Svjedočenje

Kovačević: Sastanak s Plenkovićem je bio tmuran. Magistar je rekao doktoru da taj memorandum ide

Portal Novi list

Dragan Kovačević odgovara na pitanja članova Antikorupcijskog vijeća Sabora na sjednici sazvanoj radi rasvjetljavanja afere u IniU Saboru je počela sjednica Antikorupcijskog vijeća, sazvana radi rasvjetljavanja afere u Ini. Na javno saslušanje odazvao se samo bivši šef Janafa i Uskokov optuženik Dragan Kovačević.


Da se neće odazvati još ranije su najavili premijer Andrej Plenković i bivši ministar gospodarstva Tomislav Ćorić. Na sjednici nema ni bivše zamjenice predstojnika Ureda predsjednika Vlade Tene Mišetić.


Na pitanja članova Antikorupcijskog vijeća odgovarat će tako samo Kovačević. Njega, podsjetimo, Uskok optužuje da je u zamjenu za namještanje milijunskih poslova raznim tvrtkama primio 6,2 milijuna kuna mita.
Dragan Kovačević stigao je na sjednicu, poručivši okupljenim novinarima da – ne daje izjave.


“Sve ću reći na Vijeću. Ja sam došao ovdje kao stručnjak da kažem par riječi”, rekao je Kovačević, prenosi N1.Na početku sjednice Hrvoje Zekanović prigovorio je Nikoli Grmoji da nema kvoruma, ali Grmoja je utvrdio da kvorum ipak postoji.


“Nažalost, nemate oči na potiljku”, poručio je Grmoja,


Grmoja je Kovačevića zamolio da iznese svoja saznanja oko uloge premijera Plenkovića, bivšeg ministra Ćorića oko preusmjeravanja nafte Mađarskoj, što je dovelo do gašenja Rafinerije nafte Sisak.


“Nisam ovdje došao kao pokajnik”


“Možete li tu svoju priču potkrijepiti određenim dokumentima?”, upitao je Grmoja.


Kovačević mu je odgovorio: “Nadam se da ćete mi dati da izgovorim svoje riječi, spreman sam za sva pitanja, dijelom i ona koja neće biti ugodna, pa i uvrede i provokacije.


Svašta sam prošao pa me ni najveće uvrede neće pokolebati. Nisam ovdje došao kao pokajnik, došao sam ovdje, što bi rekao magistar Plenković, i radi javnosti”.Uvodno se predstavio, kazavši da je doktor ekonomskih znanosti, a prije utamničenja, kako je sam rekao, bio je predsjednik Uprave Janafa.


“Što se tiče poslovanja, ono je išlo u smjeru da smo puno investirali da bi Hrvatska danas bila energetski puno bolja nego prije tih investicija. Napravili smo gotovo milijun tona skladišnog kapaciteta za vrijeme mog mandata.


Napravili pravce, povezali cijeli sustav, sve je to trajalo devet godina i u jednom trenutku kad je sustav došao na svoje, onda mi je došla milicija”, rekao je Kovačević.


“Potpisao sam najbolji korporativni ugovor”


Dodao je da se na sastanak Vijeća nije došao braniti, ali da mora reći jednu rečenicu.


“Vi slušate jednu stranu, to su tužitelji, koji prenesu medijima, a vi to pročitate i donesete zaključak. Istina je malo drugačija. Tužitelj je samo jedna strana u postupku.


Što se tiče odnosa Ine i Janafa Siska, najviše me ponukalo oko toga da su radnici iz Siska. Ja sam bio u uredu magistra Plenkovića jednom. Taj sastanak je bio pripreman na nivou ministara.


Ministar je na nas vršio pritiske da mi potpišemo memorandum. Taj je pritisak vršen 10 godina, ja 10 godina to slušam”, rekao je Kovačević.


“Ja sam doslovno rekao da je to iznad mojih shvaćanja korporativnog upravljanja”, rekao je Kovačević, pa dodao da se oko još jedne strane mora ograditi.


