Program u gradu heroju

VUKOVAR 2020 U Koloni sjećanja 10-ak tisuća ljudi. Plenković: “Moramo utvrditi sudbinu nestalih”

P. N.

Foto Emica Elvedji / Davor Javorović PIXSELL

Foto Emica Elvedji / Davor Javorović PIXSELL

Na Memorijalnom groblju žrtva iz Domovinskog rata državna i druga izaslanstva položila su u srijedu vijence i zapalila svijeće u spomen na hrvatske branitelje i civile poginule, ubijene i nestale u agresiji na Vukovar 1991. godine.U Vukovaru se danas održava 29. godišnjica stradanja tog grada u Domovinskom ratu čija je obrana slomljena 18. studenoga 1991. Grad je izdržao 87 dana opsade bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi.


Među onima koji ove godine Kolonom sjećanja, od vukovarske bolnice do 5,5 kilometara udaljenog Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata, odaju počast žrtvi Vukovara su i predsjednik Vlade Andrej Plenković, uz potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja Tomu Medveda, potpredsjednika Vlade za društvene djelatnosti i ljudska prava Borisa Miloševića, ministra obrane Marija Banožića, ministricu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Natašu Tramišak i ministra rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josipa Aladrovića. U koloni bi se trebao naći i Veran Matić, izaslanik predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.


Foto galerija: Kolona sjećanja u Vukovaru Foto: Davor Kovačević


NOVO 15:11 Na Memorijalnom groblju u Vukovaru vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić predvodeći misu rekao je da, danas molimo za koji su položili živote za domovinu i narod, “ali molimo i za one koji su zlo činili, i kako je rekao,” Bože, nemoj da umru u zločinu, daj im spoznati zloću i okajati grijeh.”
“Ovdje smo da molimo za one koji su život položili, za njihove duše, molimo za sve one koji su ranjeni u duši i tijelu, posebno one koji nose bol zbog gubitka svojih najbližih, jer ne znaju gdje su, molimo za ono za što su oni živote dali – za ovu grudu, domovinu i narod”, rekao je karinal Puljić. Kako je dodao molimo i za one koji su zlo činili, “i Bože, nemoj da umru u zločinu, daj im spoznati zloću i okajati grijeh“.


Uz kardinala Puljića kao glavnog služitelja euharistije u povodu obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara, u misnom slavlju sudjelovali su i nadbiskup đakovačko-osječki Đuro Hranić te njegov pomoćni biskup Ivan Ćurić, beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar kao i drugi biskupijski i redovnički svećenici.


Podsjećajući na žrtvu Vukovaraca Puljić je naglasio da je po njima grad Vukovar postao simbol bola ali i hrabrosti i vjernosti za slobodu čovjek, naroda i domovine.


“Došli smo moliti i za duše svojih pokojnika, ta nas molitva treba pročistiti od svake gorčine i negativnog naboja koji se po ljudsku olako javlja na ovim mjestima stradanja, došli smo izraziti poštovanje svim žrtvama čime želim očuvati dužno sjećanja na njih i na cijenu slobode koju danas živimo i izgrađujem“, istaknuo je kardinal Puljić


Javno mnijenje i politička prepucavanja guraju plemenite osjećaje i pamćenje u zaborav


Ocijenio je da javno mnijenje i politička prepucavanja guraju te plemenite osjećaje i pamćenje u zaborav, a da bi čuvali pročišćeno pamćenje i stvarali ispravne preduvjete za suživot potrebno je imati hrabrosti svaku stvar nazvati pravim imenom i činjenice promatrati kroz uzroke i posljedice. Bez istine i pravde nema stabilnog mira i vraćanja povjerenja.


Poručio je da mržnja čiji su plodovi zločini ne smije imati glavnu riječ, a da bi došlo do praštanja treba priznati zločine i zato „…molim sve zločince da ih Bog takne u srce i baci na koljena te postanu svjesni zločina“. Istaknuo je da iz vjere treba stvarati klimu suživota, praštanja, pomirenja i vraćanja povjerenja kao i da izgradnja mira počiva na temelju istine.


„Ne može se graditi proces pomirenja i povjerenja bez unutarnje katarze“, naglasio je te dodao da onaj tko ne želi istinu staje iza zla, brani ga i tako podržava negativni naboj među ljudima.


