Organizatori na mukama

Komemoracija na Bleiburgu i ove godine pod upitnikom: ‘S austrijskim crkvenim vlastima nema problema, ali prepreka je korona’

Dražen Ciglenečki

Foto ilustracija

Foto ilustracija

"Epidemiološka situacija je takva da moramo pričekati najmanje do početka travnja. Dogovor je da se s predsjednikom Sabora nađemo sredinom idućeg mjeseca kako bismo konkretizirali neke scenarije i za Austriju i za Hrvatsku..."ZAGREB – Pandemija koronavirusa toliko se otegla da je upitnom učinila i ovogodišnju komemoraciju na Bleiburgu. Ona je 2020. održana na zagrebačkom groblju Mirogoj, uz prigodnu misu u Sarajevu, a sada zaraza koja ne posustaje ponovno remeti planove organizatorima. Dan spomena na hrvatske žrtve u borbi za slobodu i nezavisnost obilježava se u subotu ili nedjelju najbližu 15. svibnja, tada je i komemoracija, ali još se ne zna gdje će ovaj put biti. Budući da je Sabor pokrovitelj komemoracije, predstavnici Počasnog bleiburškog voda sastali su se s predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem, ali mogli su mu jedino reći da je sve još neizvjesno.


– Epidemiološka situacija je takva da moramo pričekati najmanje do početka travnja. Dogovor je da se s predsjednikom Sabora nađemo sredinom idućeg mjeseca kako bismo konkretizirali neke scenarije i za Austriju i za Hrvatsku, a konačnu odluku možda nećemo moći donijeti niti do svibnja, rekao nam je jučer Božo Vukušić iz Počasnog bleiburškog voda.


Opcija je nekoliko, najidealnija za organizatore i pokrovitelja je, naravno, da komemoracija bude na Bleiburškom polju bez ikakvih organičenja. U austrijskoj politici sve je više zagovornika zabrane ove manifestacije, ali do toga nije došlo i jedini limitirajući čimbenik je stoga COVID-19. Vlasti u Austriji odlučit će može li se i u kojem opsegu održati ovo javno okupljanje. Ako to, kao ni lani, ne bude moguće, komemoracija će drugu godinu zaredom biti u Hrvatskoj, također sukladno epidemiološkoj situaciji sredinom svibnja.
– Hrvatske crkvene vlasti su u kontaktu s austrijskim kolegama i tu nema problema, ali prepreka je korona. Stvari se u sljedećem razdoblju mogu poboljšati, ali i pogoršati. Trenutačno je u austrijskim crkvama dopušteno prisustvo samo 25 ljudi. U slučaju da će se kompletna komemoracija morati premjestiti u Hrvatsku, održat ćemo je na Mirogoju. Misa ne bi opet bila u Sarajevu, nego u Zagrebu ili nekom drugom mjestu, to je na Hrvatskoj biskupskoj konferenciji koja je suorganizator, zaključuje Vukušić.