“Što se tiče Janafa, ja bih sutra potpisao taj ugovor. To je najbolji korporativni ugovor. Mi smo zaradili na tome i kad kažu da sam ja dalje potpisivao, da”, rekao je Kovačević.


O izvozu hrvatske nafte u Mađarsku


Nastavio je pričati o memorandumu o izvozu hrvatske nafte u Mađarsku.


“Taj memorandum je političko pitanje, on je politički papir. Ina i Janaf su se mogli dogovoriti, međutim, čim je ministarstvo potpisnik tog memoranduma, ono je dobilo političko svojstvo. Ni ministar Ćorić nije bio za da potpiše.


Dva-tri puta je taj ugovor dolazio do nas, bez ikoga iz ministarstva. Svi su odugovlačili s potpisom, jer su imali osjećaj da to nije dobro. A nije dobro da milijun tona izvezete svoga resursa u drugu državu i vraćate derivate 3-4 puta skuplje, rekao je Kovačević.


O sastanku s Plenkovićem


Potom je opisao ključan sastanak s premijerom Andrejom Plenkovićem.


“Na tom sastanku je bilo šest ljudi. Za stolom su sjedili magistar Plenković, Ćorić, ja, dva savjetnika magistra Plenkovića za pravna pitanja, jedan za energetiku Ine i zamjenica predstojnica Ureda, Tena Mišetić. Ona je sjedila za glavnim stolom, a mi za okruglim stolom.Ja sam pozvan na konzultacije da kažem što mislim o tome. Ja sam rekao da to nije dobro za energetsku sigurnost, nacionalnu sigurnost Hrvatske, da što se tiče korporativnog dijela za Janaf, da je to jako dobro, ali da mislim da su energetski nacionalni interesi iznad korporativnih interesa društva.


Doktor Ćorić je, onako, i hoće i neće, a ja sam rekao da taj memorandum u tom obliku ne mogu potpisati. Magistar Plenković je doktoru Ćoriću rekao da taj memorandum ide. Sastanak je protekao u dosta tmurnoj atmosferi, rekao je Kovačević.


“Rekao sam uzmi sve što možeš, Mađari su sve plaćali


Kovačević je dodao da na sastanke u Inu nije išao, ali da je memorandum potpisan.


“Cijela bit toga je potpisivanje memoranduma. Nitko nije rekao zatvori Rafineriju Sisak, ali kad se potpisalo, tog je trenutka Rafinerija Sisak bila zatvorena”, rekao je Kovačević.


“Kad smo potpisali, ja sam rekao uzmi sve što možeš, Mađari su sve plaćali”, rekao je Kovačević.


Kreću pitanja članova Antikorupcijskog vijeća


Potom je krenuo odgovarati na pitanja članova Antikorupcijskog vijeća.“Ako možete to staviti u vremenski okvir. Mislim da bi trebalo barem objasniti okvir ili sukus memoranduma koji spominjete”, rekao je Krešimir Planinić.


“Sukus je da se napravi prespoj od Rafinerije Sisak prema Janafu i da može nafta iz skladišnih kapaciteta Ine ići u naftni tok prema Mađarskoj.


Ona je popraćena elementima koji su bili zanimljivi, da će se požuriti obnova dijela naftovoda koja nije napravljena, ali sukus svega je bio kako da ta nafta uđe u naftovodni sustav, rekao je Kovačević.


Uslijedilo je pitanje SDP-ove Mirele Ahmetović.


“Spomenuli ste da su svi ministri u svim vladama na vas vršili pritisak da se napravi spojnica rafinerije Sisak prema naftovodu Janafa. Nije mi jasna ta priča, predstavljate da ste vi cijelo vrijeme to sprečavali, iako postoji indicija da ste bili zagovornik i ako ste sprečavali, žao mi je što ovaj put niste to spriječili.


Što vas je spriječilo da vi donesete odluku da Janaf neće ići u to i tako zaštitili nacionalne interese? Zašto ste sudjelovali u pregovorima o memorandumu, a sami kažete da ima 10 godina povijesti memoranduma, ako se s njime niste slagali?


