Ministri o poskupljenjima

Marić kaže da je PDV-om na hranu ne može biti niži, Filipović ne očekuje nestašice goriva

Hina

Zdravko Marić / Patrik Macek/PIXSELL

Zdravko Marić / Patrik Macek/PIXSELLPotpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić istaknuo je da je država s PDV-om u maloprodaji hrane izašla u susret “najviše što može”, jer PDV ne može biti niži od pet posto.


S druge strane, kada je riječ o trošarinama na gorivo, prostor za daljnje snižavanje je limitiran europskim direktivama, pa je tako za dizel do minimalne razine preostalo 19 lipa po litri, a za benzin 37 lipa, naveo je Marić.


Rekao je i kako na sastancima na razini EU-a kojima je on nazočio nije bilo rasprave o promjenama tih direktiva.
U Vladi je bilo i rasprave staviti trošarine već sada na minimum, no procijenjeno je – za sada još ne, ali za dva tjedna će se vidjeti, dodao je Marić.


Filipović: Činimo sve što je u našoj moći


Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović je potvrdno odgovorio na novinarsko pitanje je li u kontaktu s distributerima, no i rekao kako ne vjeruje da neke benzinske crpke jutros nisu imale dizel jer “ne nabavljaju se derivati od nedjelje za ponedjeljak, već je to malo drugačiji proces”.


Ne očekuje nikakve nestašice. Danas donesena mjera odnosi se na razdoblje od dva tjedna, a za to vrijeme će se promatrati situacija i po potrebi donositi nove odluke, rekao je Filipović.


Upitan smatra li da je ovakav rast cijena energenata u Hrvatskoj, prije svega goriva, opravdan, Filipović je rekao da je rast cijena goriva prisutan svugdje, pri čemu brojni analitičari sugeriraju da ima puno spekulativnih razloga zašto to ide u tom smjeru, u smislu i velike neizvjesnosti.


“Mi činimo sve što je u našoj moći. Ne možemo utjecati na cijene na globalnim tržištima, ali sve što bude u našoj moći mi ćemo napraviti, da zaštitimo standard naših sugrađana i pomognemo gospodarstvu”, poručio je Filipović.