Čak 14 oboljelih u Europi

KORONAVIRUS POSTAO GLOBALNA OPASNOST Hrvatska jača nadzor na granicama

Barbara Čalušić

Talijani su prilično uplašeni epidemijom, a turisti iz Azije dolaze li, dolaze - prizor iz Venecije / Reuters

Talijani su prilično uplašeni epidemijom, a turisti iz Azije dolaze li, dolaze - prizor iz Venecije / Reuters

Zaista ne postoji mogućnost da je nečiji život ovog časa ugrožen u Hrvatskoj. Nemamo potvrde o virusu kod nas, poručio je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak. Službe su, dodao je, spremne za sve scenarijeRIJEKA/ZAGREB – Zbog epidemije koronavirusa, Hrvatska je jučer stupanj spremnosti podigla na tzv. zdravstveni nadzor, što znači nadzor epidemiološke službe nad svim osobama koje dolaze iz kriznih žarišta i iz onih zemalja gdje ima oboljelih.


– Nema mjesta panici, poručili su članovi Kriznog stožera koji su se zbog razvoja situacije sastali jučer poslijepodne. Nadležne službe kontinuirano prate sve aktivnosti i u stalnom su kontaktu s međunarodnim institucijama.


– Podignute su mjere opreza za zemlje EU-a, pa ćemo i mi isto tako obavljati nadzor granica kao što radimo i sada, ali ćemo provjere intenzivirati. Također, osigurava se zaštitna oprema, sve što je u ingerenciji Kriznog stožera Ministarstva zdravstva, rekla je nakon sjednice Kriznog stožera Maja Grba-Bujević, ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu.
– Zaista ne postoji mogućnost da je nečiji život ovog časa ugrožen u Hrvatskoj. Nemamo potvrde o virusu kod nas, poručio je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak. Službe su, dodao je, spremne za sve scenarije.U jedinici intenzivnog liječenja za djecu KBC-a Split preminuo je 8-godišnji dječak koji je prije desetak dana doveden u bolnicu zbog teških komplikacija gripe. Dijete je, prema dostupnim informacijama, dobilo encefalitis, odnosno upalu moždanog tkiva. Odmah po prijemu u bolnicu primijenjene su najsuvremenije metode liječenja, ali bez rezultata. U Hrvatskoj je od gripe dosad oboljelo 5.368 osoba, od toga 2.458 samo tijekom četvrtog tjedna 2020. godine. Ovu sezonu gripe epidemiolozi smatraju blažom od prošlogodišnje. Najveće stope oboljelih zabilježene su na području Koprivničko-križevačke, Ličko-senjske i Šibensko-kninske županije. Umrlo 213 bolesnika


– Hrvatska tradicionalno ima odlično organiziranu epidemiološku službu, to se već dokazalo. Uključili smo graničnu policiju, inspektorat, agenciju za civilno zrakoplovstvo. Razmjenjujemo informacije, dogovaramo se o mjerama. Zasad su sve službe i sva tijela spremni za bilo što što se dogodi, rekao je Capak te dodao da broj zabilježenih slučajeva u Europi predstavlja jako niski rizik.


Na pitanje novinara o kineskim državljanima koji su ušli u Hrvatsku bez pregleda, Capak je odgovorio kako se uvijek može dogoditi propust jer milijuni putnika dolaze na granice. Pojasnio je da će granični policajac kod kontrole putovnica znati odakle tko dolazi, a ako postoji sumnja da osoba dolazi sa zaraženog područja, ili ako postoji mogućnost da je bila u kontaktu sa zaraženima, postoji sanitarna inspekcija koja će kontaktirati epidemiologa, a onda će se vidjeti postoje li simptomi i sve će se provjeriti. Istaknuo je i kako građani ne trebaju strahovati od pošiljaka koje stižu iz Kine, jer »virus ne može dugo preživjeti izvan živog organizma, pa nema opasnosti da će se netko putem pošiljke ili odjeće zaraziti koronavirusom«.