Po kojoj cijeni se nafta izvozi iz Hrvatske u Mađarsku?


Ono što je važno hrvatskoj javnosti, a na što izbjegava odgovoriti i Plenković i Filipović i bivši ministar Ćorić, po kojoj cijeni se nafta iz Hrvatske izvozi u Mađarsku iz razdoblja otkad je počela do danas?”, upitala je Ahmetović.


“Krenut ćemo od zadnjeg – ne znam. To nitko ne zna osim Ine, po kojoj se cijeni izvozi ta nafta. Mi naplaćujemo transport po toni, nevezano kolika je cijena. Druga stvar, za zaštitu nacionalnih interesa – tu niste u pravu.


Janaf je dioničko društvo, satkano od puno dioničara, i ono nije u državnom vlasništvu. Prije svega, skrbite o dioničarima, ali imate priču da je to bio čisti komercijalni ugovor, on bi se sastojao između dva trgovačka objekta, a ovdje se umiješala Vlada. Donesen je takav memorandum, neću uopće ulaziti u to je li to koruptivno ili nije.


Što se reverzibilnosti tiče, mene su uvjeravali da je to tehnički nemoguće. Ako nafta ide od Omišlja, ne možete je preusmjeravati, morali biste raditi još jednu cijev. Zašto ne? Nije loše u ovakvim situacijama otvoriti Sisak”, rekao je Kovačević.


Saborska zastupnica Dalija Orešković najavila je da želi dati širi osvrt i na sastanak Odbora za Ustav, kao i na sjednicu Antikorupcijskog vijeća.


“Cilj je utvrditi manjkavosti u upravljanju, rekla je Orešković pa Kovačeviću postavila nekoliko pitanja. “Tko je obavljao ulogu člana Skupštine? Tko je ispred resornog ministarstva eventualno bio nominiran kao član Skupštine?


Jesu li o tome prethodile bilo kakve rasprave unutar tijela Janafa, koje su trebale pripremiti analize, troškove i koristi i jesu li o tome bile donesene odluke Uprave ili NO-a?


Može li Ina ponovo pokrenuti proizvodnju u Sisku ili ne?


Tko je inicirao sklapanje memoranduma? S obzirom da je memorandum potpisan, rekli ste da je dobar s korporativne strane, a nije dobar za nacionalne interese, imam pitanje – jeste li, ako ste već bili predsjednik Uprave, bili svjesni da se hrvatska nafta visoke kvalitete prodaje po niskoj cijeni, a prodaje po visokoj, jeste li se potrudili napraviti analizu je li financijska šteta za građane u razlici cijene nafte znatno veća od eventualne koristi za Janaf kao jednu od nacionalnih kompanija, zato što je, eto, MOL platio nadogradnju spremnika i cijevi?”, upitala je Orešković.


“Ovo su sve pitanja za Inu. Ina je ta koja prodaje. Ovdje imate stratešku odluku. Cjenovna pitanja su za Inu. Oni su ti koji prodaju tu naftu. Pitanje koje se može ili ne može odgovoriti jest je li Ina spremna revidirati svoju situaciju i ponovno pokrenuti proizvodnju u Sisku ili ne. To je naša tema”, rekao je Kovačević.Koškanje Zekanovića i Grmoje


Hrvoje Zekanović je tražio povredu Poslovnika pa je zaiskrilo između njega i Grmoje.


“Nećete me se riješiti”, rekao je Zekanović Grmoji.


“HDZ-u bi bilo najbolje da vas se riješi”, uzvratio mu je Grmoja.


“Bolje bi bilo materi i ćaći da te se riješe”, rekao je Zekanović.


“HDZ-u bi bilo najbolje da vas se riješe”, rekao je Grmoja.


“Tvom bi materi i ćaći bilo najbolje da su te se riješili”, uzvratio mu je Zekanović.


Nakon ovog koškanja Zekanovića i Grmoje uslijedilo je pitanje Željka Jovanovića.