„Sada bi pojedini željeli da se piše nekakva povijest koja bi relativizirala stradanja jer tobože treba graditi povjerenje i stabilizaciju u regiji. Sjećanje na ove žrtve nije u službi huškačke mašinerije kakva je vođena pred Domovinski rat nego je čuvanje vlastitog dostojanstva koje se gaji ljudskim i vjerničkim poštovanjem nevinih žrtava“, rekao je vrhbosanski nadbiskup.


Nekima smeta, ocijenio je, kad s poštovanjem pamtimo žrtve koje su svojom krvlju posvetili ovu grudu te upitao zar smo olako prihvatili da nam ogade zemlju na kojoj smo se rodili i rasli, da bježimo i ostavljamo je pustu i prepuštamo je drugima.


„Nitko nema pravo, ni moćnici ovoga svijeta, ni pojedini domaći i svjetski mediji, dirati rane i bol onih koji krvare radi gubitka svoji najmilijih, nitko nema pravo vrijeđati žrtve koji su krv i dijelove tijela ugradili u domovinom posvećenu tolikim žrtvama“, poručio je Puljić ocijenivši da ako to ne znamo poštivati onda u nema u nama ni ljudskog ni vjerničkog ni nacionalnog dostojanstva.


Pravi dijalog koji vodi pomirenju počiva na prihvaćanju istine


„Ovime ne želim izazivati gorčinu na mržnju, pogotovo ne na osvetu, nego jasno reći da pravi dijalog koji vodi pomirenju počiva na prihvaćanju istine“, kazao je Puljić ocijenivši da ako ne znamo iz svojeg korijena rasti, razjediniti će nas sile koje uživaju u našoj neslozi i podijeljenosti.


Liturgiju na Memorijalnom groblju u Vukovaru pratila su tri zbora vukovarskih župa sv. Filipa i Jakova, sv. Josipa i Blažene djevice Marije Kraljice mučenika, a uz premijera Andreja Plenkovića, ministre u Vladi, predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, saborske zastupnike kao i čelnike lokalne i regionalne samouprave, pratili su je brojni hodočasnici koji su, unatoč teškoj epidemiološkoj situaciji, došli u Vukovar iz svih krajeva Hrvatske.


Na početku misnoga slavlja đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić pozvao je sve okupljene na pridržavanje epidemioloških mjera, poštivanje distance i nošenje maski, ocijenivši da dolazak na misno slavlje „unatoč realnoj opasnosti od zaraze korona virusom govori o tome koliko je sveta žrtva Vukovara, svih poginulih, svaka pretrpljena bol i svaka suza te cjelovita istina o Domovinskom ratu“.


 


NOVO 13:25 Na Memorijalnom groblju žrtva iz Domovinskog rata državna i druga izaslanstva položila su u srijedu vijence i zapalila svijeće u spomen na hrvatske branitelje i civile poginule, ubijene i nestale u agresiji na Vukovar 1991. godine.


Vijence su sa izaslanstvima položili i svijeću zapalili predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, predsjednik Vlade Andrej Plenković, posljedni zapovjednik obrane grada Vukovara 1991. godine Branko Borković, vukovarsko-srijemski župan Božo Galić i zamjenica gradonačelnika Grad Vukovara Ivana Mujkić. Oni su do Memorijalnog groblja došli u Koloni sjećanja koja je na 29. obljetnicu sloma obrane toga grada u agresiji bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi u studenome 1991. godine u Vukovaru okupila oko 10.000 domoljuba.


Osim predstavnika državnih vlasti među kojima nije bilo i predsjednika Republike Zorana Milanovića koji je počast stradanju Vukovara u Domovinskom ratu odao polaganjem vijenca i paljenjem svijeće na Ovčari, u koloni sjećanja bili su brojni saborski zastupnici i predstavnici političkih stranaka , među kojima Miroslav Tuđman, Miroslav Škoro, Nikola Grmoja, Zlatan Hasanbegović, Miro Bulj.


Izaslanstvo SDP-a predvođeno predsjednikom Peđom Grbinom položilo je vijenac i zapalilo svijeću na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata odajući počast stradanju Vukovara u Domovinskom ratu u kojem je po dosad prikupljenim podacima poginulo, ubijeno ili nestalo 2717 osoba dok se za 386 osoba još uvijek traga.


Počast žrtvama Ovčare odao je polaganjem vijenca podno spomen obilježja na tom nekadašnjem poljoprivrednom imanju izvan Vukovara i stratištu na kojem je 20. studenoga 191. pogubljeno 200 ranjenika i civila odvedenih iz vukovarske bolnice i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.


