreno lagati. Trebao bi mi se zbog toga ispričati. Volio bih kada bi Plenković svoje stavove nekako drukčije zastupao, a ne širenjem laži. Naravno da nije istina da je on bio u šatoru zato što ja kao ministar nisam želio primiti branitelje. Očito je da Plenković gubi kontrolu nad tim prosvjedom seljaka, ali neka se ne poziva na mene. Ako ima i određenih problema s Milanovićem, neka ih s njim rješava, a mene se okani, upozorava Matić. Nije ovo prvi put da on polemizira s Plenkovićem u kontekstu građanskog neposluha. Kada je premijer u rujnu prošle godine govorio o »paramilitarnim skupinama koje na silu žele promijeniti vlast«. Matić mu je preko Twittera uzvratio ironično da »to nije ista situacija kao sa šatorašima jer oni su bili naoružani cvijećem, ljubavlju i milosrđem, doduše, na plinski pogon«.