“Iz svega što je Kovačević govorio jasno je da je zatvaranje Rafinerije štetno za Hrvatsku, rekao je Jovanović. Ako sam dobro razumio, Plenković je naredio ministru Ćoriću da se potpiše ovakav memorandum.


Je li Ćoriću Plenković objasnio koji su njegovi motivi i zašto je zatražio da se to učini? Iz ovoga što ste vi rekli da je potpuno jasno da je naredbom Plenkovića zatvorena sisačka rafinerija, rekao je Jovanović.


“Ovo nije vojska, sugerirano je ministru da se taj memorandum zgotovi i potpiše”, rekao je Kovačević.


Zašto Kovačević nije obznanio pritiske da se zatvori rafinerija Sisak?


Mirela Ahmetović tražila je stanku. I Katarina Peović tražila je stanku u ime HSS-a i Radničke fronte, dodavši da je već 2014. godine rečeno da će se zatvoriti rafinerija Sisak.


“Kovačeviću, zašto niste obznanili pritiske da se zatvori rafinerija Sisak? Zašto niste obznanili pisma i reakcije radnika, gdje su upozoravali Vlade vezano uz rafineriju Sisak? Nakon toga su završavali u obavijesnim razgovorima u policiji”, rekla je Peović.


Grmoja je rekao da će odobriti jednu stanku jer se inače razvodnjava priča.“Naravno da je, kad sam spomenula Most, krenulo ušutkavanje”, rekla mu je Peović.


“Molim vas sve da se fokusiramo, jer znam što se dogodi kad krenemo u ovom smjeru”, rekao je Grmoja.


“U kakvoj biste torbi spremali novac u prtljažnik?”


Grmoja je nastavio sjednicu, a Hrvoje Zekanović postavio je pitanje.


“Kad biste mogli baciti mobitel sa Savskoga mosta, biste li ga bacili odmah ili malo dalje? U kakvoj biste torbi spremali novac u prtljažnik, s patentom, bez patenta…?


Niste rekli da je memorandum dokument koji nije obvezujući. Cijelo vrijeme govorimo o interesantnoj konstrukciji. Govorimo o nečemu, a nismo rekli ništa. Komentirajte mi i ono što je rekao Hrebak, da je od vas dobio poluprijeteću poruku.


Zanima me, kako vam je slušati sada kolegicu Orešković, koja vam sada ovdje docira, pravi se svetica, a nedavno vas je molila, uvjetovala, lobirala, radila sve da proda Janafu svoje odvjetničke usluge.


Kad ste bili u Slovenskoj, tamo je bio vaš klub, je li tako? Tamo je dolazio i predsjednik Milanović. Jeste li možda s njim neformalno razgovarali o ovim temama?”, upitao je Zekanović.


“Vaša pitanja su meni ovako light, nisu nešto. Nisam bacio nikakve mobitele s nikakvog mosta. Ne znam kako bih. Druga stvar koju ste pitali je pitanje torbe.


U nikakvom gepeku nije bio nikakav novac. Novac koji sam vozio je moj novac i novac moga partnera. Svašta čitate, ali čitajte i moju obranu, poručio je Kovačević.


Kolegica Orešković najnormalnije traži posao. Nije me molila na nikakvim koljenima, to je bilo nepristojno od mene. Tražila je posao, kao što traže svi odvjetnički uredi.


Janaf nije u sustavu javne nabave. Ja sam u prvom naletu, kako vi to sad tendenciozno prikazujete, bio priveden zbog povreda u javnoj nabavi pa je utvrđeno da to nije javna nabava.


Što se tiče gospodina predsjednika Zorana Milanovića, nisam ga vidio dugo vremena i nema nikakve koordinacije s njim”, rekao je Kovačević.


“Vidio sam patnju radnika sisačke rafinerije i žao mi je”


Sljedeće pitanje postavila je Katarina Peović.


“Jeste li bili upoznati s reakcijama radnika rafinerije Sisak, kada su upozoravali da se ono što se zbiva u rafineriji kosi s javno komuniciranom strategijom prema rafineriji i kosi se s ugovorom da će rafinerija Sisak biti obnovljena, ne samo održana?”, upitala je Peović.


