Na izbore s HDZ-om

Marijana Petir za Novi list: Ljevica nema kapacitet za upravljanje državom, a Milanović je brutalniji nego prije

Zlatko Crnčec

Marijana Petir / Foto: D. KOVAČEVIĆ

Marijana Petir / Foto: D. KOVAČEVIĆ

Na izbore izlazim kao neovisna kandidatkinja na listi HDZ-a jer ne želim pridonijeti da ljevica dođe na vlast. Glasnogovornici ljevice udaraju na naše ljudsko dostojanstvo lijepeći nam etikete i pokušavajući nas posramiti zbog onog što jesmo, u što vjerujemo i za što se zalažemo, kaže PetirNekadašnja europarlamentarka Marijana Petir u razgovoru na naš list govori o aktualnoj političkoj situaciji u zemlji, te o motivima zbog kojih će se angažirati na predstojećim parlamentarnim izborima.


Zbog čega ste se odlučili na politički angažman s HDZ-om na predstojećim parlamentarnim izborima?


– Politika je moj poziv i poslanje, te aktivnost kroz koju je moguće napraviti puno dobrog za naš narod i za Hrvatsku. Na europske izbore izašla sam samostalno i osvojila 48.000 glasova no, ipak, malo mi je nedostajalo za mandat. Hrvatska se nalazi u doista zahtjevnom trenutku kada nam je potrebna stabilnost i funkcionalna Vlada. Nemamo vremena za pogreške niti bi bilo dobro da rasipamo glasove jer bi to pomoglo lijevoj koaliciji da dođe na vlast, s obzirom da znamo kako se po našem izbornom sustavu raspoređuju glasovi i mandati. Bit ću sasvim jasna, ja na ove izbore izlazim kao neovisna kandidatkinja na listi HDZ-a jer ne želim pridonijeti da ljevica dođe na vlast. Smatram da oni nemaju kapacitet upravljati državom.


Traumatično iskustvo
Zbog čega to smatrate?


– Kako sam posebno posvećena pitanjima unapređenja poljoprivrede i opstanka hrvatskog sela, onda mogu s pouzdanjem reći da je iskustvo koje imamo iz vremena kada je SDP upravljao tim resorom traumatično, a ostavilo je nesagledive posljedice. Također, kada je riječ o zaštiti tradicionalnih i općeljudskih vrijednosti, što su teme oko kojih ne bi trebalo uopće pregovarati, glasnogovornici ljevice udaraju na naše ljudsko dostojanstvo lijepeći nam etikete i pokušavajući nas posramiti zbog onog što jesmo, u što vjerujemo i za što se zalažemo.


Hoćete li se učlaniti u HDZ?


– Jasno sam na početku pregovora istaknula da se ne planiram učlanjivati niti u jednu stranku i da želim ostati nezavisna, te da mi je važno da se za nastavak razgovora prihvati moj program i vrijednosti koje zastupam. Još uvijek se s još nekoliko zaljubljenika u pravdu borim za HSS na Visokom upravnom sudu. Poznato je da me je Krešo Beljak izbacio iz stranke jer se nisam slagala s njegovim načinom vođenja politike i najavila sam kandidaturu za predsjednicu, stoga me je on odlučio eliminirati. No sve ono što HSS jest u svojoj ideji, vrijednostima i politici ja istinski i dalje živim i provodim u djelo za razliku od Kreše Beljaka.


U kojoj ćete se izbornoj jedinici kandidirati?


– Živim u Sisačko-moslavačkoj županiji koja se nalazi u 6. Izbornoj jedinici i tamo izlazim na izbore. Mislim da je to najpoštenije prema biračima.


Koliko će HDZ-u štetiti slučaj uhićenja državne tajnice Josipe Rimac?