Foto galerija: Vukovar: Kolona sjećanja Foto: Davor Kovačević


NOVO 12:55 Premijer Andrej Plenković u srijedu je novinarima na pitanje o povratku ćirilice u Vukovar rekao kako je predstojeći popis stanovništva generalno važan za cijelu zemlju, a dat će i novu sliku nacionalne strukture građana Vukovara pa će se nakon toga vidjeti.


“Popis stanovništva važan je za cijelu Hrvatsku, mi ćemo vjerojatnu tu tek sagledati širinu i dubinu negativnih demografskih trendova, odnosno negativnog prirodnog priraštaja”, rekao je za N1 Plenković,


“Što se tiče popisa naravno da će on dati novu sliku stanja nacionalne strukture građana Vukovara pa ćemo nakon toga vidjeti“, dodao je u odgovoru na pitanje da li se čeka popis da bi se u Vukovar vratila ćirilica.


Vezano za pitanje nestalih poručio je da je važno doći do tih podataka i da Vlada nikada neće prestati raditi na tom pitanju.


“Tu sudbinu nestalih moramo radi njih, njihovih obitelji najbližih sigurno utvrditi. Rekao sam ove godine kada je bio Međunarodni dan nestalih osoba da nikada nećemo prestati raditi i da je to naša zadaća i obaveza i važno je da dođemo do tih podataka. To je minimum koji dugujemo za one koji su za Hrvatsku dali sve”, rekao je.


Dodao je i da je potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved zajedno sa suradnicima već u prvom mandatu Vlade jako puno radio na toj temi i nastojao kroz saznanja u direktnim kontaktima sa susjednim zemljama i njihovim vlastima saznati što više informacija, koristiti različite međunarodne organizacije i posebne regionalne inicijative koje se bave tom temom.


NOVO 12:50 Ministar obrane Mario Banožić izjavio je u srijedu u povodu obilježavanju Dana sjećanja da u Vukovaru prevladava osjećaj pomirbe te ocijenio da će sudjelovanje predstavnika srpske zajednice pojačati napore traženja nestalih osoba u Domovinskom ratu.


Mnogi su umrli ne doznavši gdje su im najuži članovi obitelji, a Banožić je istaknuo da Vlada najintenzivnije radi na pronalasku nestalih.


“Vidimo da tu ima određenih pomaka. Današnju Kolonu sjećanja predvodi jedan osjećaj pomirbe. Predstavnici srpske zajednice jučer i danas sudjeluju u Koloni sjećanja za žrtve Vukovara i mislim da će ta jedna nova priča također intenzivirati ovaj dio, odnosno da ćemo u idućem razdoblju moći puno lakše dolaziti do određenih informacija”, rekao je Banožić.


Izrazio je uvjerenje da će Vlada nedostižno učiniti dostižnim i na temu nestalih te da će svoj mandat zaključiti s pomacima.


Banožić je u izjavi za N1 rekao da je Vlada učinila puno za Vukovar. Tako je podsjetio da je jučer bilo točno četiri godine od prve sjednice Vlade izvan Zagreba, upravo u Vukovaru. Kada se nakon jednog mandata podvuče crta, riječ je o 1,44 milijarde kuna kroz 59 projekata za infrastrukturu, prometnice i gospodarstvo Vukovara, dodao je.


Također je naveo da se u resoru obrane završava projekt u vukovarskoj vojarni kako bi  preselili cijelu logističku bojnu gardijske mehanizirane oklopne brigade i tako pomogli Vukovaru. Isto tako, u suradnji s drugim resorima osigurali su i stanovanje za vojnike koji će živjeti u Vukovaru.


Kroz resor državne imovine, koji je Banožić prije vodio, Vlada je na Grad prenijela više od 100 milijuna kuna državne imovine kako bi unaprijedila projekte. Također, na početku mandata Vlade, u Fondu za obnovu i razvoj Grada Vukovara bilo je 40 milijuna kuna, a sada je više od 73 milijuna kuna.


“To su sve pomaci koje građani Vukovara osjete i oni se ne događaju jednom godišnje, već kontinuirano”, poručio je Banožić.