“Nažalost, nisam upoznat, ali vidio sam patnju tih ljudi i žao mi je. Ako je moguće neka se napravi bilo kakav pritisak da se rafinerija Sisak ponovno pokuša staviti u pogon”, rekao je Kovačević.


Karolina Vidović Krišto upitala je Kovačevića je li bio upoznat s imenovanjem MOL-ovih ljudi od strane hrvatske države?“Pitanje upravljanja kompanijama u Hrvatskoj svelo se na to da smo mi u 20-30 godina uništili cijelu industriju. Da me pitate je li Ina trebala biti u hrvatskim rukama ili u nekim drugo, ne mogu reći. Ja sam pobornik toga da je vlasništvo nebitno, a da je važno upravljanje”, rekao je Kovačević.


Stephen Bartulica je pitao Kovačevića da detaljno opiše sastanak jer Ćorić govori druge stvari.


“Ako pažljivo čitate njegovu izjavu, doktor Ćorić nije govorio suprotno od ovog. Nitko Ćoriću nije rekao da zatvori rafineriju”, rekao je Kovačević.


Kuzmanića impresioniralo Kovačevićevo domoljublje


Matka Kuzmanića impresionirale su dvije stvari oko Kovačevića.


“Impresioniran sam dvjema stvarima, to je razina znanja koje posjedujete o sisačkoj rafineriji, o tome što bi se moglo napraviti… Druga stvar je razina vašeg domoljublja i načina na koji čuvate nacionalne interese.


Zbog čega, pošto ste jako inteligentna i poslovno sposobna osoba u ovom području, zašto niste javnost upoznali s pritiscima koji su na vas vršeni x godina prije?, upitao je zastupnik Matko Kuzmanić.


“Moguće je da sam trebao izići i razmišljao sam oko toga. Možda je trebalo reći, dajem ostavku, skloni se. Moguće da sam tu napravio grešku. A što bi se dogodilo? Ništa se ne bi dogodilo, proces bi dalje išao”, rekao je Kovačević.


Vesna Vučemilović iz Domovinskog pokreta rekla je da rafinerija u Sisku nije izgubljena nego konzervirana.


“Ona se još uvijek može pokrenuti, ali ne još dugo”, rekla je Vučemilović.


“Kad slušam vas i čitam ono što je rekao Ćorić, postavlja se pitanje jeste li vi bili na istom sastanku”, rekla je Vučemilović i dodala da nitko ne bi bio iznenađen da Ćorić sutra bude uhićen.


“Vi morate procijeniti tko govori istinu, ja sam rekao ono što znam”, rekao je Kovačević i dodao da Ćorić i nije komentirao taj sastanak.


Dalija Orešković naglasila suštinu


Dalija Orešković želi naglasiti suštinu: “Suština je ta da u Ini mađarska strana ima većinsko pravo upravljanja. Ista situacija je u Nadzornom odboru”.


“Ina tu odluku može donijeti, ali je ne može provesti bez odluke hrvatskih vlasti jer nema cijevi kojima naftu može provesti”, rekla je Orešković.


Jedan od članova uprave Ine je prijatelj Andreja Plenkovića i treba ih ispitati, rekla je Orešković.


“Onog trena kad su se povezale cijevi, tog trena je omogućeno MOL-u da transportira naftu kako odgovara mađarskoj strani”, rekla je.


Kovačević je samo jedna od karika koja će dokazati postoji li sistemska korupcija u tvrtkama kojima upravlja država, rekla je Orešković.


“Plenković u Inu postavlja svoje prijatelje. U korporativne sektore postavlja svoje ljude koji nekad rade po nalogu uprave, a nekad za nekog drugog”, rekla je Orešković.“Očito su se između hrvatske i mađarske strane postignuti tajni dogovori koji idu na ruku Mađarima. Visoki dužnosnici još od Sanadera su to znali”, rekla je Orešković, dodavši da traži popis ljudi koji su ulazili i izlazili iz prostorija u kojem su bili sastanci.


“Zašto ste, vi, Kovačeviću cijelo vrijeme šutjeli?”