Strukturalni model koronavirusa / Reuters


Strukturalni model koronavirusa / ReutersStručnjaci Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u četvrtak su proglasili globalno izvanredno stanje zbog koronavirusa koji je do sada ubio 213 osoba. Prema posljednjim podacima HZJZ-a, trenutni je broj laboratorijski potvrđenih oboljelih od virusa nCoV u svijetu 9.834, umrlo ih je 213, a u EU-u je zabilježeno ukupno 14 zaraženih, i to u Njemačkoj, Francuskoj, Finskoj i Italiji.Italija je proglasila izvanredno stanje nakon što je potvrđeno da se u Rimu dvoje pacijenata liječi od ovog virusa. Italija je otkazala sve letove prema Kini, a talijanski je premijer Giuseppe Conte naglasio da su prva država EU-a koja je poduzela takve mjere opreza.

Zbog pojave i širenja koronavirusa ovog se tjedna sastao i Stožer za zarazne bolesti Primorsko-goranske županije. Kako kaže voditelj Službe za epidemiologiju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ-a dr. Dobrica Rončević, razloga za paniku nema.


– Sustav se bazira na ranom otkrivanju bolesti onih koji su doputovali u Hrvatsku i za koje je utvrđeno da su boravili u Wuhanu i okolnoj regiji iz koje se virus proširio po svijetu. Većina slučajeva izvan Azije rano je otkrivena i nije došlo do širenja bolesti, no računamo da bi u Hrvatsku mogle i dalje dolaziti osobe s tog područja što se računa kao pozitivna anamneza, kao i da dolaze osobe koje su bili u kontaktu s oboljelima te one koje imaju kliničke znakove bolesti.U posljednjem epidemiološkom tjednu u Hrvatskoj je zabilježeno 2.458 novih slučajeva gripe, čime se sveukupan broj oboljelih u ovoj sezoni popeo na 5.368. U PGŽ-u, prema podacima Službe za epidemiologiju, broj oboljelih sveukupno iznosi 129 osoba s time da je 67 novih slučajeva gripe zabilježeno u proteklom tjednu. Signal je to, prema riječima epidemiologinje dr. Danijele Lakošeljac iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ-a, da u predstojećim tjednima možemo očekivati veće širenje gripe.– U pravilu vrhunac gripe nastupa koncem siječnja i u veljači, a povećana učestalost novih slučajeva gripe mogla bi biti znak da se približavamo vrhuncu epidemije. Ove godine u laboratorijski potvrđenim slučajevima najzastupljenija je gripa tipa A koja je potvrđena u ukupno 84 posto slučajeva. Također, zanimljivo je da je kod svih laboratorijski ispitivanih slučajeva gripa potvrđena u samo 60 posto slučajeva, što znači da haraju i druge viroze slične gripi, kaže Lakošeljac.

 Odgoda putovanja


Ako se kod nas pojavi osoba s kliničkim znakovima koronavirusa, ona odmah treba biti zadržana, trebaju se obavijestiti epidemiološke službe te hitna medicinska služba koja dolazi po tu osobu i smješta je u bolnicu, objašnjava Rončević.


Kako dodaje, pozitivna anamneza, odnosno činjenica da osoba dolazi u Hrvatsku iz Kine, zasad još nije razlog da tu osobu treba staviti pod zdravstveni nadzor, ali je moguće da će se taj dio protokola u budućnosti revidirati.


Iako se građanima preporučuje da odgode eventualna turistička putovanja u Kinu, migracije zbog posla, kao što je to slučaj s pomorcima, puno je teže odgoditi.


Simptomi koronavirusa, kako kaže, slični su gripi ili blažoj respiratornoj virozi. Mogu se javiti hunjavica, bol u prsima i otežano disanje, redovito praćeni povišenom temperaturom, a simptomi mogu biti vrlo blagi, ali i teške upale pluća.


– Zasad se ne može sa sigurnošću govoriti o načinima širenja bolesti, no kao najizvjesniji spominju se hrana i zrak, što nas upućuje da bi bilo dobro opskrbiti se zaštitnim maskama, poručuje Rončević.