BORBA S VIRUSOM

Markotić: Svi koji su pokušali postići imunitet krda samo su dobili velik broj oboljelih i umrlih

Portal Novi list

Alemka Markotić otkriva kakav će biti drugi val korone /Foto POOL

Alemka Markotić otkriva kakav će biti drugi val korone /Foto POOL

"Što se tiče fame oko prokuženosti populacije, koju vole zvati zaraženost krda, nema puno tih istraživanja, ali recimo u Njemačkoj to je maksimalno išlo do 15%, i to gdje je bilo puno oboljelih", rekla je Alemka MarkotićZAGREB – Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” Alemka Markotić otkrila je u kojoj fazi testiranje njihovih zaposlenika serološkim testovima za utvrđivanje jesu li preboljeli koronavirus, a možda nisu ni znali, javlja televizija N1.


“Testiranje je u tijeku, zasad još nismo sve obradili, ali prema preliminarnim rezultatima nitko od zaposlenika nema antitijela do danas. Dakle nitko nije bilo zaražen. Još ćemo raditi jedan test, a briseve koje smo radili, također su svi negativni”, rekla je Markotić i dodala:


“To govori o visokoj profesionalnosti u radu i ponašanju zaposlenika, ne samo zdravstvenih djelatnika nego i pomoćnih jer su u radu s bolensicima bili vrhunski profesionalci, proveli su mjere zaštite kako treba, a i u privatnom životu su se ponašali očito vrhunski profesionalno i nisu se izlagali riziku.”
Pojasnila je i da ne treba raditi famu od prokuženosti populacije jer o novom virusu se mnogo toga još ne zna:


“Što se tiče fame oko prokuženosti populacije, koju vole zvati zaraženost krda, nema puno tih istraživanja, ali recimo u Njemačkoj to je maksimalno išlo do 15%, i to gdje je bilo puno oboljelih. Svi koji su pokušali taj modalitet postići, postigli su samo velik broj oboljelih i umrlih. Istraživanja ne pokazuju veliku prokuženost. S ovakvim tipom virusa ne znamo sto posto hoće li ta antitijela biti zaštitna. Ovo što samo sad dobili sa zaposlenicima je za svaku pohvalu.”


Poručila je i građanima koji su eventualno bili na području Wuhana u Kini, a dosad nisu imali simptoma i nisu testirani na koronavirus, da se slobodno jave:


Par ljudi nam je pristupilo, koji su bili u Wuhanu poslovno, a nakon toga su imali respiratorne infekcije pa pozivam sve koji su bili u razdoblju u studenom, prosincu ili siječnju u Wuhanu, da se jave na mail [email protected] pa ćemo i takve opcije uključiti u dokumentaciju za Etičko povjerenstvo i uz njihov pristanak možemo ih testirati.”