Epidemija

Imamo 81 novi slučaj zaraze u Hrvatskoj: PGŽ drugi dan zaredom bez novih slučajeva, u Zagrebu 26 zaraženih. Najgore stanje u Vukovarsko-srijemskoj županiji

Portal Novi list

Foto Davor Puklavec PIXSELL

Foto Davor Puklavec PIXSELL

U protekla 24 sata testirano je stotinjak ljudi, a svi su nalazi negativni, javio je Stožer civilne zaštite PGŽI danas objavljujemo podatke o novozaraženima koronavirusom. Podaci pristižu iz lokalnih stožera. U Primorsko-goranskoj županiji drugi dan za redom nema novozaraženih. Stanje je, sudeći prema brojkama, najgore u Vukovarsko-srijemskoj županiji.


81 novi slučaj zaraze u cijeloj Hrvatskoj


Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak izvijestio je u petak da su u Hrvatskoj zabilježena 84 nova slučaja zaraze koronavirusom, što je nešto niža brojka nego zadnjih dana.


Međutim, Capaka je nešto kasnije ispravio ministar zdravstva Vili Beroš, koji je ustvrdio da je broj novozaraženih ipak nešto manji – 81. Capak je veću brojku, rekao je Beroš, iznio zabunom.
“Mi smo najavljivali, prema modelima koje smo napravili, da bi brojke trebale početi padati. Brojke skaču malo gore, malo dolje, ali postoji blagi silazni trend za koji očekujemo da će se intenzivirati kroz sljedećih nekoliko tjedana i da ćemo imati manje zaraženih”, kazao je Capak novinarima pred Banskim dvorima.


Dodao je kako nema novih žarišta. Broj novozaraženih u Vukovarsko-srijemskoj županiji, koji po podacima županijskog Stožera iznosi 35, posljedica je velikih okupljanja koja su bila ranije i prelijevanja kontakata zaraženih iz Đakova u tu županiju.


 


Na području Bjelovarsko-bilogorske županije jedna je novooboljela osoba


 


Na području Bjelovarsko-bilogorske županije jedna je novooboljela osoba od koronavirusa, objavio je u petak županijski Stožer civilne zaštite uz napomenu da su tijekom zadnjih 24 sata testirane 22 osobe, od kojih je 21 nalaz bio negativan.


Novooboljela osoba nije kontakt osobama kojima je ranije potvrđen Covid-19 s područja Bjelovarsko-bilogorske županije, napominju iz Stožera te dodaju da je na području županije potvrđeno sedam aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom, a u samoizolaciji se nalazi 105 osoba.


“Apeliramo na naše sugrađane da budu disciplinirani, drže distancu, nose maske i održavaju higijenu ruku, a samim time i čuvaju svoje zdravlje”, poručuju iz Stožera.


Dubrovačko-neretvanska s 31 aktivnim slučajem


Starija žena iz Blata na Korčuli zaražena je koronavirusom i njena epidemiološka veza se utvrđuje, a izliječene su četiri osobe – dvije iz Dubrovnika te po jedna iz Metkovića i Stona, čime je danas u Dubrovačko-neretvanskoj županiji ukupno aktivan 31 slučaj.


U dubrovačkoj bolnici je zbrinuto dvoje zaraženih, a u samoizolaciji se nalaze 244 osobe, izvijestio je županijski Stožer civilne zaštite.


Od početka pandemije analizirano je ukupno 5599 uzorka.


U Karlovcu zaražen petogodišnji dječak


U Karlovcu su petogodišnji dječak i dva muškarca identificirani kao pozitivni na koronavirus između 72 osobe koje su testirane, izvijestio je Stožer Civilne zaštite Karlovačke županije.


Dvojica pacijenata su bliski kućni kontakti već ranije zaražene osobe iz samoizolacije, dok se za trećeg pacijenta izvor zaraze još utvrđuje.


Ukupno je u Karlovačkoj županiji 94 oboljelih osoba. U Općoj bolnici Karlovac nalazi se pet osoba s dijagnozom covid-19, a nitko od njih nema teže simptome bolesti i nije na respiratoru.


Pod mjerom samoizolacije je 167 osoba.


Inspektori Civilne zaštite jučer su obavili nadzor 14 gospodarskih subjekata u Karlovcu u tri trgovačka centra, tri prodavaonice, dvije pekare, te u apoteci i frizerskom salonu, kao i u Ozlju u dva ugostiteljska objekta, prodavaonici i benzinskoj crpki. Nigdje nisu zabilježili nepravilnosti u radu.


35 novooboljelih u Vukovarsko-srijemskoj


Prema podacima pristiglim jutros do 8.00 sati, u Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata imali su 35 novozaraženih osoba. Osam ih je iz Vinkovaca, četiri iz Vukovara, tri iz Županje, jedna iz Starih Mikanovaca, dvije iz Vrbanje, jedna iz Cerne, dvije iz Borova, jedna iz Bošnjaka, jedna iz Đeletovaca, dvije iz Gradišta, dvije iz Gunje, jedna iz Ilače, jedna iz Ivankova, jedna iz Komletinaca, jedna iz Novih Jankovaca, jedna iz Nuštra, jedna iz Rokovaca te dvije osobe iz Vođinaca.


Od početka epidemije u ovoj županiji imaju 321 registriranu osobu zaraženu koronavirusom, od čega je 88 osoba izliječeno. Dvije osobe su preminule.


