Srozavanje

KRONOLOGIJA PROPADANJA Kako je HRT izgubio i ugled i utjecaj

Zdenko DukaPrije tri dana HRT je pozvao vjeroučitelja, ravnatelja izdavačke kuće specijalizirane za katoličku literaturu i članicu radne skupine za vjeronauk, da oni raspravljaju o tome je li vjeronauku mjesto u školi ili u župnoj zajednici. Kad je jedan portal pitao HRT zašto su pozvali baš svećenika i dvoje vjeroučitelja, onda im je s HRT-a odgovoreno da je u emisiji bila riječ o iskustvima s tim izbornim predmetom »odnosno bila je to prilika da se argumentira dali je vjeronauku mjesto u školi«. Još i da zaboravimo što su uputili nepismeni odgovor (nije »dali« nego »da li« ili »je li«), ali kako mogu argumentirati je li mjesto vjeronauku u školi ili nije samo ljudi za koje vjeronauku jest mjesto u školi?


HRT, javni medijski servis osobito se srozao u informativnom programu, ali i općenito u cjelokupnom programu od početka 2016. godine, nakon dolaska HDZ-ove koalicije na vlast, najprije Vlade Tihomira Oreškovića, a kasnije i Andreja Plenkovića. Naravno, Orešković na HRT-ovu nomenklaturu nije imao nikakvog utjecaja, nego su ga imali Tomislav Karamarko i Zlatko Hasanbegović. Nakon što je u ožujku 2016. Hrvatski sabor u toku mandata (politički) smijenio Gorana Radmana, na istoj je sjednici za v.d.-a glavnog ravnatelja HRT-a postavljen Siniša Kovačić. Utjecaj radikalne Karamarkove političke linije te Crkve bio je gotovo nemjerljiv. No, nekoliko mjeseci poslije sljedećih izbora, u veljači 2017. Sabor je za glavnog ravnatelja izabrao javnosti potpuno nepoznatog, dotadašnjeg šefa tehnike na HRT-u, Kazimira Bačića.


Siniša Kovačić je još skoro godinu dana vodio središnji Dnevnik, što je radio i ranije. U tom je razdoblju, prema glasovima čitatelja portala direktno.hr Kovačić, zbog stasa i boje glasa, proglašen laskavom titulom mistera newsa. A početkom 2018. otišao je iz HRT-a jer su ga biskupi na zasjedanju Hrvatske biskupske konferencije izabrali za glavnog urednika Hrvatske katoličke mreže. Kazimir Bačić malo je prilagodio Kovačićevu radikalnu liniju svjetonazorskom credu onog malčice drukčijeg, Plenkovićevog HDZ-a.


Skandali i afere
U ovom trogodišnjem razdoblju cjelokupni program i televizije i radija je prilično ideološki svrstan i jednostran, pa se to odnosi čak i na treće, kulturne programe Televizije i Radija, iako oni u posljednje vrijeme ipak opet postaju kvalitetniji, svestraniji i otvoreniji. Za relativno kratko vrijeme Karamarkovog i Hasanbegovićevog bitnog utjecaja smjesta su promijenjeni svi urednici i kao glavne promicane su vrijednosti koje je zagovarao Kaptol, uz upečatljiv trag povijesnog revizionizma koji želi prikriti zločine režima NDH-a a antifašiste, partizane barem, eto, izjednačiti s ustašama po mjerilima zločina.


Potpuno monopolni položaj HRT gubi pojavom privatnih televizija s nacionalnom koncesijom, najprije Nove TV koncem 2000. a onda i RTL Televizije 2004. godine. Ali HRT je, zakonski od tada definiran i kao javni televizijski radio servis, još dugo bio zadržao dominaciju u gledanosti središnjeg dnevnika. Svo to vrijeme, od 2000. do 2012. godine glavni ravnatelj HRT-a nije se izravno birao u Saboru. No, 2012. godine novi Zakon o HRT-u je donijela vlada Zorana Milanovića i omogućila direktan izbor glavnog ravnatelja HRT-a u Saboru, običnom većinom. To je bila dugoročna, kobna greška. I lijevo-liberalni su tada valjda pomislili da će vladati vječno i da je i Hrvatska radiotelevizija naprosto samo prirodni plijen izbornog pobjednika. Prije kraja svog mandata, HDZ će najvjerojatnije promijeniti taj nakaradni način izbora ravnatelja HRT-a, ali to tada više nikoga neće niti interesirati jer je HRT svaki ugled i gledanost izgubio, barem kad je riječ o informativnom i političkom programu.

Aferice i afere, skandalčići i skandali bili su česti u posljednje tri godine. Prije raspuštanja saziva Hrvatskog sabora 2016. godine, na prijedlog Jasena Mesića, tadašnjeg predsjednika saborskog odbora za medije, smijenjen je Nadzorni odbor HRT-a, na čelu s Anjom Šovagović, koji je upozorio na rasipanje novca i tražio da se pročešlja HRT-ove nabave audiovizualnih djela u 2015. i 2016. godini. Nikakvo češljanje nije se zbilo.


Trideset i šest tužbi


U emisiji »Dobro jutro, Hrvatska« na HRT-u predstavljen je jednog jutra Festival domoljubnog filma Gordan Lederer tako da je voditeljica reklamirala revizionističku knjigu i film »Mit o Jasenovcu« te film Jakova Sedlara koji se zove »Sto godina srbijanskoga terora u Hrvatskoj 1918. – 2018.«, u kojem je i Milorad Pupovac prikazan kao jedan od tih »terorista«.


Pa se jednom drugom prilikom 2017., baš na Dan antifašističke borbe emitirao dokumentarac o dva još živuća »hrabra ustaška zrakoplovca«. Krajem siječnja 2018. godine HRT je emitirao prilog o veselom djetinjstvu u NDH, prikazujući čovjeka kojem je kao djetetu omiljena igračka bila figurica Adolfa Hitlera.Pa je žestoko kritiziran izvještaj State Departmenta o stanju ljudskih prava u Hrvatskoj. Kao, na osnovi čega Amerikanci prikupljaju te izvještaje te da je očito da prenose sliku koju o Hrvatskoj stvaraju mainstream mediji. A slika je naravno lažna!? Ukinuta je jedna od najpopularnijih emisija »Hrvatska uživo«. Pripadnici veterana uspjeli su pomaknuti termin filma »Ministarstvo ljubavi« u vrlo kasni noćni sat. Strahovito pristrano je HRT izvještavao prilikom izricanja presude šestorici dužnosnika i generala Herceg Bosne te samoubojstva Slobodana Praljka.Nekoliko puta dogodili su se teški tehnički problemi kakvih na HRT-u ranije nije bilo. Jednom prilikom, u srpnju 2018. totalni prekid programa trajao je sat i pol. Na Svjetskom prvenstvu u nogometu dogodio se skandal s preprodajom ulaznica za finale i druge utakmice u režiji HRT-ovog nogometnog komentatora i međunarodnog koordinatora. Sve što smo sada naveli su samo kapi u moru.

Povrh svega dali su otkaz predsjedniku HND-a Hrvoju Zovku te protiv njega i predsjednice Ogranka HND-a na HRT-u Sanje Mikleušević Pavić podigli tužbe, kao i protiv strukovne organizacije HND-a, tražeći ogromnu odštetu zbog narušene časti i u gleda. Od našeg proračunskog novca, podigli su ukupno 36 tužbi, tražeći 2,3 milijuna kuna odštete.