Informacije s terena

Mamić: ”Sa sucima koji su mi sudili sam se družio i pio i rekli su mi da ću biti oslobođen”

Hina

Potom je dodao kako je dobio informaciju da je naknadno izvršen pritisak na sudsko vijeće u Osijeku. "Oni su ucijenjeni i nisam imao izbora", pojasnio je Mamić za Novu TV razloge svog bijega u BiHBivši čelnik Dinama Zdravko Mamić ustvrdio je u razgovoru za emisiju Provjereno Nove TV da su mu suci koji su mu sudili rekli kako će biti oslobođen, objavio je portal te TV postaje Dnevnik.hr.


Novinari emisije ‘Provjereno’ Nove TV razgovarali su s Mamićem u BiH nakon priče da bi mogao biti izrućen Hrvatskoj u “zamjeni” kojom bi zauzvrat hrvatsko pravosuđe Bosni i Hercegovini izručilo bivšu sutkinju sarajevskog Općinskog suda Lejlu Fazlagić.


“Meni su suci koji su mi sudili rekli da ću ja biti slobodan. Ja sam se s tim sucima družio, pio, sretao ih i ja sam znao da ću biti slobodan. Svi odvjetnici su me uvjeravali u to. Imao sam info s terena da ću opet biti oslobođen”, izjavio je Mamić za ‘Provjereno’.
Potom je dodao kako je dobio informaciju da je naknadno izvršen pritisak na sudsko vijeće u Osijeku. “Oni su ucijenjeni i nisam imao izbora”, pojasnio je Mamić za Novu TV razloge svog bijega u BiH.


“Ako me budu na silu prebacili, ja sam već odavno obećao i hrvatskoj javnosti što ću napraviti. Pa živ neću izaći pred hrvatski sud. I neću živ sjediti u hrvatskom zatvoru, a u bosanskom bez problema. Vrlo jednostavno, slučaj Praljak”, rekao je Mamić dodajući kako želi da mu se sudi u BiH.


Vrhovni sud u srijedu odbio prijedlog obrane za izuzećem predsjednika Županijskog suda u Osijeku u drugom predmetu protiv Mamića u kojem je optužen za izvlačenje novca preko offshore tvrtki čime je uklonjena zadnja prepreka za raspisivanjem nove tjeralice za nekadašnjim čelnikom NK “Dinama”, što ujedno znači da Mamićevo dvojno državljanstvo više neće biti zapreka za njegovo izručenje Hrvatskoj.  


Nakon što sutkinja osječkog Županijskog suda Azra Salitrežić zaprimi odluku Vrhovnog suda, ona bi najprije putem policije trebala provjeriti živi li Mamić na zagrebačkoj adresi na kojoj je prijavljen. Budući se nalazi u BiH, slijedi raspisivanje tjeralice. Na temelju nove tjeralice, policija BiH je dužna ponovno privesti Mamića, nakon čega će sud u Sarajevu odlučivati o osnovanosti novog hrvatskog zahtjeva za izručenjem.


Temeljem prve Uskokove optužnice Mamić je u lipnju prošle godine na osječkom sudu nepravomoćno osuđen na šest i pol godina zatvora, zbog izvlačenja oko 116 milijuna kuna iz Dinama, a neposredno uoči izricanja te presude otišao je u Bosnu i Hercegovinu, čije državljanstvo ima.


U svibnju ove godine optužno vijeće osječkog Županijskog suda potvrdilo je i drugu Uskokovu optužnicu protiv Mamića i još šestorice okrivljenika, koje tužiteljstvo tereti da su, u sklopu zločinačkog udruženja, ovaj klub oštetili za oko 200 milijuna kuna, a protiv Zdravka Mamića je određen i istražni zatvor što će biti temelj za novi zahtjev za njegovim izručenjem. 


S druge strane, izručenje BiH pravosuđu iz Hrvatske ne želi ni Lejla Fazlagić, bivša sutkinja Općinskog suda u Sarajevu koja se krije u Makarskoj temeljem hrvatskog državljanstva. Protiv nje je u Sarajevu podignuta optužnica zbog zloporabe ovlasti, pranja novca, krivotvorenja isprava i prijevara, a na teret joj se stavlja protuzakonito prisvajanje imovine Židova čiji su članovi tijekom 2. svjetskog rata stradali u Holokaustu.


“Najviše bih voljela da se predmet prebaci ovdje u Hrvatsku”, kazala je za ‘Provjereno’ Fazlagić za koju je Ustavni sud RH donio odluku o izručenju prije godine i pol.