Spor

Kosor: Granični spor sa Slovenijom vratiti u Sabor, a Vlada treba ponuditi razumno rješenje

Boris Pavelić

Foto D. KOVAČEVIĆ

Foto D. KOVAČEVIĆ

Nemoguće je zamisliti da bi se Hrvatska i Slovenija mogle dogovoriti da traže objašnjenje o nečemu što za Hrvatsku ne postoji, kazala je Kosor za naš list. S druge strane, ona je svjesna kako su dvije zemlje u pat poziciji, u kojoj će Hrvatska »uvijek govoriti da presuda ne postoji, dok će Slovenija inzistirati da se presuda provede«

 Bivša premijerka o izjavi povjerenika EK-aMain Headline: Subtitle:Podsjeća da je i njezina vlada, nakon dogovora s tadašnjim slovenskim premijerom Pahorom, tražila odobrenje Sabora da potpiše dogovor o arbitraži te tvrdi da sadašnja vlada nema političke hrabrosti da Saboru ponudi razumno i provedivo rješenjeLines of Text:ZAGREB – Presuda Arbitražnog suda o graničnom problemu sa Slovenijom za Hrvatsku ne postoji i na nju se ne treba vraćati, ali iz pat pozicije može se izaći tako da vlada u Saboru testira neku novu mogućnost, koja bi se, uz mnogo političke hrabrosti, mogla temeljiti čak i na odbačenoj presudi, izjavila je jučer za naš list bivša premijerka Jadranka Kosor, koja je 2010. postigla dogovor sa Slovenijom i time omogućila ulazak Hrvatske u EU.

Bivšu premijerku zamolili smo komentar izjave slovenskoga povjerenika u Europskoj komisiji (EK) Janeza Lenarčiča, koji je u ponedjeljak predložio da Hrvatska i Slovenija od Suda EU-a zajednički zatraže mišljenje je li presuda Arbitražnog suda obvezujuća za obje države.


»Sudu bi se moglo postaviti vrlo jednostavno pitanje: je li arbitražna presuda obvezujuća za obje strane. Slovenija je uvjerena da jest, dok se Hrvatska tome protivi. Neka onda o tome svoje mišljenje da sud«, kazao je Lenarčić u intervjuu slovenskoj novinskoj agenciji STA.


​Pitajte Sabor


​Komentar Lenarčičeve izjave zatražili smo od Ministarstva vanjskih i europskih poslova (MVEP), ali do zaključenja ovog broja našeg lista odgovor nismo dobili. Jadranka Kosor smatra Lenarčičev prijedlog bespredmetnim.
– Hrvatska je iz arbitražnog sporazuma i iz Arbitražnog suda izašla 2015. zbog poznatih razloga.


Za Hrvatsku ne postoji ni taj sud, ni njegova presuda.


Nemoguće je zamisliti da bi se Hrvatska i Slovenija mogle dogovoriti da traže objašnjenje o nečemu što za Hrvatsku ne postoji, kazala je Kosor za naš list.


S druge strane, ona je svjesna kako su dvije zemlje u pat poziciji, u kojoj će Hrvatska »uvijek govoriti da presuda ne postoji, dok će Slovenija inzistirati da se presuda provede«.Komentar Lenarčičeve izjave za naš je list dao i IDS-ov eurozastupnik iz Istre Valter Flego. Podsjećajući kako je »sporazum o arbitraži za Hrvatsku završio jednoglasnom odlukom Sabora još 2015. godine, zbog bitne povrede sporazuma od strane Republike Slovenije«, Flego »ne vidi razlog zašto bi se s pitanjem graničnog spora ponovno vraćali na Sud EU, koji se jasno opredijelio nenadležnim za to pitanje«. Flego naglašava kako je »Lenarčič povjerenik svih europskih građana i ne smije vršiti politički pritisak«.– Kao član Europske komisije, koja je politički nepristrano tijelo, on se mora oduprijeti bilo kakvom pokušaju politizacije procesa, ističe Flego, koji granični spor smatra »bilateralnim pitanjem koje bi trebalo biti prioritet i hrvatske i slovenske vlade«.– Najrazumnije bi bilo da obje strane, u duhu dobrosusjedskih odnosa, i na dobrobit svih naših građana, uključujući ribare, poljoprivrednike i poduzetnike uz granicu pronađu zajedničko rješenje. Nedopustivo je da se problemi odnosa dvaju zemalja prelamaju na leđima naših građana i ribara koji dobivaju kazne van svake pameti. Hrvati i Slovenci nisu samo susjedi, Hrvati i Slovenci su prije svega prijatelji i partneri, kazao je Flego u izjavi za naš list.


Zato bi za Hrvatsku, prema mišljenju Kosor, »bilo pametno da pođe u instituciju koja je odlučila o izlasku iz arbitraže, a to je Sabor«.


Bivša premijerka naime drži da je »vlada već trebala u Sabor doći s razumnim prijedlozima i pitati parlament kako da riješi problem«. Ona pritom podsjeća da je i njezina vlada, nakon dogovora s tadašnjim slovenskim premijerom Borutom Pahorom, tražila odobrenje Sabora da potpiše dogovor o arbitraži.


– Sabor je to najprije odobrio, a potom i ratificirao naš dogovor. No, Saboru morate ponuditi razumno i provedivo rješenje, kaže Kosor, koja drži da za to manjka političke hrabrosti, naročito u vladi Andreja Plenkovića, pa još u sadašnjoj predizbornoj godini.


​Neugodna tema


– Političari od toga bježe, jer se boje da bi im to moglo ugroziti rejting. No ugrožavalo ga je i meni, jer su svi, od bivšeg premijera do opozicije, vikali da sam prodala Hrvatsku, podsjeća Kosor.


– Istinski hrabri političari usudili bi se pitati čak i to može li nepostojeća odluka nepostojećeg suda biti temelj za rješenje koje bi bilo prihvatljivo za Hrvatsku, dodaje ona.


– I to može biti početna teza da se sjedne za stol. No, bojim se da zasad ni s jedne strane nema hrabrosti za taj korak: Slovenija će sigurno još neko vrijeme biti ukopana u zahtjevu za provedbom odluke arbitražnog suda, a Hrvatska na poziciji kojom je Sabor 2015. obvezao svaku buduću vladu, kaže Kosor.


U isto vrijeme, konstatira ona, nedostaje hrvatsko-slovenski politički dijalog o problemu.


– Sve ove godine, ni predsjednici ni premijeri nisu razgovarali i predlagali rješenja. Neprihvatljiv je prijedlog da zajedno idemo pred Sud EU-a, ali put uvijek postoji. Štoviše, mislim da bi danas u Hrvatskoj bilo lakše postići konsenzus nego 2010. Ali, netko taj razgovor mora započeti, kaže bivša premijerka.