Depaul Hrvatska

Kuća utočišta svaki dan sa 120 obroka nahrani ljude u nevolji

Mirjana Grce

Kuća utočišta dnevni je centar za beskućnike i marginalizirane osobe /privatna arhiva

Kuća utočišta dnevni je centar za beskućnike i marginalizirane osobe /privatna arhiva

Obroci su samo dio pomoći beskućnicima i drugima koji u Kuću dolaze. Korisnici zajednički imaju obroke u Kući, atmosfera je obiteljska - dijeli se stol i riječ, ali cilj je radna aktivacija i rehabilitacija koja se provodi putem drugih programa Depaul HrvatskeUnatoč velikim problemima koje uzrokuje aktualna skupoća, Udruga Depaul Hrvatska – koja vodi riječku Kuću utočišta, dnevni centar za beskućnike i ostale marginalizirane osobe grada Rijeke, ali i druge programe za najugroženije – u svaki novi dan ulazi s nadom u dobro i trudom da se svakoga dana učini bar sitan korak za boljitak čovjeka. U tu Kuću dolaze najsiromašniji, oni koji uopće nemaju ili nemaju dovoljno sredstava za život, za krov nad glavom i sve ostalo, mnogi koje je život odveo lošim putevima ili pogrešnim izborima.


Najsažetije rečeno, krajnje ugroženim sugrađanima Kuća utočišta pruža sveobuhvatnu pomoć, a temeljna točka te pomoći su tri obroka dnevno – odnosno nahraniti čovjeka u nevolji. Kuća utočišta mjesečno ima više od sto korisnika, te dnevno do 70 građana u nju dolazi na ručak, neki od njih i na doručak i na večeru.


Tako na dnevnoj bazi Kuća utočišta pruža do 120 obroka. Predsjednica Depaul Hrvatske s. Veronika Mila Popić pojašnjava da su korisnici Kuće utočišta beskućnici i osobe u riziku beskućništva, da su sadašnji korisnici u dobi od 20-ak do 85 godina.


Prevencija beskućništva
– Većina naših korisnika u sustavu socijalne skrbi ostvaruje ono što mogu ostvariti, ali im to nije dovoljno za život. S ciljem prevencije beskućništva, otvoreni smo osobama koje ne mogu živjeti od onoga što dobivaju od države – one su dakle u riziku beskućništva, ali osobito i ponajprije idemo prema onima koji su bez ikakvih prihoda, kao što su beskućnici. Nerijetko su potrebite osobe strani državljani – od europskih do prekomorskih zemalja – koje su spletom okolnosti postale beskućnici; potom, tu su i osobe iz drugih hrvatskih županija – koje u Rijeci ne mogu ostvariti mnoge socijalne usluge, a ostali su bez krova nad glavom odnosno sredstava za život. I za njih su naša vrata otvorena. Naše usluge često pokrivaju i određeno međurazdoblje – od trenutka kad osoba zatraži pomoć od Centra za socijalnu skrb, do ostvarenja te pomoći. U tim situacijama zahtijeva se žurnost i djelotvornost, a mi smo spremni na takav način djelovati. Idemo tim osobama ususret, osobito putem usluge vanjskog rada, i usredotočeni smo na one koji su ostali na samim rubovima društva.


Obroci su samo dio pomoći beskućnicima i drugima koji u našu Kuću dolaze. Naši korisnici zajednički imaju obroke u Kući utočišta, atmosfera je obiteljska – dijeli se stol i riječ, ali naš cilj je radna aktivacija i rehabilitacija koja se provodi putem drugih programa Depaul Hrvatske. Zato je Kuća utočišta dnevni centar, radi 12 sati dnevno, a oko obroka se ovila cjelovita pomoć osobama u potrebi: tjelesna, psihološka, duhovna. U biti – cjelodnevni boravak, koji uključuje i tri obroka dnevno, način je da se osobama s više strana pomogne, te se one i zajedništvom reintegriraju u društvo, kaže s. Veronika Mila Popić.


Pitali smo i kako se s obzirom na svekolika poskupljenja Kuća utočišta snalazi s pripravljanjem 120 obroka dnevno, s nabavkom namirnica.


