Sporna ploča

Mađari tvrde da je natpis “Rijeka – mađarsko more” krivo preveden. Reagiralo i naše Ministarstvo vanjskih poslova

Hina

Rijeka - mađarsko more

Rijeka - mađarsko more

Osuđujemo radnje koje unose probleme i nemir u dobrosusjedske odnose umjesto da jačaju suradnju s pogledom u budućnost, kažu u MVEP-uMinistarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP) reagiralo je na »neprimjereni napis« u Budimpešti kojim se svojata hrvatski teritorij, a mađarsko veleposlanstvo odgovorilo je da je on netočno preveden i pogrešno protumačen, priopćio je u ponedjeljak MVEP.


Hrvatsko je ministarstvo priopćilo kako je putem veleposlanstva u Budimpešti reagiralo »prema mađarskim kolegama zbog novootkrivene spomen-ploče s neprimjerenim napisom«.


Mađarski premijer je otvorio spomenik »Mađarske kalvarije« povodom 100. godišnjice potpisivanja sporazuma u Trianonu kojim je mađarska izgubila dvije trećine teritorija.
Velika Mađarska na spomeniku obuhvaća dijelove današnje Hrvatske, Srbije, Slovenije, Slovačke, Austrije, Rumunjske i Ukrajine, s navedenih 12,5 tisuća gradova, sela i općina koje su do 1920. bile dio mađarskog dijela Austro-Ugarske, iako u velikom dijelu nisu nikad imali mađarsko stanovništvo.


Mediji su tijekom vikenda izvijestili da se na spomeniku vidi i ploča s natpisom »Rijeka – mađarsko more«.
Iz mađarskog veleposlanstva u Hrvatskoj stiglo je objašnjenje kako se radi o netočnom prijevodu »koji je uzrokovao pogrešna tumačenja«, priopćilo je hrvatsko ministarstvo.


Pravi prijevod, tvrdi mađarsko veleposlanstvo, trebao bi glasiti »Rijeka – Na more Mađari«, a riječ je o navodnom citatu iz istoimenog novinskog članka koji je 1846. napisao pjesnik i političar Lajos Kossuth da bi potaknuo izgradnju željezničke pruge i opisao ljepote mora i primorja.


U priopćenju hrvatskog ministarstva stoji kako su Hrvatska i Mađarska dvije susjedne države koje povezuje višestoljetna zajednička povijest, a da je grad Rijeka »neupitne zemljopisne i državne pripadnosti Republici Hrvatskoj«, što se »ne može dovoditi u pitanje«.


»Osuđujemo radnje koje unose probleme i nemir u dobrosusjedske odnose umjesto da jačaju suradnju s pogledom u budućnost. Po ovoj temi, mađarski veleposlanik u Zagrebu pozvan je na razgovor u ministarstvo vanjskih i europskih poslova«, zaključuje se u priopćenju.


Mađarski je premijer Viktor Orban u svibnju, upućujući na Facebooku dobre želje maturantima pred ispit iz povijesti, objavio kartu Velike Mađarske koja uključuje i dijelove Hrvatske.