Preminula djevojčica

Komora socijalnih radnika napala Jelenu Veljaču: “Jedini joj je cilj linč i kažnjavanje”

Portal Novi list

Foto: instagram

Foto: instagram

Do korjenitih promjena u sustavu socijalne skrbi neće dovesti niti najave traženja otkaza, oduzimanje licenci za rad i prijetnje zatvorom za nadležne stručnjake, tvrde u KomoriHrvatska komora socijalnih radnika uputila je apel Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, vezano uz nedavne događaje oko ozljeđivanja i smrti dvoipolgodišnje djevojčice. Napali su inicijativu #SpasiMe, koju vodi Jelena Veljača.


Njena inicijativa sustra se nalazi s ministrom rada, mirovinskog sustava, obitelji i politike, Josipom Aladrovićem, razgovarat će o slučaju preminule djevojčice.


Iz Komore smatraju da je jedini cilj inicijative Jelene Veljače linč i kažnjavanje.
Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti.


“Kao ljudi koji smo prvenstveno dio društva u kojem živimo, a potom i stručnjaci koji pružaju sustavnu podršku ljudima u potrebi, izražavamo istinsko žaljenje za nedavni događaj koji je rezultirao smrću djevojčice.


Svima nam je važno da živimo u društvu koje ima nultu toleranciju na nasilje bilo koje vrste te cijenimo svaku inicijativu i aktivnost koja doprinosi tome cilju. Međutim, linč kojem su izloženi zaposlenici sustava socijalne skrbi tome sigurno neće doprinijeti.


U ovim trenucima struka, kao i obično, nije u mogućnosti iznijeti svoje mišljenje radi zaštite službene tajne. Socijalni radnici postupaju i postupat će sukladno važećim zakonima, pravilnicima, kao i Etičkom kodeksu socijalnih radnika.


Za dan 06.04.2021. godine s ministrom Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, dogovoren je sastanak građanske inicijative kojoj je, čini se, jedini cilj linč i kažnjavanje.


Potrebno je naglasiti da navedene „inicijative“ čine osobe koje nisu kvalificirane, stručne i obrazovane za rad u sustavu socijalne skrbi, niti poznaju i razumiju problematiku i rad sustava socijalne skrbi.


Smatramo da do korjenitih promjena u sustavu socijalne skrbi neće dovesti niti najave traženja otkaza, oduzimanje licenci za rad i prijetnje zatvorom za nadležne stručnjake koji su radili s obitelji preminule djevojčice.


Struka socijalnog rada ima potrebne mehanizme nadzora nad svojim radom, a to su nadležno ministarstvo i strukovna komora socijalnih radnika.


Socijalni radnici kontinuirano pozivaju na međuresornu suradnju, smanjenje javnih ovlasti i poštivanje normativa u pogledu broja korisnika, uvažavanje mišljenja i iskustva struke te na strukturalne promjene za koje je odgovorno nadležno ministarstvo.


Apeliramo da nadležni ministar kao odgovorna osoba bez odgode pokrene potrebne promjene u sustavu uz konzultaciju i uvažavanje glasa stručnjaka – socijalnih radnika, koji na navedenu problematiku upozoravaju dugi niz godina”, stoji u priopćenju koje potpisuje predsjednik Komore socijalnih radnika Antun Ilijaš.