Zahtjev za ostavkom

Krešo Beljak bi mogao biti jedini kandidat za predsjednika HSS-a: “Ne mogu mu ništa, preslabi su”

Dražen Ciglenečki

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

Nitko od onih koji su mu potpora u HSS-u neće se kandidirati protiv njega, a moguće je da će Beljakova opozicija u stranci odustati od sudjelovanja na izbornoj skupštini. Sve će se znati najkasnije 23. srpnja, kada istječe rok za kandidatureProtivnici predsjednika HSS-a Kreše Beljaka pokušali su ga sinoć još jednom nagovoriti da se povuče i odgodi izbornu skupštinu sazvanu za 30. srpnja, ali tijekom jučerašnjeg dana i neki njemu neskloni članovi stranke prognozirali su da od toga neće biti ništa.


Do 23. srpnja svoje kandidature moraju prijaviti svi zainteresirani za dužnost predsjednika HSS-a, ali to do jučer nije učinio još nitko. No, Beljak je u ponedjeljak dobio bitnu podršku Županijskog odbora Zagrebačke županije, koja bi na izbornoj skupštini trebala imati uvjerljivo najviše delegata.


U tim je okolnostima sinoć održana sjednica Predsjedništva HSS-a, na kojoj su Boro Bašljan, predsjednik organizacije u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, i njegovi istomišljenici istaknuli četiri zahtjeva prema Beljaku i ljudima koji su u vodstvu stranke njegovoj strani. Do zaključenja ovog broja sjednica nije završena, ali Beljakovoj opoziciji nisu davane velike šanse.
– Ne mogu mu ništa. Sve ima posloženo i Beljakovi su oponenti preslabi da bi ga ugrozili, rekao nam je jučer popodne Božidar Pankretić, koji se zalaže za promjene u HSS-u.


Bašljan i HSS-ovci koji su protiv Beljaka kao da su i sami svjesni da ga 30. srpnja ne mogu pobijediti. Zato traže prolongiranje izborne skupštine, »kako se ne bi to sada na vrat na nos odradilo«, a da do tada Beljak više ne bude predsjednik.


Prvi je, dakle, njihov zahtjev da on, zbog činjenice da je HSS nakon ovih parlamentarnih izbora s pet spao na dva zastupnika, podnese ostavku.


Telefonsko izjašnjavanje


– Mislim da bismo toliko mandata osvojili i samostalno, a barem onda HSS nikome ne bi bio ništa dužan. Stoga je logično da Beljak napusti mjesto predsjednika stranke, rekao nam je jučer Bašljan.


Nadalje, Predsjedništvo HSS-a prošli je tjedan usvojilo Pravilnik o kandidacijskom postupku i izbornim radnjama za glavnu skupštinu HSS-a, a u njemu se, između ostalog, propisuje da će se delegati o kandidatima za predsjednika, šest potpredsjednika i ostale dužnosnike i članove središnjih stranačkih tijela izjašnjavati telefonskim putem.


Znači, delegati se neće fizički okupiti, razlog je, naravno, epidemija koronavirusa, a doznajemo da će glasovanje biti moguće i pomoću posebne aplikacije.


– Ovo nije način da se izabere novi predsjednik stranke. Ta se odluka Predsjedništva, odnosno Pravilnik, moraju poništiti, ističe Bašljan.


Četvrti je zahtjev vezan za ulogu glavnog tajnika HSS-a Željka Lenarta, drugog saborskog zastupnika osim Beljaka. Bašljan smatra da Lenart, premda mu je to statutarna zadaća, ne bi smio voditi proces unutarstranačkih izbora.


– Lenart je jasno opredijeljen. Izjavio je da Beljak nema pravu oporbu u HSS-u i da zato treba ostati predsjednik, pa ne vjerujemo da će biti nepristran. Izbornu skupštinu umjesto Lenarta treba organizirati zamjenik predsjednika HSS-a Davor Vlaović, rekao nam je predsjednik HSS-a u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji.


Nezadovoljstvo u stranci


Bašljan tvrdi da je, ako navedeni zahtjevi ne budu prihvaćeni, spreman zajedno s brojnim dužnosnicima i članovima otići iz HSS-a.


– Mi u toj izbornoj skupštini 30. srpnja sigurno nećemo sudjelovati. Ako će Beljak inzistirati na njoj, napustit ćemo HSS, pa neka u stranci ostanu on i još četiri, pet članova Predsjedništva koji ga podržavaju u svemu ovom, poručuje Bašljan.


Kao ilustraciju nezadovoljstva u HSS-u predsjednikom navodi i činjenicu da je novinar Branko Vukšić, kojeg je Beljak u veljači prošle godine imenovao političkim tajnikom, u ponedjeljak podnio ostavku.


– U nedjelju su bili izbori, a već idući dan Vukšić je dao ostavku i u pisanom obrazloženju je svu krivnju za loš rezultat pripisao Beljaku. I to puno govori, zaključuje Bašljan.
Beljak jučer još nije želio javno istupati, čekao je ishod važne sjednice Predsjedništva.


Kako sada stoje stvari, ne bi bilo iznenađenje u slučaju da Beljak bude jedini kandidat za predsjednika stranke. Nitko od onih koji su mu potpora u HSS-u neće se kandidirati protiv njega, a moguće je, na što upozorava Bašljan, da će Beljakova opozicija u stranci odustati od sudjelovanja na izbornoj skupštini.


Sve će se znati najkasnije 23. srpnja, kada istječe rok za kandidature. Da bi netko bio kandidat za predsjednika HSS-a, mora imati podršku najmanje jedne županijske organizacije ili, pak, nekog od središnjih stranačkih tijela.