Pogoršanje situacije

Koronavirus u Hrvatskoj: Imamo 76 novooboljelih, brojke bi uskoro mogle biti troznamenkaste

Hina

Foto Davor Puklavec PIXSELL

Foto Davor Puklavec PIXSELL

Trenutne brojke nisu baš sjajne, ali nisu ni poražavajuće, rekla je Marija BubašPomoćnica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Marija Bubaš izjavila je u četvrtak ujutro kako je, od jučer u 12.15 sati, u Hrvatskoj 76 novooboljelih od koronavirusa.


»Trenutne brojke nisu baš sjajne, ali nisu ni poražavajuće. Jučer smo imali 53 novoboljela, danas je to 76, od jučer u 12.15 sati«, rekla je Bubaš za N1.


To je, kaže porast, ali nije neočekivan s obzirom na trenutna »okupljanja raznoraznog tipa«.
Na pitanje o mogućim novim mjerama koje bi se odnosile na svadbe i slična druženja većeg broja ljudi, Bubaš je rekla kako ne bi govorila o ograničavanjima »jer do sada nismo dovoljno prakticirati ono što možemo prakticirati, a piše u preporukama«.
»Razmišlja se o tome da se uvede obavezna evidencija i da se uvede kao nekakav organizator okupljanja, bio on privatna ili pravna osoba, da se uvede nekakva obveza kontaktiranja njegovih uzvanika i da podsjeti uzvanike ako imaju bilo kakve simptome radje ostanu kod kuće«, rekla je Bubaš.


Naglasak je, kaže, na odgovornom ponašanju, a ne na restrikcijama i ograničenjima.


Bubaš se osvrnula i na nošenje maski, no na pitanje hoće li one biti obvezne rekla je kako to prepušta Stožeru da odluči.
«Istraživanja govore da čak i nošenje platnenih maski smanjuje širenje zaraze čak i do 30 posto. A ako je točno da će nas epidemija pratiti i na jesen, i da će klinička slika kod oboljelih biti teža, zašto ne bismo razmišljali o maskama i u zatvorenom i u otvorenome. Ima zemalja koje preporučuju diljem svijeta nošenje maski i to je obilježje ne samo ove pandemije nego je postalo i dijelom kulture u nekim zemljama«, rekla je Bubaš.


Ustvrdila je i kako smo mi među zemljama u kojima se maske najmanje nose.


Njezin je dojam, kaže, da se, kada je riječ o broju oboljelih, »stvari za sada uspjevaju držati pod kontrolom« no ako se građani ne budu pridržavali propisanih mjera brojke bi mogle biti i troznamenkaste.