APSURD

Mason Jelenić nije mogao biti glavni državni odvjetnik, ali je postao zamjenik šefa DORH-a

Dražen Ciglenečki

Foto/Patrik Macek/PIXSELL

Foto/Patrik Macek/PIXSELL

Prije dva tjedna poslali smo Državnom odvjetništvu upit hoće li Jelenić, nakon što je Bošnjaković izjavio da masoni ne mogu biti državni odvjetnici i suci, prestati biti slobodni zidar, ali odgovor još nismo dobili. Ni ministar pravosuđa ne zna ovaj podatak



ZAGREB – Dražen Jelenić postao je zamjenik glavnog državnog odvjetnika, a nije poznato je li prethodno napustio svoju masonsku ložu, što je od njega zatražio ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković.


Sabor je prije deset dana razriješio Jelenića s dužnosti glavnog odvjetnika, formalno na njegov zahtjev.


Državnoodvjetničko vijeće jučer je konstatiralo da mu je s 28. veljače prestao mandat, a potom, temeljem Zakona o državnom odvjetništvu, donijelo odluku da on nastavlja raditi kao zamjenik glavnog državnog odvjetnika.




Prije dva tjedna poslali smo Državnom odvjetništvu upit hoće li Jelenić, nakon što je Bošnjaković izjavio da masoni ne mogu biti državni odvjetnici i suci, prestati biti slobodni zidar, ali odgovor još nismo dobili. Ni ministar pravosuđa ne zna ovaj podatak.


– Nemam informaciju je li Jelenić i dalje mason ili nije, rekao nam je jučer Bošnjaković.


Stegovni postupak


Ministar pravosuđa je, sukladno Zakonu o Državnoodvjetničkom vijeću, ovlašten za pokretanje stegovnog postupka protiv zamjenika državnog odvjetnika, ako postoji sumnja da je on počinio stegovno djelo. Bošnjaković to, međutim, u Jelenićevom slučaju ne namjerava napraviti.


– Činjenica jest da ja mogu podnijeti zahtjev za pokretanje stegovnog postupka.


Rekao sam da ljudi koji rade ove poslove ne bi trebali biti članovi ovakvih organizacija o kojima se zapravo ništa ne zna i kod toga ostajem. No, neka sustav sam riješi ovu situaciju, a ja ću pratiti razvoj događaja – ističe Bošnjaković.


Osim ministra pravosuđa, stegovni postupak protiv Jelenića, ako se nije ispisao iz masona, može pokrenuti i glavni državni odvjetnik. Ali, njega trenutačno nema pa prva zamjenica Zlata Hrvoj-Šipek obavlja tu dužnost. Dakle, potrebno je čekati izbor novog glavnog državnog odvjetnika.


Sabor će izabrati


Državnoodvjetničko vijeće u petak je donijelo odluku i o objavi javnog poziva kandidatima za mjesto glavnog državnog odvjetnika.


Nakon što taj poziv bude objavljen u Narodnim novinama, zainteresirani će imati između 15 i 30 dana za kandidature, a zatim će Državnoodvjetničko vijeće utvrditi tko se sve javio i dokumentaciju o tome dostaviti Vladi. Glavnog državnog odvjetnika na kraju će izabrati Sabor, a to, dakle, neće biti tako skoro.


Bošnjaković se još nije pomirio s naprasnim Jelenićevim odlaskom.


– Žao mi je što se to na ovaj način završilo, Jelenić je bio dijete DORH-a i vrlo stručna osoba.


Ne znam što mu je ovo s masonima trebalo, ali platio je visoku cijenu. Pritom sam uvjeren da Jelenićevo članstvo u toj udruzi nije dovelo u pitanje njegovo funkcioniranje kao glavnog državnog odvjetnika, zaključuje ministar pravosuđa.


Sam Jelenić nije dosad izrazio žaljenje što se priključio masonima i ne misli da je učinio nešto pogrešno. Ustrajao je u tome da nije riječ ni o tajnoj, ni o polutajnoj organizaciji nego »udruzi građana registriranoj sukladno hrvatskim zakonima«.