"Poslovanje po mjeri obitelji"

Konferencija UNICEF-a i HUP-a: Djeca primjećuju da roditelji rade dulje od osam sati

Hina

Foto Sanjin Strukic/PIXSELL

Foto Sanjin Strukic/PIXSELL

Rezultati su pokazali da djeca i mladi često svjedoče poslovnim razgovorima i obvezama svojih roditelja kod kuće (97 posto), a za rad od kuće svojih roditelja smatraju da u najmanjoj mjeri doprinosi ugodnijem obiteljskom životuNa konferenciji “Poslovanje po mjeri djece i obitelji”, koju su u utorak organizirali UNICEF i HUP, predstavljeni su rezultati istraživanja koji su pokazali da djeca i mladi primjećuju da im roditelji rade dulje od osmosatnoga radnog dana.


UNICEF Hrvatska i HUP proveli su anketno istraživanje o poslovanju po mjeri djece i obitelji. Radi se o prvom takvom istraživanju, sudjelovalo je 101 poduzeće, a u unakrsnoj anketi ispitano je 273 djece i mladih.


Rezultati su pokazali da djeca i mladi često svjedoče poslovnim razgovorima i obvezama svojih roditelja kod kuće (97 posto), a za rad od kuće svojih roditelja smatraju da u najmanjoj mjeri doprinosi ugodnijem obiteljskom životu zbog percepcije da ne znači više kvalitetnog vremena za djecu i obitelj.
Primijećeno je da postoji povećana odgovornost poduzeća prema radnicima, ali su mjere za zaštitu obitelji zaposlenika bile znatno manje zastupljene.


Rezultati ankete s poslodavcima pokazuju da su pet najčešćih praksi prilagođenih djeci i obitelji u hrvatskom poslovnom sektoru: klizno radno vrijeme dolaska i odlaska s posla (76 posto), novčani dar za djecu povodom božićnih blagdana (72 posto), mogućnost rada od kuće (71 posto), jednokratna pomoć za rođenje djeteta (65 posto) i plaćeni dopust za očeve prilikom rođenje djeteta tijekom kojeg primaju punu plaću (48 posto).


Roditeljska potpora porast će s 5600 kuna na 7500 kuna


Na temelju rezultata istraživanja, UNICEF je utvrdio najvažnije preporuke za poduzeća. Politike i prakse prilagođene obitelji danas su potrebne više nego ikad, poručila je predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku Regina M. Castillo.


Državni tajnica u Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Margareta Mađerić najavila je da će se u izmjenama Zakona o radu implementirati Direktiva o usklađivanju poslovnog i privatnog života, kako bi se žena i nakon rodiljnog dopusta vratila na isto radno mjesto.


Predlaže se i skraćivanje radnog vremena, klizno radno vrijeme, mogućnost rada od kuće i korištenja pet dana dopusta za skrb i brigu o zavisnom članu obitelji. Radi se i na usklađivanju rada dječjih vrtića.


Državna tajnica u Središnjem državnom urede za demografiju i mlade Željka Josić najavila je da se novim zakonom roditeljska potpora s 5600 kuna povećava na 7500 kuna, a uvodi se i očinski dopust u trajanju od 10 dana, koji će biti u visini plaće.