Upitan hoće li biti manje suradnje s vodstvom Grada Vukovara s obzirom na to da je gradonačelnik Ivan Penava istupio iz HDZ-a, Banožić je naglasio da će Vlada uvijek imati fokus na Vukovaru, građanima i gospodarstvu koji su puno propatili.


NOVO 12:35 Unatoč preporukama epidemiologa, u vukovarskoj Koloni sjećanja kojom se u srijedu u Vukovaru obilježava 29. obljetnica stradanja toga grada u Domovinskom ratu, okupilo se na tisuće domoljuba.


Okupljeni novinari, koji i ove godine u velikom broju prate Kolonu sjećanja, procjenjuju da se u Vukovaru okupilo oko 10.000 ljudi.


“Danas se sjećamo stradanja 1991. godine. Hodajući ulicama Vukovara iskazujemo zahvalu svim hrvatskim braniteljima i stradalnicima Domovinskoga rata, onako kako su oni to i zaslužili, dostojanstveno. Obveza nam je svima uvijek pronaći organizacijski oblik i način za odavanje počasti našim žrtvama kojima smo najzahvalniji i koji su najsnažniji temelj samostalne i suverene Republike Hrvatske”, rekao je ministar hrvatskih branitelja i potpredsjednik Vlade  Tomo Medved.


Brojni sudionici kolone ogrnuti su hrvatskim zastavama  ili ih nose u rukama kao i obilježja krajeva i gradova iz kojih dolaze. Mnogi na licu nose zaštitne maske, ali je puno njih bez maski. Duž gradskih ulica kojom je prolazila kolona covid redari djelili su zaštitne maske kao i dezinfekcijska sredstva.


“Teško je kontrolirati ovako veliki broj ljudi, ali ja jednostavno nisam mogao ne doći. Nosim zaštitinu masku i vjerujem da će sve ovo proći dobro”, rekao je Hrvoje Marijanović koji je iz okolice Varaždina.


Po mišljenju Krunoslava Marinčića koji je u Vukovar iz Zagreba stigao sa suprugom, Vukovar je nezaobilazno mjesto za njega 18. studenoga i već godinama je sudionikom Kolone sjećanja.


“Mislim da se svi s poštovanjem moramo prisjećati svega onoga što su Vukovarci preživjeli i doživjeli u srpskoj agresiji. Tu žrtvu treba poštovati i duboko joj se klanjati jer da nije bilo nje danas ovdje ne bismo bili”, rekao je.


NOVO 12:10 Potpredsjednik Vlade za društvene djelatnosti i ljudska prava Boris Milošević, rekao je, sudjelujući u Koloni sjećanja u Vukovaru, kako nema iluzije da će se problem nestalih riješiti za njegova mandata, ali će se svakako zalagati za to. Opširnije OVDJE


NOVO 11:50 Povodom obilježavanja Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata te Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje hrvatski predsjednik Zoran Milanović odao je u srijedu počast žrtvi Vukovara polaganjem vijenca kod spomen-obilježja masovne grobnice na Ovčari kod Vukovara.


Uz predsjednika Republike vijenac su položlli načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranji i posebni savjetnik predsjednika RH za veterane Domovinskog rata umirovljeni general-pukovnik Marijan Mareković.


Nakon polaganja vijenca Milanović je napustio je spomen-obilježje na Ovčari bez izjave okupljenim novinarima.


 NOVO 11:30 Zamjenica gradonačelnika Vukovara Ivana Mujkić pozdravila je na Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata dolazak predstavnika srpske manjine u Vukovar ako su došli s pravim razlogom, a savjetnik vukovarskog gradonačelnika Tomislav Josić smatra da se nisu došli iskreno pokloniti.


“Ponaosob ne treba nikoga izdvajati, tu je velik broj branitelja i obitelji iz Hrvatske. Ukoliko su svi došli s pravim razlogom, ja pozdravljam njihov dolazak”, rekla je Mujkić komentirajući dolazak u Vukovar potpredsjednika Vlade iz redova SDSS-a Borisa Miloševića i izaslanika predsjednika Srbije Verana Matića.


 NOVO 11:15 U Koloni sjećanja nekoliko je tisuća ljudi pristiglih u Vukovar iz svih krajeva Hrvatske, i susjednih zemalja, a kolona je prostorno razdijeljena u više skupina kojima su na čelu sa stjegonoše.


Mnogobrojni su zagrnuti hrvatskim zastavama ili ih nose u  rukama. Pristiglih su iz Šibenika, Lumbarde, Imotskog, Siska, Viteza, Koprivnice i ostalih hrvatskih gradova.