Mirela Ahmetović rekla je da danas nisu odgovorena ključna pitanja.


“Ključno pitanje je zašto ste cijelo vrijeme šutjeli”, rekla je Kovačeviću.


“Drugo pitanje na koje nismo dobili odgovor je koja je cijena nafte koja se izvozi u Mađarsku. Odgovori su, vjerujem, vrlo poznati, ali ovo nije tijelo na kojem će se ti odgovori dati”, rekla je.


Pitala je Kovačevića jesu li mu Ćorić i Plenković nešto dali za njegovu šutnju i jesu li mu nešto ponudili. Pitala je i jesu li Plenković i Ćorić vršili pritisak i na nekom drugom sastanku.


Kovačević nije rekao ni koji su Plenkovićevi motivi za inzistiranje na tom memorandumu, kaže Ahmetović, upitavši Kovačevića i zašto je razgovarao o nečemu s čime se ne slaže.


Plenkovića treba pitati zašto je uputio memorandum koji je za posljedicu imao gašenje sisačke rafinerije, rekla je na kraju.


Ja želim da ljudi znaju koliko smo mi novca izgubili, koliko je to vrtića, škola koje gubimo svaki mjesec samo na toj odluci, rekla je Sandra Benčić.


“Je li Plenković lagao kad je ovo rekao?”


Katarina Peović rekla je da je Plenković u rujnu 2020. godine rekao da ne zna ništa o zatvaranju rafinerije.


“Je li Plenković lagao kad je ovo rekao u rujnu 2020. godine?”, pitala je Kovačevića.


Benčić kaže da je jasno da je Plenković dao nalog da se zatvori rafinerija, te pitala Kovačevića koliko je Hrvatska izgubila na navodnom snižavanju oznake kvalitete nafte koju izvozi, na koncesijama i razlici između cijene po kojoj se izvozi i po kojoj se uvozi.


“Kad budemo znali koliko je proračun izgubio možemo s pozvati sve građane da traže ostavku ove Vlade”, rekla je.


Plenković cijelo ovo vrijeme brani Orbana od Europske unije, dodala je Benčić.


Peović je rekla da je stvar poštenja reći da je prvi krimen bila privatizacija Ine koju je pokrenuo SDP, te da je i Most zagovarao gašenje rafinerije. Grmoja kaže da dio o Mostu nije istina, a reagirala je i Mirela Ahmetović, odbacivši tvrdnje Peović.


“Sastanak je trajao pola sata, ne više”


“Je li netko rekao da se ne potpiše memorandum? Vrlo jednostavno. Na tom sastanku sam ja bio prvi, zadnji i jedini put u Vladi.


Ja sam argumentirao, kao što sam i desetak puta isto, da to korporativno može imati smisla, ali energetski ne i da će doći do zatvaranja rafinerije. To je posljedična odluka toga. Sastanak je trajao pola sata, ne više”, rekao je Kovačević.


“Mi smo, ja mislim, dobili odgovore na ono što smo tražili ovdje. Na sva pitanja, naravno da nismo, imamo i određena pitanja koja ćemo postaviti određenim tvrtkama”, rekao je Grmoja.


“Tko je ugovorna strana Janafu za transport nafte u Mađarsku, Ina ili MOL”, upitala je Ahmetović.


“Sporazum je između Ine i Janafa i nisu oni platili ništa, oni su platili nešto, ekonomsku cijenu toga. Transport nafte od Omišlja do Mađarske plaća MOL, a od Siska do Omišlja plaća Ina”, rekao je Kovačević.


“Janaf i Ina su hrvatskim sredstvima platili da bi se hrvatska nafta iz hrvatskih bušotina izvezla MOL-u da bi mađarske rafinerije mogle raditi, a da se hrvatska rafinerija ugasi. Meni dovoljno”, rekla je Ahmetović.


Ovo je jedna mala pobjeda onih koji žele da ova naša Hrvatska bude barem malo slobodna od korupcije, rekao je Grmoja i zaključio sjednicu, prenosi N1.