Koronakriza

Marić kaže da država ima tri mjere za pomoć zatvorenim poduzetnicima. Oni ih ocijenili nedovoljnima

Hina

Prosvjed poduzetnika ispred ministarstva financija / Patrik Macek/PIXSELL

Prosvjed poduzetnika ispred ministarstva financija / Patrik Macek/PIXSELL

Nakon Marića, izjave o predstavljenim mjerama dalo je nekoliko predstavnika ugostitelja, koji su ih redom ocijenili premlakim i nedovoljnim, spominjući posebno potrebu smanjenja PDV-aMinistar financija Zdravko Marić izvijestio je u ponedjeljak nakon sastanka s poslodavačkim i poduzetničkim udrugama o tri mjere pomoći “zatvorenim” poduzetnicima, a to su mjere za očuvanje radnih mjesta, “covid krediti” i podmirenje fiksnih troškova.


Vlada će, kako je rekao, nastaviti s isplatom pomoći od 4.000 kuna po radniku radi očuvanja radnih mjesta, za što je do kraja godine osigurano 470 milijuna kuna.


Nastavlja se i izdavanje “covid kredita” za likvidnost u ukupnoj svoti od 1,3 milijarde kuna i to ne samo za “zatvorene” djelatnosti, ali one su prioritet.
Treća mjera koju je najavio je pokrivanje dijela ili u potpunosti, fiksnih troškova poduzetnika, kao što su zakup, najam, komunalije, RTV pretplata, spomenička renta, ZAMP i sl.


Pritom će se, kako je rekao, gledati pad prometa u prosincu u odnosu na prošlu godinu: za mjeru će se “kvalificirati” oni s padom prometa od najmanje 60 posto, a administraciju će voditi Porezna uprava, na temelju faktura za fiksne troškove.


Nakon Marića, izjave o predstavljenim mjerama dalo je nekoliko predstavnika ugostitelja, koji su ih redom ocijenili premlakim i nedovoljnim, spominjući posebno potrebu smanjenja PDV-a, a čelnik Udruge glas poduzetnika Hrvoje Bujas nije ni želio dati izjavu.