– Borba protiv korupcije, kriminala, ali i klijentelizma je nužna, a takve nemile pojave nisu obilježje samo jedne stranke već su nažalost duboko ukorijenjene u našem društvu i osjećaju se na svim razinama i u svim sferama društva. Smatram da je važno obračunati se s takvim vidovima ponašanja i iskorijeniti ih jednom zauvijek. I tu ne bi trebalo biti nedodirljivih. O ovoj aferi ne znam ništa više od onog što mediji objavljuju, no vjerujem da će nadležne institucije poduzeti sve što treba.


No o aferi namještanja natječaja za novac iz Fonda za ruralni razvoj EU-a u kojoj je sudjelovao SDP-ov ministar Tihomir Jakovina puno sam govorila u javnosti nakon što su mi se obratile poljoprivredne udruge koje su Jakovinu prijavile i Europskoj komisiji. Nakon njenog nadzora je potvrđeno da je riječ o malverzacijama i umalo smo ostali bez sedmogodišnjeg proračuna za poljoprivredu. Dobili smo informaciju da je istraga u tom slučaju pokrenuta, no nikada nismo saznali je li završena i hoće li itko odgovarati.


Kao predsjednik, Milanović je još brutalniji

Kako biste ocijenili prve mjesece Zorana Milanovića na funkciji predsjednika Republike?


– Realna sam osoba i očekivala sam ovakav scenarij jer Zoran Milanović, njegova politika i njegov karakter dobro su nam poznati iz vremena dok je bio premijer. Rekla bih da je sada još »brutalniji« nego što je bio tada i na njegovom primjeru jasno dolazi do izražaja poslovica »vuk dlaku mijenja, ali ćud nikada«. Hrvatska zaslužuje predsjednika koji će je poštovati i voljeti, a Zoran Milanović svojim ponašanjem nažalost često manifestira nešto potpuno suprotno.

Rodna ideologija


U kojoj je mjeri vodstvo HDZ-a narušilo odnose s Katoličkom crkvom načinom ratifikacije takozvane Istanbulske konvencije?


– Vjerujem da je jasno da smo svi protiv nasilja nad ženama i da se svi slažemo da ga treba suzbiti i smanjiti na najmanju moguću mjeru. Zbog elemenata rodne ideologije koje ta konvencija sadrži, smatrala sam da je ne treba ratificirati, već da u našem zakonodavstvu treba osigurati učinkovite mehanizme borbe protiv nasilja. Točno je da se Vlada svojom interpretativnom izjavom ogradila od elemenata rodne ideologije, no rasprava je bila turbulentna i izazvala je dosta napetosti u društvu. Rekla bih da sada postoji međusobni dijalog, poštujući naravno odvojenost Crkve i države, i smatram da je taj dijalog važan i treba ga nastaviti jer je poslanje i Crkve i politike ostvariti dobrobit čovjeka.


Kako vam se čini Domovinski pokret Miroslava Škore i koalicija koju je okupio?


– Gospodin Škoro je okupio široki krug ljudi koji dolaze iz različitih političkih opcija, različitih su ideologija i zagovaraju različita programska rješenja tako da vjerujem da mu nije lako održati homogenost njegove koalicije, ali mu želim svako dobro.


Je li moguća postizborna koalicija HDZ-a i Škore?


– Osobno smatram da ne bi smjelo biti nikakvih prepreka u ostvarivanju suradnje sa svima onima koji su programsko i vrijednosno kompatibilni, ali za suradnju kao i za dijalog moraju biti spremna jedna i druga strana. Zato bi bilo dobro da se tenzije koje se uvijek javljaju u politici, a posebno u predizborno vrijeme, ipak smanje jer kada se pređe granica, teško je onda opet sjesti za zajednički stol i razgovarati.


Je li nakon izbora moguća velika koalicija HDZ-a i SDP-a?


– Vjerujem da takav scenarij nije izgledan. HDZ će uz podršku nas nezavisnih pobijediti na ovim izborima i nadam se da će za sastavljanje Vlade dobiti podršku onih koji su programski i vrijednosno kompatibilni s nama.