Ozbiljna situacija

Malostonske kamenice zaražene noro virusom iz septičkih jama, otkazana i fešta, a načelnik tvrdi: ”Sad ih jedem”

Hina

Reuters

ReutersKamenice u malostonskom zaljevu zaražene su noro virusom zbog neriješenog sustava kanalizacije na tom području, izjavio je u utorak za Hinu znanstvenik iz Instituta za oceanografiju i ribarstvo Vladimir Onofri.


Onofri je podsjetio kako je Neum izgradio svoj dio kanalizacijskog sustava još 80-ih godina prošlog stoljeća, što je tadašnju državu stajalo pet milijuna dolara, a Republika Hrvatska ni do danas nije ispunila svoj dio obveze.»Država je bila dužna na kanalizacijski sustav spojiti Ston, Mali Ston, Hodilje i Luku, no to se nije dogodilo. Stanovnici tih mjesta, koji su se u međuvremenu počeli baviti i iznajmljivanjem, kopali su septičke jame koje su propusne«, rekao je Onofri te dodao kako je čudno što se zaraza dogodila u zimsko doba, kad nema turizma, ali možda je tome pridonijelo i to što nema padalina. Podsjetio je kako se slična situacija dogodila i prije nekoliko godina, ali sve je bilo prešućeno.»Mislim da je dosta šutnje i da konačno treba nešto poduzeti. Situacija jest ozbiljna, ali nema panike. Nije ugrožena budućnost kamenica u Malostonskom zaljevu. Malostonski zaljev pripada prvoj kategoriji voda, a ovim ga povremeno ugrožavamo«, izjavio je Onofri.Zbog preventivnih razloga, otkazan je Dan malostonske kamenice, tradicionalna pučka fešta koja se na rivi u Malom Stonu trebala održati 16. ožujka. Prema nalazima, u 30-ak posto akvatorija malostonskog zaljeva utvrđena je prisutnost noro virusa.

Načelnik Stona: Jedem kamenice


Načelnik stonske općine Vedran Antunica je istaknuo kako je pojava noro virusa u kamenicama uobičajena, ali je ove godine došla u nezgodno vrijeme, kad su kamenice najtraženije.


»Evo ja sad sjedim i jedem kamenice. Restorani normalno poslužuju kamenice. Obavljena je druga kontrola i, ako sve bude u redu, kroz mjesec dana će se sve vratiti na staro. Ne očekujem da će ovo ugroziti sezonu kamenica«, rekao je stonski načelnik.Turistička zajednica stonske općine objavila je na društvenim mrežama kako je otkazivanje događaja zajednička odluka organizatora s obzirom na moguće zdravstvene tegobe zbog konzumacije termički neobrađenih školjaka. Predsjednik Stonskih školjkara Boris Franušić izjavio je kako nije ovlašten davati izjave bez pristanka te udruge, a više će moći reći nakon skorog sastanka njezinih članova.Dan malostonske kamenice održava se tradicionalno u sklopu proslave blagdana Sv. Josipa u organizaciji Turističke zajednice stonske općine i udruge Stonskih školjkara.Noro virus uzročnik je akutnih infekcija u probavnom sustavu.