Koronavirus

Kraken stigao u Rijeku i to iz New Yorka: “Visoko je zarazan, ali ne izaziva težu kliničku sliku”

Barbara Čalušić

Foto: Pixsell / Novi list

Foto: Pixsell / Novi list

Kraken je visokozarazan zbog genetskih razlika, pa se njime mogu zaraziti svi koji su preboljeli neki podtip omikrona ili su se cijepili, ističe glavni epidemiolog PGŽ-a Dobrica RončevićRIJEKA – U Hrvatskoj je zabilježeno 12 slučajeva tzv. krakena, dosad najzaraznijeg podtipa omikrona koji je soj koronavirusa poznatog pod službenim nazivom XBB.1.5, potvrdili su jučer iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Od 12 slučajeva krakena, koliko je potvrđeno među uzorcima koji su od početka siječnja slani na sekvencioniranje, dva su slučaja potvrđena u Primorsko-goranskoj županiji.


Iz New Yorka


– Dva slučaja krakena potvrđena su među uzorcima koje smo slali iz našeg Zavoda, dok je ostatak potvrđen među uzorcima sa zagrebačkog područja. To je još uvijek mali udio u ukupnom broju zaraženih koronavirusom te ćemo tek vidjeti kako će se ovaj novi podtip ponašati u narednom razdoblju.


Činjenica je da je ovaj sadašnji val koji su prouzročili podtipovi omikrona BA.5 i nešto manje BQ.1 pri kraju, te se može reći da se u ovom trenutku po broju dnevnih slučajeva zaraze nalazimo pri kraju, odnosno na repu još jednog epidemijskog vala, ističe glavni županijski epidemiolog iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ-a dr. Dobrica Rončević.
Iz PGŽ-a je tijekom siječnja poslano oko 120 uzoraka na sekvencioniranje, što je oko 30 uzoraka tjedno, a to znači da je udio krakena u ukupnom broju oboljelih u PGŽ-u nešto veći od jedan posto.


– Prvi rezultati epidemiološke obrade, kojima smo ispitivali odakle su slučajevi krakena došli u PGŽ, pokazali su da je jedan evidentiran kod osobe koja je boravila u New Yorku, dakle u Americi, gdje je kraken već određeno vrijeme dominantan. Zasad je vrlo vjerojatno da će kraken izazvati nešto naglašeniju epidemiju, a to je pretpostavka na temelju zemalja gdje je dominantan. Pritom ne očekujemo strahovit porast, ističe Rončević.


Mjere opreza


Kako kaže Rončević, kraken je visokozarazan zbog genetskih razlika, zbog čega se njime mogu zaraziti svi koji su ranije preboljeli neki podtip omikrona ili su se cijepili. Ipak, što se tiče same kliničke slike oboljelih, kraken ne sugerira ni po jednoj osobini da bi mogao biti opasniji od prethodnih podtipova omikrona.


– Čini se da kraken ne izaziva težu kliničku sliku, a imunitet stečen cijepljenjem ili preboljenjem i dalje štiti od težih oblika bolesti, dodao je Rončević.


Iz HZJZ-a su poručili da su mjere opreza i dalje važne, posebno održavanje higijene i pranje ruku, a starijim i rizičnim skupinama savjetuje se izbjegavanje velikih okupljanja u zatvorenim i javnim prostorima. Pozivaju i ljude koji se još nisu cijepili da se dođu cijepiti.


WHO: Najlakše prenosiva varijanta korone

Kraken se prvi put pojavio u Sjedinjenim Američkim državama kao produkt spajanja dvaju različitih omikrona. Prema objavi Svjetske zdravstvene organizacije, XBB.1.5 podvarijanta je omikrona i najlakše prenosiva varijanta korone, ali ne podrazumijeva teže simptome, no brzina kojom se kraken širi zabrinjava stručnjake koji ističu da mutacije novom virusu omogućuju da lako uđe u stanicu i replicira se.


Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) također ističe da postoji mogućnost da bi ova varijanta mogla imati sve veći učinak na broj oboljelih od COVID-19 u Europi, ali ne u nadolazećem mjesecu jer je varijanta trenutačno prisutna samo na vrlo niskim razinama, dok se u SAD-u on ubrzano širi.


Unatoč brzoširećoj podvarijanti, očekuje se da će nakon skoro tri godine hitni odbor za COVID-19 Svjetske zdravstvene organizacije predložiti Glavnoj skupštini ukidanje »javnozdravstvenog izvanrednog stanja od međunarodne važnosti«, odnosno pandemije COVID-19.