Povećanje plaća

Marić negirao da je pritiskao sindikate: ‘Samo sam rekao kako stoje stvari’

Hina

»Nema nikakvih pritisaka, samo sam iznosio činjenice sa sastanka koje kažu – ako nemamo većinu, ne može se potpisati dodatak TKU«, uzvratio je Marić na prozivke oporbe, prije svih SDP-a, u saborskoj raspraviMinistar financija Zdravko Marić u četvrtak je odlučno odbacio prozivke za pritisak na sindikate obrazovanja izjavom kako nitko u javnoj službi neće dobiti veću plaću, ako sindikati u prosvjeti ne prihvate ponudu Vlade.


»Nema nikakvih pritisaka, samo sam iznosio činjenice sa sastanka koje kažu – ako nemamo većinu, ne može se potpisati dodatak TKU«, uzvratio je Marić na prozivke oporbe, prije svih SDP-a, u saborskoj raspravi o paketu devet poreznih zakona, odnosno o četvrtom krugu porezne reforme.


»Što nakon toga, rekao sam – vidjet ćemo«, poručio je.
Da jučerašnjom izjavom »zapravo« radi pritisak na sindikate obrazovanja, ministra je prozvao Saša Đujić (SDP).


Preslušajte moju izjavu, nema nikakvih pritisaka, uzvratio mu je Marić.


Gordan Maras ministra pita kada će djeca, koja zbog štrajka učitelja već 14 dana ne idu u školu, krenuti u nju. Vi ste za to zaduženi, riješite problem, pozvao je ministra, dok Joška Klisovića zanima kada će Vlada stvarno biti spremna razgovarati o koeficijentima.


Od početka smo govorili da treba gledati interes učitelja, djece, roditelja i da se čim prije vrate u klupe, rekao je Marić. Naveo je da koeficijenti nisu predmet razgovora između sindikata i Vlade, ali da je Vlada spremna, kad se steknu uvjeti i o tome razgovarati.


Ministar financija u srijedu je izjavio da ostali sindikati javnih službi neće moći potpisati dodatak Temeljnom kolektivnom ugovoru ako obrazovni sindikati ne prihvate Vladinu ponudu.


»Od 11 sindikata, njih sedam je za ovaj TKU. Ostala četiri imaju u ukupnoj glasačkoj snazi preko 50 posto. Drugim riječima, bez obzira na to što se nominalno više sindikata iskazalo za TKU i povećanje osnovice, imamo situaciju da nemamo izlaza«, rekao je Marić te dodao da u tom slučaju nema zakonske osnove za potpisivanje kada ne postoji većina.