U Splitsko-dalmatinskoj 13 pozitivnih


S područja Splitsko-dalmatinske županije u posljednja 24 testirano je 266 osoba, a prijepodne je županijski stožer Civilne zaštite objavio da je 13 pozitivnih na koronavirus, osam osoba iz Splita, dvije iz Sinja te po jedna iz Solina, Gradca i Hrvaca.


Medu novooboljelima je i jedna osoba s područja Dubrovačko-neretvanske županije testirana u Splitsko-dalmatinskoj županiji.


Od 13 novooboljelih osoba njih četiri su kontakti prije zaraženih, a devet se osoba epidemiološki obrađuje.


Na području Splitsko-dalmatinske županije 449 osoba je u samoizolaciji.


U splitskome KBC-u na bolničkom je liječenju devet osoba, a jedna je na respiratoru, priopćili su iz Stožera.


PGŽ bez novih slučajeva oboljenja


Primorsko-goranska županija i drugi dan zaredom nema novih slučajeva zaraze koronavirusom. U protekla 24 sata testirano je stotinjak ljudi, a svi su nalazi negativni, javio je Stožer civilne zaštite PGŽ.


U PGŽ je trenutno 35 aktivnih slučajeva Covida-19.


26 novih slučajeva u Zagrebu


Na području Grada Zagrebe u zadnja 24 sata potvrđeno je 26 novih slučajeva zaraze koronavirusom.


Od jučer je 81 osoba stavljena u samoizolaciju.


U Zagrebu je trenutno 249 aktivnih slučajeva Covida-19.


U Šibensko-kninskoj četiri zaražene osobe


Na području Šibensko-kninske županije četiri su osobe oboljele od zarazne bolesti Covid-19


Riječ je o mlađoj ženskoj osobi iz Kistanja, kontaktu ranije oboljele osobe; starijoj muškoj osobi iz Kistanja, čija je epidemiološka obrada u tijeku; muškoj osobi srednje životne dobi iz Knina, kontaktu osoba iz trećih zemalja koje su kratko boravile na području Grada Knina, te o mlađoj ženskoj osobi iz Knina čija je epidemiološka obrada u tijeku.


Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije je trenutno 139 osoba: 118 osoba je kontakt oboljelih od Covida-19, a 21 osoba koja je ušla u Republiku Hrvatsku iz trećih zemalja.


Četvero pozitivnih u Osječko-baranjskoj


Na području Osječko-baranjske županije testirano je 227 uzoraka, od kojih je četiri bilo pozitivno na koronavirus.


Troje s područja Ispostave ZZJZ Osijek Zavoda za javno zdravstvo i jedna s područja Ispostave Đakovo.


Danas se u KBC-u Osijek na bolničkom liječenju nalazi 35 osoba oboljelih od koronavirusa od kojih je troje na respiratoru.


U samoizolaciju je stavljeno devet novih kontakata oboljelih, pa se sveukupno u samoizolaciji na području županije nalazi 408 osoba.


U Istri 7 zaraženih


Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 141 uzoraka briseva na Covid-19, od kojih je 7 pozitivnih.


Kod četiri slučaja radi se o osobama iz samoizolacije, a dvije osobe su bliski kontakt s već pozitivnom osobom. Za jednu osobu u tijeku je epidemiološka obrada.


Izliječeno je 19 osoba, a u mjerama samoizolacije nalazi se 297 osoba.


Lika od danas “korona-free” zona


Na području Ličko-senjske županije nema aktivnih slučaja pozitivnih osoba na Covid-19, Lika je od danas “korona-free” zona.


Ondje već 16. dan zaredom nema novooboljelih osoba.


Ukupno je oboljelo 30 osoba od COVID-19 od čega je 29 osoba izliječeno te jedna osoba preminula.


U posljednja 24 sata provedeno je testiranje nad 17 osoba uzimanjem uzoraka.


Pod aktivnim nadzorom/mjerom samoizolacije je 29 osoba.


Policijski službenici PU ličko-senjske obavili su provjere poštivanja izrečenih mjera samoizolacije Covid-19, kojom prilikom nije utvrđeno kršenje/nepoštivanje izrečenih mjera.


Bez novih pozitivnih u Brodsko-posavskoj


U posljednja 24 sata na području Brodsko-posavske županije nisu zabilježene nove pozitivne osobe na virus SARS-CoV-2.


Ukupan broj zaraženih osoba koje imaju prebivalište na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije tako i dalje iznosi 154, dok je broj aktivnih slučajeva 46.


Trenutno su hospitalizirane 4 osobe, što je jedna osoba više u odnosu na prethodni dan.


Pod mjerom samoizolacije trenutno se na području Brodsko-posavske županije nalaze 302 osobe, odnosno 78 osoba više u odnosu na prethodni dan.


Zadarska bez novih slučajeva


U Zadarskoj županiji nema novooboljelih. U odnosu na dan ranije ozdravilo je osam pacijenata. Na području županije je 47 aktivnih slučajeva koronavirusa.


Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 120 uzoraka.


U Virovitičko-podravskoj nema novozaraženih


Na području Virovitičko-podravske županije nema novozaraženih osoba od Covida-19. U posljednja 24 sata uzeti su uzorci 19 osoba, čime je broj testiranih na području županije od početka epidemije narastao na 1943.


U samoizolaciji je 46 osoba, uključujući i trenutno četrnaestoro zaraženih.