Dva pristupa

Krstičević je nakon pada aviona prije dvije godine podnio ostavku. Banožiću to ne pada na pamet

D. K.

Foto V. Žganec Rogulja PIXSELL / D. Kovačević

Foto V. Žganec Rogulja PIXSELL / D. Kovačević

"Zastupnici se bave sitnom politikom. Tako su oni rekli više o sebi, nego o meni ili o resoru kojem sam trenutno na čelu", odvratio je BanožićHrvatsko ratno zrakoplovstvo imalo je od 2010. naovamo čak sedam značajnijih nesreća sa svojim letjelicama – od pada dvaju MIG-ova kod Slunja 2010. sve do jučerašnjeg incidenta kod Voćina u kojoj su se piloti, srećom, uspjeli katapultirati i preživjeti.


Najcrnja je situacija bila 2020. godine. Prvo je u siječnju došlo do pada helikoptera Bell OH-58D Kiowa Warrior kod mjesta Zablaće, pri čemu su poginula dvojica pripadnika HRZ-a. Radi se bojniku Marinu Klarinu i natporučniku Tomislavu Baturini.


Samo četiri mjeseca kasnije, kod Benkovca je pao školski avion Zlin 242 L, a, nažalost, živote su izgubili natporučnik Marko Novković i poručnik Luka Jagatić.
Sve to bilo je previše za tadašnjeg ministra obrane i potpredsjednika Vlade Damira Krstičevića, koji je nakon svibanjske nesreće trenutno podnio neopozivu ostavku.


“Dragi prijatelji, podnio sam ostavku na mjesto potpredsjednika Vlade i ministra obrane zbog odgovornosti i vojničke časti. Ja sam prije svega general koji je prošao Domovinski rat i uvijek sam, kao i u ratu tako i u miru, preuzimao odgovornost i brigu za svoje ljude. Hvala svim pripadnicima Hrvatske vojske i djelatnicima Ministarstva obrane na predanom radu tijekom ove četiri godine. Nastavite raditi na jačanju Hrvatske vojske i gradite i dalje pobjednički duh iz Domovinskog rata. Jačanje Hrvatske vojske je vaša stalna misija i ta misija nema alternative!”, poručio je Krstičević, podnoseći ostavku.


Jučerašnja nesreća u Slavoniji, srećom, nije imala smrtnu posljedicu, iako se za samo jednog pilota trenutno javno navodi kako nije u životnoj opasnosti. Aktualnom ministru obrane Mariju Banožiću, međutim, za razliku od Krstičevića ostavka ne pada na pamet.


Dio oporbe to je već zatražio u Saboru, a Banožića su novinari i direktno sinoć pitali razmišlja li o odlasku. On je odvratio kako je to – sitna politika.


“U trenutku kada kolege piloti, pripadnici HGSS-a, policija, lokalno stanovništvo daju maksimalne napore da se pronađe i drugi pilot, saborski zastupnici se bave sitnom politikom. Tako su oni rekli više o sebi, što traže, nego o meni ili o resoru kojem sam trenutno na čelu. Neka to tako i ostane. Ovo što danas imamo je prije svega suosjećanje sa strahom i stresom koje su obitelji pilota danas proživjele, s pilotima koji su živjeli, a da ste bili prisutni u trenutku kada je pilot rekao da će ponovno letjeti, ne bi imali apsolutnu volju odgovarati na ovakve prizemne tehnike manipulacije nečijim ostavkama”, odvratio je Banožić.