– Prehrana je vrlo zahtjevna stavka našeg budžeta. Znači nam u tom pogledu suradnja s Caritasom Riječke nadbiskupije, koji nam kao posrednik u lancu doniranja hrane distribuira hranu pred istekom roka trajanja, koju dobiva od raznih trgovačkih centara. Na taj način dobivamo povrće i voće te druge artikle, i pokrivamo dio naših potreba. Budući da smo i sami pri Ministarstvu poljoprivrede registrirani posrednici u lancu doniranja hrane, nastojimo doći i do drugih distributera koji bi nam mogli izravno hranu donirati, jer za hranu pred istekom roka trajanja važna je pravovremenost distribucije i dobra umreženost.


s. Veronika Mila Popić / Arhiva NL

s. Veronika Mila Popić / Arhiva NL


Redovito pomaganje


U smislu redovitog i organiziranog pomaganja Kuće utočišta, odnosno Depaul Hrvatske, u pogledu prehrambenih artikala, spomenula bih tvrtke Spar, Sana, Dukat te Tjestenina Klara Marić, potom i pekaru Žito u našem susjedstvu, kao i Ždrilo d.o.o., koji nam redovito donira ribu. Dakle, prehrambeni artikli tih tvrtki dio su naše svagdanje trpeze.


Međutim, posebna zahvala ide prema našim sugrađanima, ali i pojedincima iz cijele Hrvatske, koji nam se na mjesečnoj bazi javljaju i pitaju što nam treba, što nam nedostaje. I to ciljano kupe ili uplate na naš račun onoliko koliko u tom trenutku mogu. Velikodušnost »malih« ljudi! Suradnja i zajedničko djelovanje mnogih dionika – za dobrobit najsiromašnijih – uistinu je ključno. Angažmanom naših sugrađana popunimo tako »praznine« koje se pojave u nabavi namirnica.


Velika je pomoć znati da na nekoga možemo računati, osobito u ovim zahtjevnim vremenima, opisuje predsjednica Depaul Hrvatske.


Sa 120 tisuća kuna Kuću utočišta, koja je temeljni program Depaul Hrvatske, godišnje pomaže Primorsko-goranska županija, i ta sredstva se koriste za plaće. Riječka nadbiskupija također ovu Kuću pomaže sa 120 tisuća kuna godišnje, a Grad Rijeka radu Depaul Hrvatske – financirajući program vanjskog rada – godišnje doprinosi s 15 tisuća kuna. To su svi lokalni godišnji prihodi te Kuće koja tijekom cijele godine, baš svakog dana, za naše sugrađane priprema i podijeli do 120 obroka.


– S vremena na vrijeme, zamolimo širu javnost za donacije i pokrenemo akcije prikupljanja prehrambenih artikala: u tijeku je Tjedan sv. Vinka Paulskog, slijedit će adventska akcija pred Božić.


Prehrambene artikle kupujemo ponajviše sredstvima iz donacija građana i pravnih osoba. Primjerice, posredstvom Hrvatskog Caritasa već drugu godinu za redom od Fondacije Jusuf Nurkić i udruge Pomozi.ba primamo donaciju za hranu. No, trenutno za hranu nemamo doznačenih sredstava putem nekog natječaja, te stoga raspoređujemo donacije i pomno planiramo kupnju artikala. Nije jednostavno, ali svjesni smo da se moramo prilagoditi novim okolnostima na kreativne načine – osobito potičući suradnju, kao i organizirano te stručno djelovanje. Tako je činio naš zaštitnik sv. Vinko Paulski. U skladu s vrijednostima koje živimo – gledamo prema budućnosti s nadom. Očekujemo dobro!, poručuje. s. Veronika Mila Popić.


 


Kako pomoći?

Radu Udruge Depaul Hrvatske može se pomoći uplatom na žiro račun IBAN: HR4424020061100806646.


Isto tako, djelovanje Depaul Hrvatske može se podržati donacijom prehrambenih artikala i higijenskih potrepština – koje se primaju u prostorima Kuće utočišta (ulaz iz Ulice obitelji Duiz, poslije broja 8) – osobito tijekom Tjedna sv. Vinka Paulskog, od 20. rujna do 27. rujna.