Sprema se djelomična promjena izbornih pravila

Kukuriku koalicija već donijela odluku? Uvodi se preferencijalno glasovanje za Sabor

Dražen Ciglenečki

Birači će osim za listu imati i mogućnost glasovanja za jednog kandidata, a u raspodjelu mandata po preferencijalnom modelu ući će oni koji dobiju više od deset posto glasova. Njihov će se poredak utvrđivati sukladno broju glasova. Ostali će u Sabor i dalje ulaziti prema rednom mjestu na izbornoj listiZAGREB  Već na idućim izborima za Sabor, hrvatski birači moći će zaokružiti i jednog kandidata na listi. Model preferencijalnog glasovanja primijenjen u izborima za Europski parlament u potpunosti će se ugraditi i u zakonodavstvo parlamentarnih izbora.


Tu su odluku, neslužbeno doznajemo, donijeli u vodstvu Kukuriku koalicije, nakon što su pravo na preferencijalni glas zahtijevali građani potpisujući referendumsku inicijativu »U ime obitelji«, dio medija, ali i neki saborski zastupnici unutar parlamentarne većine.  I premijer Zoran Milanović neizravno je jučer najavio zakonske izmjene u tom pravcu.


– Mislim da se moramo baviti pravim hrvatskim problemima. To nije izborni zakon, već, primjerice, nezaposlenost mladih. Ali, ako će preferencijski sustav riješiti bilo što u Hrvatskoj, ja sam njegov prvi pobornik, izjavio je Milanović nakon polaganja vijenaca na Mirogoju povodom Dana nezavisnosti.
Dosad on nije bio sklon bilo kakvim intervencijama u pravila izbora za Sabor, smatrajući sadašnja »održivima«, ali, po svemu sudeći, popustio je zbog određenog pritiska koji su na njega radili i u Klubu zastupnika SDP-a.


Gvozden Flego i nezavisni zastupnik Josip Kregar su među zastupnicima koji su u parlamentarnu proceduru poslali GONG-ov prijedlog izmjena izbornog modela, koje su puno šire od uvođenja preferencijalnog glasovanja po uzoru na europske izbore.


Tim se prijedlogom traže tri preferencijalna glasa, zabrana istodobnog obnašanja dužnosti zastupnika i gradonačelnika ili načelnika općine, kao i kandidiranja pravomoćno osuđenih osoba.  U javnosti je bilo i zahtjeva za ujednačavanje broja birača po izbornim jedinicama, što je i preporuka Ustavnog suda.


Više možete pročitati u tiskanom izdanju!