Pojačani nadzor igara na sreć

»Listić« u stranim on-line kladionicama mogao bi vas stajati 50.000 kuna kazne

Gabrijela Galić

Kladioničare se, pak, upozorava da im je zabranjena bilo koja promidžba ili reklama inozemnih igara na sreću

Kladioničare se, pak, upozorava da im je zabranjena bilo koja promidžba ili reklama inozemnih igara na sreću

»U cilju uvođenja reda na tržištu igara na sreću, zaštite igrača i suzbijanja nelojalne konkurencije, Ministarstvo financija u pripremi je provedbe pojačanog nadzora priređivanja igara na sreću i sudjelovanja građana u inozemnim igrama na sreću«, navodi se u informaciji objavljenoj na stranicama Porezne upraveZAGREB Ministarstvo financija, odnosno Porezna uprava kreće u pojačani nadzor igara na sreću koje putem interneta priređuju strana trgovačka društva koja u Hrvatskoj, prema Zakonu o igrama na sreću, ne mogu niti organizirati, a niti oglašavati igre na sreću i nagradne igre. Kako je zakonom zabranjeno i sudjelovanje u takvim igrama na sreću, bilo da je riječ o internet lutrijskim igrama, klađenju, nagradnim igrama, kažnjavat će se i fizičke osobe – građani koji sudjeluju u inozemnim igrama na sreću, za koje se ulozi plaćaju na području Hrvatske. Igrač koji sudjeluje u takvoj, domaćim zakonom zabranjenoj, igri na sreću može ostati bez 10 do 50 tisuća kuna koliko iznose zakonski propisane kazne. Stoga je Porezna uprava posebno upozorenje uputila građanima ističući kako je u Hrvatskoj sve učestalija pojava priređivanja igara na sreću putem interneta od strane stranih trgovačkih društava koja u Hrvatskoj nemaju pravo priređivanja igara na sreću stečeno sukladno Zakonu o igrama na sreću.


»U cilju uvođenja reda na tržištu igara na sreću, zaštite igrača i suzbijanja nelojalne konkurencije, Ministarstvo financija u pripremi je provedbe pojačanog nadzora priređivanja igara na sreću i sudjelovanja građana u inozemnim igrama na sreću«, navodi se u informaciji objavljenoj na stranicama Porezne uprave. Ona ističe kako su priređivači igara na sreću koji su pravo priređivanja stekli sukladno Zakonu o igrama na sreću, obveznici plaćanja naknada kojima se iz državnog proračuna financiraju društveno korisne  aktivnosti te humanitarne, socijalne i sportske djelatnosti. »Strana trgovačka društva svojim nezakonitim obavljanjem djelatnosti priređivanja igara na sreću ne doprinose razvoju niti društvene niti gospodarske zajednice i nelojalna su konkurencija legalnim priređivačima koji su, za razliku od nelegalnih priređivača, obvezni svojim igračima garantirati isplate ostvarenih dobitaka«, ističe se u informaciji za građane. 


Kladioničare se, pak, upozorava da je Zakonom o igrama na sreću propisana zabrana prodavanja, držanja, poslovnog ustupanja, izdavanja, oglašavanja i bilo koja promidžba ili reklama inozemnih igara na sreću i nagradnih igara na području Hrvatske. Ako to netko radi, može zaraditi prekršajnu kaznu od 50 do 500 tisuća kuna, a do sada je Ministarstvo financija pokrenulo više desetaka prekršajnih postupaka protiv ilegalnih kladioničara.