Čeka se odluka

Liberali nisu sigurni ostaju li u Grbinovoj koaliciji. Problem je Katarina Peović

Hina

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Nađi je poručio kako će ovih dana razgovarati sa SDP-om pa izvijestiti javnost što su dogovorStranke liberalnog saveza – Fokus, Reformisti, IDS i PGS najavile su da će zbog neslaganja s Radničkom frontom kroz dva dana donijeti konačnu odluku ostaju li u velikoj koaliciji predvođenoj SDP-om, čiji je čelnik Peđa Grbin potvrdio da su intenzivni razgovori u tijeku.


“Mi smo za izbore spremni”, poručio je u srijedu na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru Davor Nađi, predsjednik Fokusa, ispred liberalnog saveza koji se prošlog tjedna okupio u središnjici SDP-a s voljom pridruživanja ostatku opozicije u stvaranju velike koalicije sastavljene od stranaka s političkog spektra od ljevice do centra.


No, prema pisanju Večernjeg lista, liberalna četvorka postavila je ultimatum SDP-ovom Peđi Grbinu, predvodniku okupljanja u tu veliku koaliciju, da se odrekne Radničke fronte i Katarine Peović.
Upitan izlaze li zbog nje iz koalicije, Nađi je poručio kako će ovih dana razgovarati sa SDP-om pa izvijestiti javnost što su dogovorili.


Nađi: Svi se slažemo da se ne vraćamo u socijalizam


“Ne mogu u detalje, ali pogrešno je o takvim stvarima govoriti kao ultimatumima. Mislim da se svi jasno slažemo, primjerice, da se privatnu štednju ne treba oporezivati s 80 posto, da se ne smije govoriti o ukidanju privatnog vlasništva, da se ne vraćamo u socijalizam… To su jednostavno neke stvari koje su jasno našim Ustavom definirane, kazao je Nađi.


Smatra da se sve stranke, osim jedne, u njihovom političkom spektru oko toga slažu. One stranke, dodao je, koje to zagovaraju, nisu im prihvatljive. “Takve politike nisu nešto što bi uopće trebalo biti tema izborne kampanje”, naglasio je.


S njime se slaže čelnik Reformista Radimir Čačić po čijim je riječima “potpuno nepotrebno da se jedna tema, koja je u svakom pogledu marginalna, pretvara u jednu od važnih jer to svima šteti“.


Najavio je da ovih dana liberalni savez ojačati s još nekim strankama.


“Spremni smo sudjelovati u onome što smo rekli prije osam dana, svi smo jasnog stava – ne HDZ-u, ni danas ni sutra i promjena vlasti. Spremni smo sutra sudjelovati u zajedničkoj Vladi od Možemo!, preko SDP-a i partnera do liberalnog saveza, spremni smo i izaći na izbore zajedno, a modalitet ćemo dogovoriti“, poručio je dodavši kako će se sve o koaliciji znati u naredna dva dana.


Emil Daus istaknuo je kako su stavovi RF-a daleko od onih koje zastupa IDS kao liberalna stranka. “Ali vidjet ćemo kroz idućih par dana jer je život kompromis“, dodao je.


Grbin: Optimističan sam i vrlo zadovoljan kako razgovori teku


Iako danas nisu službeno potvrdili, iz liberalnih stranaka neslužbeno se može čuti kako je točno da razmatraju izlazak iz predizborne koalicije od 10 stranaka, ako Radnička fronta ostane.


U tom slučaju, kažu, vjerojatno bi im se pridružio i Centar, a voljni su da im se priključe i Socijaldemokrati jer, ističu ‘nikome ne smetaju’.


Grbin je istaknuo kako intenzivno razgovara sa svim strankama uključenima u priču oko formiranja koalicije.


“Kada tome dođe kraj, o tome ćemo vas obavijestiti, ali ne mogu to činiti prije jer se ovo ne može raditi preko medija, nego osobno, ne ni preko telefona jer samo na takav način možeš riješiti sve stvar koje su na stolu“, rekao je predsjednik SDP-a.


Rekao je da je “u ovom trenutku vrlo optimističan i zadovoljan, čak vrlo zadovoljan, kako svi razgovor teku.“


Peović: Bitno je da zadržimo jedinstvo


Peović, s druge strane, poziva opozicijske kolege da zadrže fokus na zajedničkom cilju, “a to je smjena HDZ-a.“


“Mi smo se okupili oko minimalnog zajedničkog nazivnika koji je u ovom trenutku izuzetno važan, a to je smjena HDZ-a. Sada je uistinu bitno da zadržimo jedinstvo i da, kao što je Radnička fronta, svi u ovoj koaliciji uđemo s najboljim mogućim namjerama, da pokušamo napraviti ono što je bitno za društvenu većinu“, poručila je.


Treba sada inzistirati, dodaje, na zajedničkim interesima, a manje na onome što ih razdvaja.


“Mi nismo krenuli u ovu koaliciju s nikakvim ultimatumima, ušli smo otvorena srca s najboljim namjerama, želeći napraviti ono što je u ovom trenutku bitno“, zaključila je na pitanje novinara imaju li oni kakve ultimatume na stolu.