Proračun 2012

Linićev skalpel: Manje novca za čak 16 ministarstava; Mrsiću 38 milijardi kuna

Jagoda Marić

Čak i oni ministri čiji će resori imati veći proračun od lanjskog zapravo će za potrošnju imati manje novca, jer se u njihovim proračunima skriva, primjerice, povećanje mirovina ili veći troškovi otplate kamata u ovoj godiniZAGREB Od 20 ministara u Vladi Zorana Milanovića njih čak 16 ovu će godinu morati »izgurati« s manje novca nego što su njihovi prethodnici potrošili prošle godine, pokazuju to limiti što su ih ministri dobili uz naputak da ih mogu mijenjati, ali samo tako što će sastaviti proračun koji će biti još štedljiviji.


Na taj način Vlada pokušava ostvariti svoj plan o smanjenju ovogodišnjih rashoda za 4,6 milijardi kuna u odnosu na prošlu godinu i zadržati potrošnju na 117,6 milijardi kuna.


Čak i oni ministri čiji će resori imati veći proračun od lanjskog zapravo će za potrošnju imati manje novca, jer se u njihovim proračunima skriva, primjerice, povećanje mirovina ili veći troškovi otplate kamata u ovoj godini.  


 Postavljene letvice
Najviše umijeća u sastavljanju svog proračuna morat će pokazati ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina jer na raspolaganju ima milijardu kuna manje nego što je to ministarstvo potrošilo u prošloj godini.


Kako doznajemo, Jakovina je dobio naputak da sastavi proračun do najviše 3,76 milijardi kuna što je 22 posto manje nego lani kada Božidar Pankretić potrošio 4,81 milijardu kuna.Ivo Josipović i Stjepan Mesić, aktualni i bivši predsjednik Republike, »uveseljavali« su ovih dana javnost svojom raspravom u kojoj su jedan drugog između ostaloga optuživali tko je veći trošak za državni proračun. Možda se obojica malo primire jer bi u ovoj godini mogli raspolagati s više novca nego što su potrošili u 2011. godini. Tako će Ured predsjednika dobiti pet milijuna kuna, odnosno deset posto više novca nego lani i moći će potrošiti 49 milijuna kuna. Mesić pak može računati na povećanje proračuna svog ureda od 16 posto, jer mu je u odnosu na prošlogodišnju potrošnju od 853 tisuće kuna proračun povećan za 140 tisuća kunaVeć ranije Vlada je najavila da će na subvencijama uštedjeti 1,4 milijarde kuna, a uz one u poljoprivredi stradat će i subvencije HŽ-u, pa je posljedica i smanjenje proračuna ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture koje mora proračun smanjiti za pet posto, odnosno za oko 300 milijuna kuna.


U ovoj će godini ministar Zlatko Komadina na raspolaganju imati 5,65 milijardi kuna. S manje novca morat će se snaći i Željko Jovanović jer se ministarstvu znanosti proračun smanjuje za oko četiri posto, odnosno za 440 milijuna kuna. Ovu godinu na raspolaganju imaju 11,29 milijardi, što je dobrim dijelom posljedica manjeg ulaganja u izgradnju objekata.


S oko 11 posto manje novca, što je 300 milijuna kuna, i Orsat Miljenić morat će organizirati rad pravosuđa u ovoj godini jer je njegovo ministarstvo limitirano na 2,4 milijarde.


Manje novca u ovoj godini država će potrošiti i na zdravstvenu i socijalnu skrbu, na obranu i policiju, ako se ministri koji vode te resore budu držali zadanih limita. Tako se proračun ministarstva zdravlja smanjuje za 560 milijuna kuna (2,7 posto), a ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić od gotovo šest milijardi kuna koliko je njezin resor potrošio lani izgubila je 61 milijun kuna.


Ministarstvu obrane ljestvica je, kako doznajemo postavljena na 4,78 milijardi kuna što znači da na raspolaganju imaju 200 milijuna kuna, ili četiri posto manje nego lani.


Čak osam posto manji je i proračun MUP-a kojeg je politika štednje limitirala na 4,4 milijarde kuna, odnosno 384 milijuna kuna manje nego lani.  


 Usklađivanje mirovina


S manje novca raspolagat će i Sabor, pa će njegov predsjednik Boris Šprem tu instituciju kroz ovu godinu voditi sa 205 milijuna kuna, što je 15 posto ili 35 milijuna kuna manje nego što je parlament potrošio 2011. godine.


S druge strane Markova trga u Vladi u ovoj godini mogli bi računati s povećanjem proračuna od deset posto jer im je određen limit od 163 milijuna kuna, što je oko 14 milijuna kuna više nego lani.


Povećan je i proračun Ministarstva financija i to za 650 milijuna kuna, ali to ne znači da će u resoru koji upravlja državnom blagajnom trošiti više, jer su u svoje kalkulacije morali uračunati i 1,2 milijarde kuna veće troškove otplate kamata u ovoj godini i tu leži najveći razlog što je u ovoj godini proračun tog ministarstva veći od 12,2 milijarde kuna.


Za oko 480 milijuna kuna veći je i proračun najbogatijeg, ministarstva rada i mirovinskog sustava i iznosi 38,02 milijardi kuna i to zbog toga što će u ovoj godini po prvi put nakon dvije i pol godine doći do usklađivanja mirovina s troškovima života i rastom plaća.