Iako su epidemiolozi preporučili da se danas u Vukovaru ne okupi više od 500 ljudi te poštuju epidemiološke mjere uz održavanje razmaka to se očekivano nije dogodilo te je u koloni već sada nekoliko tisuća ljudi koji se ne drže preporučenog razmaka.


Dijelovi Kolone sjećanja prostorno su razdvojeni stjegonošama koji na taj način pokušavaju održati razmak među grupama. Uz put prolaska kolone  covid-redati dijele zaštitne maske.


Prije polaska kolone prema Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata s pozornice ispred vukovarske bolnice, odakle je kolona krenula, pročitane su epidemiološke mjere i upute uz molbu da ih se sudionici i pridržavaju.


NOVO! 10:30 – Kolona sjećanja predvođena je hrvatskim braniteljima i Brankom Borkovićem, Mladim Jastrebom. Priključili su se državni i lokalni čelnici, kao i drugi sudionici.


Prema nekim procjenama, u Koloni nema više od nekoliko tisuća ljudi.


Emica Elvedji/PIXSELL


NOVO! 10:00 – Počeo je program u Vukovaru.


“Došli smo iskazati poštovanje gradu i osuditi zločin. Ovdje se vidjelo koliko je bio brutalan projekt Velike Srbije i Miloševićevog režima”, izjavio je Gordan Jandroković. Premijer Plenković pozdravio je dolazak izaslanika predsjednika Srbije Verana Matića. Više pročitajte OVDJE.


NOVO! 9:15 – Iako je broj sudionika Kolone sjećanja formalno ograničen na pet stotina, predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Daniel Rehak izjavio je “U mreži Prvog” kako se očekuje najmanje 10 tisuća ljudi.


Unatoč prvim preporukama Stožera da ostanu zatvoreni, odlučeno je da će restorani i kafići biti otvoreni do 21 sat.


Photo: Emica Elvedji/PIXSELL


NOVO! 9:12 – Premijer Andrej Plenković rekao je u srijedu nakon obilaska Vodotornja u Vukovaru da mu je drago što je Vlada pridonijela obnovi tog simbola Domovinskog rata i simbola hrvatske slobode.


“Vlada je na prvoj sjednici izvan Zagreba prije četiri godine kazala da će pridonijeti koliko treba da završimo financijsku konstrukciju obnove Vodotornja. To smo s radošću učinili i drago mi je da smo na taj način pridonijeli obnovi ovoga simbola Domovinskog rata i simbola hrvatske slobode”, rekao je Plenković novinarima jutros nakon obilaska Vodotornja.


Istaknuo je da je ovo dan kada se svi zajedno prisjećamo, zbog hrvatske zastave na Vodotornju, pobjede u Domovinskom ratu, svih žrtava u Domovinskom ratu, pogotovo žrtve Vukovara i Škabrnje, “ljudi koji su najviše dali za slobodu Hrvatske”.


Dodao je da mu je drago da su s njima Branko Borković te doktorica Vesna Bosanac.Photo: Emica Elvedji/PIXSELLNOVO! 9:00 – Ulicama Vukovara u srijedu će, u 10,15 sati, proći Kolona sjećanja u kojoj se ove godine, zbog epidemioloških mjera potaknutih pandemijom koronavirusa, ne očekuje ni približno toliko sudionika kao prošlih godina kada je ulicama toga grada znalo proći na desetke tisuća domoljuba iz svih krajeva Hrvatske i okolnih država u kojima žive Hrvati.


Prije Kolone sjećanja, ispred Nacionalne memorijalne bolnice u Županijskoj ulici, održat će se kratki komemorativni program, u 10 sati. Po dolasku na Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata, državna izaslanstva položit će vijenac i zapaliti svijeću, a molitvu za poginule, ubijene i nestale izreći će đakovački i osječki nadbiskup, mons. Đuro Hranić. Misu zadušnicu na groblju će predvoditi vrhbosanski nadbiskup i metropolit, kardinal Vinko Puljić.


Nakon mise, premijer Plenković položit će vijenac i zapaliti svijeću na mjestu masovne grobnice na Ovčari, a prije njega, u 11 sati, počast žrtvama Ovčare, polaganjem vijenca i paljenjem svijeće odat će i predsjednik Republike Zoran Milanović koji neće sudjelovati u Koloni sjećanja.