'Napravljena pogreška?'

Kuća Žinićevog sina u Glini ruševna je već godinama, a sad je dobila crvenu naljepnicu. Hoće li sve morati platiti država?

P. N.

Photo: Borna Filic/PIXSELL

Photo: Borna Filic/PIXSELL

Sadašnja crvena naljepnica i oznaka za rušenje, pak, znači da će posao za koji Žinić nije svojedobno pribavio dokumentaciju, sada obaviti državaNekretnina u vlasništvu glinskog dogradonačelnika Darija Žinića, inače sina sisačko-moslavačkog župana Ive, u Zuzekovoj ulici u Glini, dobila je crvenu naljepnicu koja označava najviši stupanj oštećenja od potresa. Također je označena i crvenim slovom “R”, koje označava potrebu za rušenjem.


Problem je, međutim, kako pišu 24 sata, to što je kuća odavno u ruševnom stanju i kako ju je Dario Žinić namjeravao rušiti još prošle godine. O tome svjedoči priča koju je u veljači prošle godine otkrio portal net.hr, koji je tada pisao kako je Žinić ovu svoju nekretninu “zaboravio” unijeti u imovinsku karticu. Tad je objavljena i fotografija koja dokazuje da je kuća u ruševnom stanju – doslovno identičnom onome u kakvom se nalazi i danas, nakon potresa.


Novinarka Đurđica Klancir tada je Žinića pitala namjerava li objekt renovirati ili graditi novu kuću te ima li odgovarajuću dokumentaciju, a mladi HDZ-ovac objašnjavao joj je kako je već počeo pripremne radove, ali onda je sve obustavio jer je “upoznat s tim da mora imati građevinski projekt za rušenje”.
Sadašnja crvena naljepnica i oznaka za rušenje, pak, znači da će posao za koji Žinić nije svojedobno pribavio dokumentaciju, sada obaviti država.


“Ta je kuća pogođena još u Oluji 1995. Potres joj nije skoro ništa napravio, osim što, evo, visi malo ovaj dio. Ništa joj nije, osim onog što je već prije bilo. Evo, dimnjak joj još stoji”, rekli su susjedi za 24 sata.


Mladi Žinić nije pojasnio kako je došlo do crvene naljepnice, dok inženjer Josip Atalić, koji vodi tim statičara koji procjenjuju oštećenja, kaže kako je, izgleda, napravljena greška.