ŽIVOT NA GRANICI

Liječnica iz Matulja svaki dan putuje u Postojnu: “Ovo nikad nisam doživjela, život je gotovo stao”

Barbara Čalušić

Foto D. ŠKOMRLJ

Foto D. ŠKOMRLJ

U svojih 60 godina nisam doživjela da se na ovaj način, ovako radikalno zaustavlja život, no s obzirom na trenutačnu situaciju ne mislim i da je preradikalno, kaže dr. Gordana Kalan ŽivčecRIJEKA – Epidemija koronavirusa u Sloveniji je ušla u drugu fazu: svi s respiratornim simptomima i temperaturom moraju u samoizolaciju, a osobe koje uz takve simptome imaju i neku drugu bolest i rizična su skupina, kad je koronavirus u pitanju testiramo.


U ovom trenutku u Sloveniji se ograničava broj testiranja na koronavirus budući da je do nedjelje u Sloveniji obavljeno preko 6.000 testiranja na koronavirus, kazala nam je jučer slovenska liječnica s matuljskom adresom dr. Gordana Kalan Živčec koja radi u domu zdravlja u Postojni.


Jučer smo je zatekli na radnom mjestu te nam je potvrdila da zasad bez poteškoća putuje na posao na relaciji Matulji – Postojna.


Zatvoren javni promet
– Ako mi bude naloženo da ostanem u samoizolaciji, naravno da ću ostati kod kuće u Matuljima.


Pritom je u Sloveniji na snazi odluka Vlade prema kojoj svi liječnici u ovom trenutku imaju zabranu odlaska na godišnje odmore, usavršavanja i svi se moramo javiti na radna mjesta, ako nismo prehlađeni.


Ako smo pak bolesni, moramo se podvrgnuti testiranju na koronavirus, objašnjava dr. Kalan Živčec.U Sloveniji je do jučer poslijepodne evidentirano 219 slučajeva zaraze koronavirusom, a jedna je osoba umrla.


U pripremi je odluka o zabrani rada većine trgovina i uslužnih djelatnosti u kojima dolazi do izravnog kontakta s potrošačima, a raditi bi trebale samo trgovine prehrambenim proizvodima, ljekarne, banke, pošte i benzinske pumpe.


Zatvara se i javni promet autobusom i željeznicom, a zatvorit će se i skijaške žičare. Kako dodaje, dr. Kalan Živčec, svoja vrata zatvorile su državne i gradske službe u Sloveniji te se poslovanje s građanima obavlja putem e-uprave.


Spriječiti širenje


– U svojih 60 godina nisam doživjela da se na ovaj način, ovako radikalno zaustavlja život, no s obzirom na trenutačnu situaciju ne mislim i da je preradikalno.


Otkazana su sva događanja, poslodavci preporučuju rad od kuće i to je dobro jer je samodisciplina u ovoj situaciji najvažnija.


U ordinaciji radim sa zaštitnom maskom, svi prehlađeni se liječniku javljaju telefonski i ostaju kod kuće jer se smatra da je svatko tko ima respiratorne simptome potencijalno zaražen koronavirusom.


Vjerujemo da ako se poštuju preporuke, ako ljudi ostanu kod kuće, izbjegavaju okupljanja u zatvorenim prostorima, možemo bitno spriječiti širenje virusa, zaključuje dr. Kalan Živčec.